Kanguru Bakımı; Bebekle ten tene temas
Kanguru Bakımı; bebeğin anne veya babanın göğsüne dik bir pozisyonda, yüzünün ebeveyne dönük olarak yatırılıp ebeveyn ile ten tene temas ettirildiği yöntemdir. En az 30 dakika bu pozisyonun korunduğu yöntemin bebekler, anneler ve babalar için önemli faydaları bulunmaktadır. Ten tene temas yeni doğan bebeğinize inanılmaz bir bağlanma deneyimi sunmaktadır.
Kanguru Bakımının Faydaları Nelerdir?
Kanguru bakımı, 1970'li yıllarda Kolombiya'da, erken bebek ölüm oranlarındaki ani artışı engellemek amacıyla geliştirildi. Artık hem prematüre hem de zamanında doğan bebekler için önermektedir.
Özellikle bebeğiniz doğduktan sonra kanguru bakımı yapmak, sıcak, rahat ve sessiz bir yer olan rahimden, oldukça soğuk ve gürültülü dış dünyaya geçişi kolaylaştırmada büyük fayda sağlayacaktır.
Kalp ve Solunum Hızı Dengelenir: Kanguru bakımı özellikle prematüre bebekler uygulamak, oksijen doygunluk seviyelerini iyileştirmeye destek sağlar. Bu da yeni doğan bebeklerin kalp ve solunum hızlarını dengelemeye yardımcı olmaktadır.
Uykuyu iyileştirir: Kanguru Bakımı rahmi taklit etmeyi amaçlayan kanguru bakımı, bebeğiniz için rahatlatıcı bir yöntemdir. Bebeklerin çoğu anne ya da babalarının göğsüne yatırılmalarının ardından dakikalar sonra uykuya dalarlar. Çünkü kalp atışlarını rahim içinde duydukları gibi duymaktadırlar.
Büyümeyi ve Kilo Alımını Artırır: Kanguru bakımı ile sağlanacak ten tene temas, bebeğinizin vücut ısısını düzenlemeye destek olacaktır. Bebeğiniz sıcaklık kontrolü amacıyla ne kadar az enerji kullanırsa, kilo alımı ve büyüme aktivitelerine o derece fazla enerji yönlendirebilir.
Daha İyi Emzirme: Bebek annesinin karnına yerleştirildiğinde, aslında annesinin memesini aramak amacıyla emekleyerek ilerlemektedir. Böylelikle ten tene temas, sizin ve bebeğinizin daha hızlı emzirme rutini oluşturmasına ve süt üretiminin artmasına destek olmaktadır.
Kanguru bakımından sadece bebekler için önemli değildir. Emzirmede olduğu gibi, doğumdan sonra meydana gelen östrojen ve progesteron düşüşüne karşı koyabilen iyi hissettiren bir hormon olan oksitosini artırabilir. Bebeklerle, anne, baba ve bakıcıların bağ kurmasına yardımcı olur.
Kanguru Bakımı Nasıl Yapılır?
Kanguru bakımı en iyi sonucu; loş ışıkta sessiz bir ortamda verir. Kanguru bakımına başlamadan önce ışıkları kapatın ve ortamı mümkün olduğunca sessiz tutun. Ardından, bebeğinizle yatmaya hazır olun:
Gömleğinizi ve sutyeninizi çıkarın. Bebeğinizi (yalnızca bez ve şapka giymiş olarak) karnını göğsünüze gelecek dik bir şekilde yerleştirin. Bebeğinizin üzerini örtün. Bebeğinizi haftada en az dört defa bir saat kanguru tarzında tutun.
Kanguru bakımı, zor bir doğum deneyimi yaşasanız bile üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek bir bağlanma deneyimidir.