Yumurta dondurma ultrasonografi ile kadından alınan yumurtaların veya üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında kriyoprotektan adı verilen koruyucu maddeler kullanılarak -196 derecede saklama işlemidir. Sağlık, kariyer, ekonomi, sorumluluk ve kişisel nedenler sonucunda bebek yapmayı erteleyen kadınlar yumurta dondurma işlemi ile istedikleri zaman ebeveyn olabilirler.
Yumurta dondurma ile hücrenin biyolojik aktiviteleri durdurularak canlılık ve fizyolojik özelliklerinin korunması amaçlanır. İnsan vücudunun en büyük hücresi olan yumurtanın yüzey alanının hacmine oranı düşüktür. Çok miktarda su bulunan yumurta hücresi özellikleri nedeni ile oldukça hassas yapıya sahiptir. Su kristallerinin yumurta hücresine zarar vermesini engellemek için koruyucu özel bileşenler kullanılır.
Yumurta (Oosit) Ne Zaman Dondurulur?
Yumurta dondurma işleminde kişinin ailesinde erken yaş menopozu ya da yumurta rezervi azalması gibi durumlar önceliklidir. Alanında uzman doktorlar tarafından yapılan muayene ve değerlendirme sonuçlarına göre tercih edilebilir. Kişide kalıcı sağlık problemi yoksa 35 yaş sonrasında rutin kontroller ile birlikte karar verilebilir.
Yumurta dondurma önceden sadece kanser hastalarına kemoterapinin üreme hücrelerini toksik etkilemesini önlemek için yapılırken günümüzde doktor raporu ile diğer kadınlara da uygulanır. Düşük yumurta rezervine sahip kadınlarda kan, hormon ve AMH (anti müllerian hormon) testleri sonucunda işlemden faydalanabilir.
Yumurta (Oosit) Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
Yumurta dondurma işlemi güvenli ve sağlıklı olan hızlı (vitrifikasyon) yöntemi ile yapılır. Hastadan alınan yumurta hücreleri döllenmeden dondurularak daha sonra kullanılmak için saklanır. Laboratuvar ortamında çözülerek sperm ile birleştirilen yumurta hücreleri hastanın rahmine transfer edilir.
Yumurta dondurma işlemi regl dönemi ile birlikte başlayarak 10 günlük ilaç tedavisini kapsar. Kişiye özel şekilde ayarlanan ilaç karın bölgesinden cilt altına küçük iğneler ile uygulanır. İlaç kullanımı devam ederken 10 günlük süreçte yumurtaların büyümesi ultrason ile takip edilir. İstenilen büyüklüğe (ovulasyon) ulaşan yumurtalar çatlatma iğnesinden 36 saat sonra genel anestezi ile toplanır.
Yumurta (Oosit) Dondurma İşlemi Kimlere Uygundur?
Yumurta dondurma yaşları ilerleyen kadınlarda kromozomal anormallik, düşük yapma riski veya zor gebe kalma gibi durumlarda yapılır. Biyolojik saati durdurmak, üreme alternatiflerini çoğaltmak ve sağlıklı yumurtaları korumak için ideal uygulamalardır.
- Kemoterapi ve radyoterapi alan kanser hastalarına
- Doğurganlığı olumsuz etkileyen sağlık problemleri yaşayanlara
- Ölüm riski, yaralanma ya da yaşam tehlikesi gibi durumları olanlara
- Eğitim, kariyer ve kişisel hedefler ile bebek sahibi olmayı erteleyenlere
- Bebek sahibi olmak için doğru zamanı beklerken doğurganlığı azalanlara
- Din, etik ve ahlak gibi nedenler ile tüp bebek tedavisinde oluşan embriyoları istemeyenlere
Dondurulan Yumurta (Oosit) Kaç Yıl Saklanabilir?
Yumurta dondurma işleminde toplanan hücreler -196 derecede nitrojen sıvılı özel tanklarda saklanır. 1 yılı aşan saklama sürecinde yumurtaları dondurulan kişi imzalı şekilde dilekçe ile onay verir. 5 yılın sonunda saklama süresinin uzatılması için Sağlık Bakanlığına özel dilekçe yazılarak hasta tarafından talep iletilir.
Yumurta (Oosit) Dondurma İşleminin Aşamaları Nelerdir?
Yumurta dondurma işleminde uygulanması gereken farklı aşamalar, teknikler, kurallar ve önemli prosedürler vardır. Yumurta takip etme, toplama, dondurma ve çözdürme olmak üzere devam eden çok aşamalı tedavi sürecine sahiptir.
1. Yumurta (Oosit) Takip Etme Süreci
Regl dönemi ile birlikte yumurtalık uyarıcı hormon ilaçları verilerek hasta takip edilir. Süreç içinde yumurtaların büyümeleri, sayılarının artmaları ve olgunlaşmaları hedeflenir.
