Kegel Egzersizi nedir?
Pelvik Taban kaslarını harekete geçiren Kegel egzersizleri, idrar kaçırma ile alakalı olarak mücadele etmek için kullanacağımız egzersizlerin başında gelmektedir. Pelvik kaslarının makat ile idrar yollarını birbirine bağlayan kasların tekrardan eski haline getirilmesi anlamını ifade etmektedir. Bunun için kegel egzersizlerini her yerde her zaman yapmak mümkün olup öncelikle Pelvik kaslarını hissetmemiz gerekmektedir.
Pelvik Kasları Nasıl Hissedilir?
Pelvik kasları sanıldığı kadar da zor bir kavram değildir. Örneğin; idrarınızı yaparken bir anda kesmek zorunda olduğunuz vakit Pelvik kasları devreye girmektedir. Yani kısacası idrarınızı yarım bıraktığınız zaman kullanmış olduğunuz kas grubunu ifade etmektedir.
Kegel Egzersizi ( Pelvik Taban Nasıl Yapılır)?
Kegel egzersizi basit bir egzersizdir. Oturduğunuz yerden yani günün her saatinde çok rahatlıkla yapılabilmektedir. Bu süreçte Pelvik kaslarınızı fark ettikten sonra yaklaşık 10 sn. kadar sıkı bir halde tutmanız ve yine 10 sn. boyunca gevşek halde bırakmanız gerekmektedir. Ve bu egzersizi günde 3 veya 4 defa her seferinde 5 veya 6 defa yapmanız halinde zaman içerisinde idrarınızı tutmakta daha başarılı olduğunuzu hemen fark edeceksiniz. Pelvik kaslarınız ise bu egzersiz sayesinde tekrar eski gücüne dönmüş olacaktır. Her an her yerde yapabileceğiniz bu egzersiz sayesinde birçok ilacın dahi başaramadığı kaslarınızı güçlendirmeniz mümkündür.
Pelvik Tabanı, pubis kemiğinden omurganın en alt noktası olan kuyruk sokumu kemiği dediğimiz koksis kemiğine doğru uzanan kasların oluşturduğu bir yapıdır. Kas ve bağ dokusunu oluşturduğu bu yapının çeşitli zayıf noktaları bulunmaktadır. Bunlar özellikle haznenin açılmış olduğu bölüm, bağırsakların açılmış olduğu makat kısmı ve idrar torbasının açılmış olduğu üretra dış ağızı. İşte bu zayıf noktalar insanlar için sorun oluşturmaktadır. Normalde bu açıklıklar, bir kas tabakası ile sarılıdır. Ve insanların bazen istemsiz halde bazen de istemli olarak kontrol edilebilen bir kas tonüsü ile kapalı halde dururlar. Dolayısı ile inşaların en azından istemli olan kasları çalıştırabilme gibi bir şansları bulunmaktadır. Bu nedenle önerilen şey tüm bu Pelvik Taban kısımlarının haftada en az 3 ile 4 kez çalıştırılmasıdır. Günde ise 3 ile 4 set set şeklinde özel olarak tarif edilen şemalar dahilinde çalıştırılmasıdır.
Halk arasında Kegel diye de bilinen bu vajen kaslarının kasılmasının (Kegel egezersizeri) okunarak yapılmasının %30 ile %40 oranında doğru yapılamadığı bilinmektedir. Burada en önemli nokta, bir uzman veya fizyoterapist eşliğinde bu egzersizlerin yapılmasıdır. Burada amaçlanan şey vajen kaslarının en doğru ve en hızlı şekilde gevşetilmesini sağlamaktır.
Pelvik kaslarının yaklaşık 10 sn. boyunca tutulup gevşek bir halde bırakılması ve bunun belirli aralıklarla tekrarlanması gerekmektedir. Bunun doğru bir şekilde yapılabilmesinin tekniği, idrarınızı yaparken anında kesebiliyor iseniz bu teknik pelvik kaslarınızı doğru çalıştırdığınıza işaret etmektedir. Ancak bu durumun sadece test amaçlı yapılması ve nadir olarak yapılması önerilmektedir.
Kegel Egzersizinin Önemi
Kegel egzersizleri, özellikle idrar kaçıran hanımlar için ya da kaçırmasını önlemek için önerilen bir egzersiz grubudur. Fakat her egzersizde olduğu gibi bu egzersizin de püf noktalarından bir tanesi de doğru yapılmasıdır. Kegel egzersizi doğru yapılmadığı vakit, yarardan çok zarar getireceği de bilinmelidir. O nedenle mümkün olduğunca kegel egzersizlerinin bilinçli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Kegel egzersizleri, bilhassa sarkmalar yani karın bölgesinde yer alan ve aşağıya doğru inen sarkmalar nedeni ile vajinayı güçlendiren bir egzersizdir aslında. Yani siz, yukarıdan iterken yukarıdan inmeyi karşılayacak olan vajinanızı kuvvetlendirirseniz inmeler eskisi gibi olmayacaktır. Bunun yanı sıra da sarkmaların zararlı etkilerini görmemiş olacaksınız.
