Hamile Yogası
Yoga kelimesi Sanskrit dilinde kontrol etmek, birleştirmek, bir araya gelmek gibi pek çok anlama sahiptir. Yoga kişinin nefesini, bedenini ve davranışlarını denetim altına almasıdır. Bir başka deyişle, bir disiplindir ve kişinin tüm yaşam alanlarını kapsar.
Hamile yogası ise hamilelik süresince doğum anına kadar güvenle yapılan yoga duruşlarını kapsar.Yoga kişinin nefesine odaklanmasını sağlayarak; zihinsel, fiziksel ve ruhsal birlikteliğini sağlamayı hedefler. Hamile yogasında tüm bunlara ek olarak annenin karnında her an büyüyüp, gelişen bebeği ile bütünleşmesi amaçlanır.
Hamilelik 41 haftayı bulan, bir kadın için en güzel ve özel bir dönemdir. Bununla birlikte gebeliğin getirdiği bir takım zorluklar da vardır. Hızla gelişen hormonal ve fiziksel değişimler, duygusal iniş çıkışlar, hamilelik süreciyle, bebeğin sağlığıyla ve doğumla ilgili endişeler nedeniyle hem zihinsel hem de fiziksel bakımdan kadınlar için stresli ve zorlayıcı bir dönemdir. Tüm bunlara rağmen, hamilelik bir hastalık değil, kutsal ve kutlanması gereken doğal bir süreçtir.
Hamile yogasını 12 .gebelik haftasını tamamlamış ve doktorundan izin almış her hamile yapabilir. Prenatal yoga, daha önceden yoga yapmış olmayı gerektirmez.
Hamilelik öncesi aktif spor yapan hamileler yine doktor onayı olmak koşulu ile ilk haftalardan itibaren hamile yogası yapabilir.
Hamilelik, hormon değişiklikleri ve bebeğin doğumuyla ilgili endişeler nedeniyle hem zihinsel hem de fiziksel bakımdan stresli bir süreçtir. Yüksek stres: yüksek tansiyona, düşüklere, erken doğuma neden olabilir. Prenatal yoga fiziksel duruşlar, nefes teknikleri, rahatlama ve meditasyon yoluyla emin ve etkili bir stres azaltma yoludur.
Gebelikle birlikte bebeğin anne rahminde büyümeye başlamasıyla rahim de büyür ve ağırlığı artar. Buna bağlı olarak annenin vücut ağırlık merkezi değişir. Bu durum omurganın doğal yapısını bozarak bel, sırt ve boyun omurlarında ve bacaklarda ağrılara neden olur.
Hormonal değişiklikler göğüslerde ve birçok eklemde daha önce hissedilmeyen bazı rahatsızlıklar yaratır (örn.; Karpal Tünel Send. gibi)
Yoga, bir yandan duruşları ve nefes yoluyla kişinin enerji düzeyini yükseltirken diğer taraftan da fiziksel ve duygusal stresi azaltır. Kasları kuvvetlendirir, esnetir ve dengeler, postürü(duruşu) geliştirir ve eklemlere baskı yapmadan, koruyarak esneklik kazandırır. Böylece oluşabilecek bel ve sırt ağrılarını en aza indirger.
Bacakları kuvvetlendirerek annenin bebeği taşımasına yardımcı olur, anneye kondisyon sağlar. Aynı zamanda leğen kemiğinin yapısını güçlendirir ve esnetir. Böylece anneyi daha rahat bir doğum için hazırlar.
Vücutta meydana gelen ödemler (el ve ayaklardaki şişmeler) ve özellikle son aylarda çok sıkça hissedilen kramplar azalır.
Hamile yogası gebelik süresince annenin nefes kontrolünü geliştirip, farkındalığını artırır.
Doğum esnasında doğum kasılmaları süresince dinlenebilme ve nefes tekniğini öğretir. Nefes tekniklerini öğrenmek yalnızca doğumda değil, tüm yaşam boyunca faydalıdır. Gevşeme ve nefes teknikleri, hamilelikte olabilecek uyku sorunlarının da giderilmesinde yardımcı olacaktır.
Gebelikte görülen kabızlık, sabah bulantıları ve karın ağrılarını azaltır. Annenin ve bebeğin dolaşımının gelişmesini sağlar.
Omurganın dik durmasını sağlayarak bebeğin anne karnında daha geniş bir alanda olmasına olanak tanır.
Yoga daha formda, sağlıklı, sakin ve odaklanmış olarak vücut ve zihni doğuma hazırlar.
Ayrıca Yoga; bebeğin doğum kilosunu artırabilir. Stres düzeyi önemli ölçüde azaltır. Erken doğum riskini azaltabilir. Yüksektansiyon kontrol altına alınabilir.
Gebelik şekeri(diabet) önemli oranda kontrol altına alınabilir. Gebe kadının Relaksin hormonuna bağlı her gün değişen vücutlarına uyum sağlamalarına yardımcı olur. Gevşeme ve esneme ile kan dolaşımı artar. Gebenin kan dolaşımının iyileşmesiyle beraber bebeğin dolaşımı da iyileşir ve bebek beslenir.
S.Narendran‘ın araştırmasına göre gebelikte yoga güvenli bir egzersiz türüdür.
Tüm bu değişim sürecini sıkıntılar veya mutsuzluklarla geçirmek yerine, hamileliğin her anının keyfini çıkarmak için yoga etkili ve güvenli bir yoldur.
Yoga anne olmak için çıktığınız yolculukta kafanızda yanıt bulmaya çalıştığınız sorular arasında, huzurlu bir alan yaratmanızı sağlar.
Doğumda Yoganın Faydaları
Doğum şekli ne olursa olsun doğum anında gerginliği azaltır. Normal doğumun daha kolay ve hızlı olmasına yardımcı olur. Doğum anında doğru alınan nefesler kişiyi hem psikolojik olarak rahatlatır hem de annenin oksijeni daha doğru şekilde kullanmasını sağlayarak kasılmalar anında bebeğine daha fazla oksijen gitmesini sağlar ve doğumu kolaylaştırır. Ayrıca nefes egzersizleri normal doğumda kadının en büyük yardımcısı olur. Annenin doğuma aktif katılımını sağlayarak, kendine olan güvenini artırır ve anneye doyum sağlar.