2. Yumurta (Oosit) Toplama İşlemi
Genel anestezi altında ve ağrısız olarak yapılan yumurta hücresi toplama işlemi sonrası hasta aynı gün içinde taburcu edilir. Ortalama 15 dakika süren işlem sonucunda hasta 3 saatte gibi kısa zamanda tekrar normal yaşamına kolay şekilde adapte olur.
3. Yumurta (Oosit) Dondurma İşlemi
Dondurma işleminde vitrifikasyon tekniği kullanılarak su kristalleri oluşmayan yumurta hücreleri -196 derecede özel sıvı nitrojen tanklarda en güvenli şekilde saklanarak depolanır.
4. Yumurta (Oosit) Çözdürme İşlemi
Ebeveyn olmaya hazır hisseden hasta doktoru ile iletişim kurarak talebini iletir. Hasta gebelik istediği zaman saklanan yumurtalar çözdürülerek işlemlere başlanır.
Yumurta (Oosit) Dondurma İşlemi Sağlıklı Mı?
Yumurta dondurma işlemi sonucunda doğacak bebeklerde konjenital anomali gibi sağlık problemleri olmaz. Dondurma işlemi öncesi hazırlık aşamasında hastanın kaliteli ve sağlıklı yumurtaları seçilir. En iyi sonuçları almak için hastadan ortalama olarak 10 adet yumurta hücresi toplanır.
Yumurta (Oosit) Dondurma İşlemi Güvenli Mi?
Yumurta dondurma işleminde karışıklıkları önlemek için ad, soyad, kodlar ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti kimlik numarası gibi hastanın en önemli bilgileri yazılır. Özel yapılan nitrojen sıvı tanklarında güvenli şekilde depolanarak saklanan yumurta hücreleri korunur.
Yumurta (Oosit) Dondurma İşleminin Avantajları
Yumurta dondurma işleminin en önemli avantajları arasında istenilen zamanda ebeveyn olmak vardır. Kişisel sebepler ile bebek sahibi olmayı erteleyenler kadınlar için vücudun biyolojik saati durdurulur. İleri yaşlarda hamilelik düşünenlerde doğurganlığın azalması gibi olumsuz etkenlere karşı sağlıklı yumurta hücreleri sağlanır.
Yumurta (Oosit) Dondurma İşlemine Nasıl Hazırlanılır?
Yumurta dondurma işlemi öncesinde yumurtalık rezervi testleri ve bulaşıcı hastalık taramaları ile hazırlık yapılır. Sonuç olarak kaliteli ve sağlıklı yumurta hücreleri seçilerek dondurma yöntemi ile depolanarak güvenli şekilde saklanır.
Yumurtalık Rezervi Testleri
Yumurtaların durumu, sayısını, kalitesini ve özelliklerini belirlemek için regl döneminde folikül uyarıcı hormon (FSH) testleri yapılır. Hastanın sahip olduğu yumurta rezervi hakkında detaylı şekilde bilgiye ulaşılır.
Bulaşıcı Hastalık Taramaları
Hepatit ve HIV (AIDS) gibi hastalıklara karşı potansiyel taşıyıcı olma durumuna karşı yumurtalar dikkatli şekilde incelenir. Sağlıklı yumurtalar depolanarak ileride doğacak bebeklerde ciddi ve ölümcül sağlık problemleri önlenmiş olur.
Yumurta (Oosit) Dondurma İşleminin Riskleri Nelerdir?
Yumurta dondurma işleminin riskleri arasında genelde hafif ya da nadiren ciddi yan etkiler vardır. Hastada karın ağrısı, şişkinlik, bulantı, kusma veya ishal gibi hafif semptomlar olabilir. Nadiren karın bölgesinde sıvı birikmesi ve solunum darlığı ile birlikte ciddi yumurtalık hiperstimülasyon sendromu gelişebilir.
Yumurta (Oosit) Dondurma İşleminde Tecrübenin Önemi
Yumurta dondurma işleminde hızlı (vitrifikasyon) yöntemini kullanan doktorun sahip olduğu deneyimi, tecrübesi ve teknik bilgisi çok önemlidir. Uygulama sırasında yapılan hatalar, yanlışlar ve gecikmeler sonucunda yumurta hücresi canlılığını kaybedebilir. Hızlı dondurma veya camlaştırma olarak bilinen vitrifikasyon işleminde çeşitli yoğunluklara sahip solüsyonlar kullanılır.
Koru Hastanesi güvencesi ile sağlıklı şekilde yumurta dondurma işlemi için online randevu alabilirsiniz. Kurumsal info@koruhastaneleri.com adresimize mail göndererek veya 0312 911 77 77 numaralı çağrı merkezimizi arayarak 7/24 iletişim kurabilirsiniz.