Adet Hesaplama Nasıl Yapılır?
Adet hesaplaması kadınların hayatındaki en önemli konular arasında yer almaktadır. Çünkü birçok kadın vücudunda değişiklik meydana geldiği bu döneme göre planlamalar yapmaktadır. Adet hesaplama, adet kanamalarının ne zaman başlayacağını ve ne zaman biteceğini bilmek, tatil planlamaları, yolculuklar hatta adet öncesi dönemde yaşanılan semptomlardan dolayı dinlenme ihtiyacını planlamak için kullanılabilmektedir. En önemlisi ise adet hesaplama, bebek sahibi olmak isteyen kadınlar için son derece önemlidir. Adet hesaplama ile adet kanamalarının ne zaman başlayacağını ve biteceğini öğrenmenin yanı sıra yumurtlama dönemlerini de rahatlıkla hesaplayabilirler. Böylece yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girerek hamile kalma ihtimalini daha da yükseltebilirler. Adet hesaplamanın önemini daha iyi anlayabilmek için ise öncelikle adet döngüsü hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Halk arasında adet kanaması olarak bilinen regl en basit tanımı ile aylık döngüler şeklinde gerçekleşen vajinal kanamalar olarak tanımlanabilir. Her kadın ergenlik dönemine girdiği andan itibaren menopoz dönemine kadar herhangi bir sağlık problemi olmadığı sürece regl olmaya devam eder. Fizyolojik bir süreç olan regl, kadın vücudunun hamileliğe hazırlanması olarak da tanımlanabilir. Regl olabilmek için ise vücudumuzda bulunan 4 farklı sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması gerekmektedir. Bunlar, rahim ve vajina, yumurtalıklar, hipofiz bezi ve hipotalamus kısımlarıdır. Bu dört sistemin bir arada ve sağlıklı bir şekilde çalışması ile regl döngüsünün oluşması mümkündür.
Ergenlik çağında görülen ilk regl kanamasından itibaren yaklaşık 2 yıl boyunca adet kanamaları düzensiz bir şekilde gerçekleşir. Ancak zaman içerisinde adet döngüsü 21 ile 35 gün arasında değişen ortalama olarak ise 28 günde bir gerçekleşen bir adet döngüsüne girecektir. Adet hesaplaması yapmak isteyen bir kadının regl kanaması yaşadığı günleri not alarak bir sonraki ay hangi gün regl kanaması olabileceğini hesaplayabilir. Böylece regl kanamasına bağlı olarak planlayabileceği her şeyi rahatlıkla planlayabilir.
Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte kadınların regl kanamalarını takip etmelerine yardımcı olan adet hesaplama uygulamaları bulunmaktadır. Akıllı telefonunuza indirerek kullanabileceğiniz bu uygulamalara regl kanamalarınızın başlangıç tarihini girdiğiniz andan itibaren size adet hesaplama bilgisi verecektir. Ayrıca regl kanamalarınız yaklaştığında size uyarı göndererek regl dönemine hazırlanmanızı sağlayacaktır.
Adet hesaplama adet bittiği günden mi hesaplanır?
Adet hesaplama sistemini kullanarak hangi günlerde regl kanaması yaşayacağını ya da ne zaman yumurtlama döneminde olacağını öğrenmek isteyen kadınların merak ettikleri bazı sorular bulunmaktadır. Bu sorulardan biri de adet hesaplama yaparken adet bittiği günden mi yoksa başladığı günden mi hesaplanır sorusudur. Adet hesaplamanın tam olarak nasıl gerçekleştiğini anlamak için kadın vücudundaki regl döngüsüne bakmak gerekmektedir.
Kadınların hayatının önemli bir parçası olan regl dönemi ilk olarak ergenlik dönemi ile başlamaktadır. 2 yıl süren bir süreçten sonra belirli bir döngüye giren regl kanamaları her kadında 21 ile 35 gün aralıklar ile gerçekleşmektedir. Ortalama olarak alındığında ise bu rakam 28 gündür. Kadın vücudu sağlıklı bir rahim ve vajina, yumurtalıklar, hipofiz bezi ve hipotalamus sistemlerine sahip ise regl kanaması üremesi için gerekli regl kanamaları sağlıklı bir şekilde gerçekleşecektir. Regl kanaması öncelikli olarak beynimizde bulunan hipotalamus bölgesinin yine beynimizin içerisinde yer alan ve bir çeşit endokrin bezi olan hipofiz bezini uyarması ile başlar. Hipofiz bezinin uyarılmasıyla birlikte ise FSH (Folikül stimülan hormon, folikül uyarıcı hormon) ve LH (Luteinleştirici hormon, luteinizan hormon) olarak adlandırılan hormonlar salgılanmaya başlanır. Kan dolaşımı sayesinde kana karışan bu hormonlar yumurtalıklara kadar ulaşır ve burada bulunan yumurta foliküllerini uyarır. Böylece yumurtalık rezervlerinde bulunan yumurtalıkların belirli bir kısmı olgunlaşma sürecine girer.
Yumurtalıkların uyarılması sonucu olgunlaşmaya başlayan yumurtalar yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra yumurtanın içinde bulunduğu kese çatlar. Ayrıca bu süreç boyunca yumurta folikülünden vücuda kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen hormonu salınmaktadır. Salınan östrojen hormonu yumurtanın döllenmesi durumunda rahime tutunabilmesi için rahim duvarlarının kalınlaşmasını sağlamaktadır. Rahim duvarı kalınlaşırken çatlayarak içinde bulunduğu kesecikten çıkan yumurta, yumurtalıklar ile rahim arasında bir köprü şeklinde yer alan fallop tüplerine atılmıştır. Olgunlaşmış ve döllenmeye hazır olan yumurta fallop tüplerinin içerisinde 24 saate kadar canlı kalabilmektedir. Bu 24 saat içerisinde sağlıklı erkek üreme hücresi olan sperm ile karşılaşırsa döllenmenin gerçekleşmesi ile hamilelik oluşacaktır.
Fallop tüplerinde bulunan olgunlaşmış yumurta döllenmediği zaman ise yumurta folikülünden salgılanan östrojen hormonu azalmaya ve progesteron düzeyi artmaya başlayacaktır. Yumurtanın döllenmesi ihtimaline karşı duvarlarını kalınlaştırarak kendini hazırlayan rahim ise progesteron hormonunun etkisi ile parçalanmaya başlar. Parçalanan ve dökülmeye başlayan rahim duvarları ise bir miktar kanla vajinal yoldan vücuttan atılmaktadır. Bu durum regl kanaması olarak tanımlanmaktadır. Bütün bu süreci göz önüne alacak olursak adet hesaplaması son regl kanamasının gerçekleştiği ilk tarihten başlayarak hesaplanmalıdır.
Adet gününün geldiğini nasıl anlarız?
Kadınları regl konusu ile ilgili en çok merak ettiği ve araştırdıkları sorulardan biri de adet günü geldiğini nasıl anlarız sorusudur. Regl süreci kadın vücudunda gelişen fizyolojik bir süreç olduğu için adet günü yaklaşırken vücutta bazı hormonsal değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimler sonucunda ise ortaya regl öncesi belirtileri çıkabilmektedir. Regl öncesi belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterse de genel olarak şöyle sıralanabilir:
- Ruh halinde ani değişimler,
- Kilo artışı,
- Karın ağrısı,
- Memelerde hassasiyet ve şişkinlik,
- Sivilce ve akne oluşumu,
- PMS olarak bilinen adet öncesi gerginlik sendromu.
Bu belirtiler arasında en yoğun olarak görülenlerden biri de kadınların arasında PMS olarak kısaltılan premenstrüel sendrom yani adet öncesi gerginlik sendromudur. Hormonlardaki değişimlere bağlı olarak gelişen bu durum neden olduğu özellikle duygusal anlamdaki değişiklikler ile kadınların hayatını oldukça etkilemektedir. Dünyanın bazı ülkelerinde çalışan kadınlara PMS günlerinde izin verilmektedir.
İki adet arası süre ne kadar olmalı?
Kadınların özellikle de yeni regl olmaya başlayanların en çok merak ettiği soru ise iki adet arası süre ne kadar olmalı sorusudur. İki adet arasında geçen süre kadından kadına değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak bu süre için belirli bir süre aralığı bulunmaktadır. Bu süre aralığı ise en az 21 gün en fazla ise 35 gün olmalıdır. İki adet arasındaki süre 21 günden az ise bu kanama normal bir kanama olarak kabul edilmemektedir. Ayrıca 35 günden sonra meydana gelene kanamalarda yine anormal olarak kabul edilebilmektedir. Bu süreyi hesaplamak için ise regl kanamasının başladığı ilk günden itibaren bir sonraki regl kanamasının başlama tarihine kadar olan gün sayısı hesaplanmalıdır.
Koru sağlık ekibi olarak sizin için hazırladığımız bu yazımızda adet hesaplama ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan adet hesaplama nasıl yapılır, adet hesaplama adet bittiği günden mi hesaplanır, adet gününün geldiğini nasıl anlarız ve iki adet arası süre ne kadar olmalı soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Adet hesaplama ile ilgili daha fazla bilgi almak ya da muayene olmak için sitemiz üzerinden randevu alarak konusunda uzman ve deneyimli doktorlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.