Kegel Egzersizinin Amacı Nedir?
Kegel egzersizleri ile amaçlanan, vajina kaslarının çalıştırılması ve kadın hastalarının idrar kesesindeki sarkmalarının engellenmesidir. Bununla birlikte amaçlanan şeyler arasında, kabızlık nedeni ile etkilenmiş makat bölgesi şişmelerinin önüne geçilmek istenmektedir. Kegel egzersizleri ile özellikle vajina kaslarına vurgu yaparak kaslarınızın belirli bir süre tutulması ve ardından bırakılması ile birlikte kasların gevşemesi amaçlanmaktadır.
Günümüzde pek çok kitle iletişim araçlarında kegel egzersizleri duyulmakta ve görülmektedir. Ve birçok hastanın, bu egzersizleri yaptıklarını zannederek geldiklerini görmekteyiz. Dolayısı ile yaptığını zanneden hastalar, yani bu egzersizleri yanlış uygulayan hastalar, aslında vajina kaslarına daha çok zarar vermektedir. Bunu birkaç cümle ile açıklamak gerekirse; hasta, vajina kaslarını sıkması gerekirken yukarıdan gelen itici kuvvet karşısında karın kaslarını sıkmaya başlar. Ve karın kasları ile birlikte vajinaya karşı çalışan popo kaslarının sıkılması halinde vajina kasları sıkışmaktadır. Böylelikle hem yukarıdan basınç artar hem de aşağıdan basınç artar. Bu da vajina kaslarının daha çok zarar görmesi anlamını ifade etmektedir.
Kegel Egzersizinin Yapılamaması Durumunda Ne Gibi Zararlar Ortaya Çıkabilir?
Kegel egzersizi yapılırken, karın kasları ve alt kısımdan popo kasları sıkıştırıldığı takdirde bu durum kegel egzersizi olmaktan çıkmaktadır. Böyle bir durumda ise bu egzersizden zarar görülür hale gelinmektedir. Kegel egzersizleri yapılırken bir jinekolog yardımı ile veya kadın sağlığı fizyoterapistleri ile birlikte yapılmalıdır. Bir uzman yardımı ile mutlaka parmağınız vajinada iken ve başkasının parmağı vajinada iken kasların öncelikle farkına varılması en sağlıklı yol olacaktır. Bu işlemi yapmanız halinde kegel egzersizinden çok daha olumlu yanıtlar almanız olasıdır. Aksi takdirde semptom olarak idrar kaçırmanız kısmen durabilir fakat her iyileşme gösteren şeyin aslında iyileşmediğini belirtmek gerekmektedir. Çünkü idrar kesesi tıkandığı zaman, kaçırılmıyor hissine kapılmanız olasıdır. Fakat zamanla biriken idrarın böbreklerinize kadar zarar verileceği unutulmamalıdır. O nedenle her durumda ve her zaman kaçırıyor olmak kötü bir durum gibi algılanmamalıdır. Aynı şekilde kaçırmıyor olmak ta her durumda iyi bir durum gibi algılanmamalıdır.
Kegel Egzersizlerinin Faydaları Nelerdir?
Kegel egzersizleri, Pelvik Taban kaslarını yani çatı dediğimiz bölgenin içerisinde ve üzerinde yer alan derin kasları çalıştırmak için yaptığımız egzersiz grubudur. Faydalarından bahsetmeden önce öncelikle Pelvik kasları, idrar tutmamızı kolaylaştırıcı etkiye sahip olan kaslardır. Ve doğru kasları bulmamız için yapılması gereken ilk test kegel egzersizidir. Pelvik kaslarının anüs etrafı kasları ya da kasık kasları ile karıştırılmaması gerekmektedir. Kegel egzersiz, tam olarak idrar tutmada 1.cil olarak kullandığımız kasları çalıştıran ve güçlendiren sistemdir. Kegel denmesinin sebebi ise bir doktorun adından gelmektedir. Yani bu kasların güçlenmesi için araştırma yapmış bir doktorun soyadıdır.
Kegel Egzersizinin Vücudumuza Ne Gibi Etkileri Vardır?
Kegel egzersizi faydalarından kısaca bahsetmek gerekir ise: