Koroner BT Anjiografi

Koroner BT Anjiografi (KBTA) Nedir?
Kalp damarlarında oluşan darlıklar kalp hastalığının en sık sebeplerindendir. Bu darlıkların direkt olarak görülerek değerlendirilmesi için kullanılan iki tetkik mevcuttur. Bunlardan biri Klasik Koroner Anjiografi, diğeri ise Koroner BT Anjiografidir.

Klasik Koroner Anjiografi kalp damarlarının görüntülenmesinde uzun süredir kullanılan bir tetkikdir. Bu incelemede kasık damarından bir kateter teli ile girilir. Bu tel damar içerisinden kalbe kadar ilerletilir ve kalp damarı içerisine x-ışını cihazı ile dışarıdan görülebilir bir boya maddesi verilerek damarın iç yapısı ile darlık gösteren kesimleri değerlendirilir. Bu tetkik ortalama 30 dakika sürer fakat hazırlık ile tetkik sonrası iyileşme süreci de eklendiğinde saatler alabilir. Birçok hasta bu test için tüm gününü hastanede geçirmektedir.

Koroner BT anjiografi tetkiki ise bilgisayarlı tomografi teknolojisinin gelişmesi ile mümkün hale gelmiş, nispeten yeni bir teknikdir. Klasik anjiografide olduğu gibi kasık damarından girilerek damar içerisinde kalbe kadar ilerletilen bir kateter teline bu tetkikde ihtiyaç yoktur. Ağrısız ve oldukça konforlu bir işlemdir. Kısa bir hazırlık ardından çekim saniyeler içerisinde tamamlanır. Bir saatlik bir öğle molası dahi çoğunlukla bu tetkikin tamamlanması için yeterlidir ve tetkik sonrasında günlük işlerinize hemen geri dönebilirsiniz.
 
Kimler Koroner BT Anjiografi çektirmelidir?
  • Koroner BT Anjiografi çekiminin gerekli olup olmadığının cevabını şüphesiz Kardiyoloji uzmanınız verecektir.
  • Temel olarak şu şartlarda Koroner BT Anjiografi tetkiki uygun bir seçim olabilir;
  • Koroner arter hastalığı açısından orta derecede risk sahibi olan kimselerde kalp hastalığı açısından şüphe uyandıran belirtiler
  • Koroner arter hastalığı açısından düşük veya orta derecede risk sahibi olan kimselerde koroner hastalık açısından kuvveti şühe uyandıran belirtiler
  • Koşu bandı testinde güvenilir olmayan veya yetersiz sonuç alınması
  • Kalp damarlarında doğumsal anomali şüphesi olan hastalar
 
Hastanemizde rutin olarak çekilen ve değerlendirilen bu tetkik için Radyoloji kliniğimizde mevcut ‘General Electric’ marka ‘Optima CT660’ model 128 kesitli multi-dedektör Bilgisayarlı Tomografi cihazımızı kullanmaktayız. Hastaların tetkik öncesinde ve tetkik esnasında sakin olması kalp hızını etkilemekte ve tetkik kalitesine direkt olarak etki etmektedir. Bu sebeple kliniğimizde tetkik öncesi dinlenmek için özel hazırlık odamız bulunmaktadır. Standartların üzerinde bir genişliğe sahip BT çekim odamız, aydınlatması da dahil olmak üzere tarz tetkikler için özel olarak tasarlanmıştır.
 
Radyoloji Departmanı olarak hastanemiz Kardiyoloji hekimleri ile birlikte çalışmaktayız. Çekim öncesinde Kardiyoloji hekimlerimizden randevu alarak ilk aşamada risk değerlendirmenizi yaptırmanızı tavsiye ederiz. Hastanemiz dışındaki kliniklerden istem yapılması durumunda daha önce yapılmış olan tetkik sonuçlarınızı ve doktorunuzun dolduruğu bir istem formunu yanınızda getirmeniz tüm tetkik süreci açısından önemlidir. Randevu için 24 saat hizmet veren 0850 307 07 24 no’lu çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.