Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Üroloji

Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir?

    Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir? 

    Testislerin içinde hissedilen ağrısız sert şişlik, testis kanserinin en önemli belirtileri arasındadır. Penisin arkasında bulunan deri kesede (skrotum) ağırlık hissi ve ani şekilde sıvı toplanması gibi durumlar olabilir. Testis kanseri lenf bezlerine ulaştığında kasık ve sırt bölgelerinde ağrı ortaya çıkabilir. Testis kanseri dışında fıtık, hidrosel ve spermatosel gibi iyi huylu şişlikler görülebilir. Testis kanseri belirtileri arasında:

    • Testislerde kitle oluşumu,
    • Testislerde şişlik ya da şişlik hissi,
    • Testislerde sıvı birikimi (hidrosel),
    • Testislerin farklı şekillere ya da boyutlara sahip olmaları,
    • Kasık, testis ve alt karın gibi bölgelerde oluşan ağrılar bulunmaktadır.

    Testis ve Testis Kanseri Nedir?

    Testis erkek üreme sisteminin parçası olan ve penisin arka tarafında deri kese (skrotum) içinde bulunan 2 adet oval bezdir. Sperm üreten ve sperm depolayan testisler yüz kıllarının, vücut kaslarının ve cinsel libidonun gelişimini sağlayan testosteron hormonunu üretir. Testis içinde bulunan hücrelerin hızlı, anormal ve kontrolsüz şekilde çoğalması ile testis kanseri oluşur.

    Testis Kanseri Nedenleri ve Risk Faktörleri

    Testis kanseri nedenleri arasında ırk, yaş, etnik yapı, genetik, kalıtsal faktörler, inmemiş testis, anormal testis, HIV enfeksiyonu ve zararlı madde kullanımı gibi riskler bulunmaktadır.

    • Kalıtsal Faktörler: Kalıtsal ve genetik faktörler testis kanseri olma riskini artırır.
    • İnmemiş Testis (Kriptorşidizm): Doğum öncesi anne karnında skrotuma inmeyen testisli erkek bebeklerde testis kanseri ortaya çıkabilir.
    • Etnik Yapı: Avrupa’da ve Amerika’da daha yüksek, Afrika’da veya Asya’da daha düşük oranlara sahiptir.
    • Yaş: Testis kanseri ergenlik sonrası 40’lı yaşlarda olan erkeklerde  en çok görülen kanserdir.
    • HIV Enfeksiyonu: HIV enfeksiyonu bulaşan erkeklerde testis kanseri ortaya çıkma olasılığı artar.
    • Madde Kullanımı: Esrar kullanan kişilerde testis kanseri olma ihtimali yüksektir.

    Testis Kanseri Tanısı ve Teşhisi Nasıl Yapılır?

    Testislerde ortaya çıkan şişlikler ya da kitleler testis kanseri şüphesine sebep olur. Testis kanseri tanısı için testis ultrasonu, kan testleri ve fizik muayenesi gibi tetkikler yapılır. Hastanın tıbbi geçmişi ve fiziki muayenesi ile birlikte laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Testis kanseri teşhisi için ultrasonografi yapılarak testiste oluşan şişliğin ve kitlenin katı ya da sıvı olup olmadığı incelenir. Katı şişlikler ya da katı kitleler genelde hastanın testis kanseri olduğu anlamına gelir.

    Testis Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

    Testis kanseri çeşitleri hücre tipi ve hücre yapısı özelliklerine göre sınıflandırılır. Testis kanserleri %95 oranında sperm üretmek ve fetüsün gelişimini sağlamak gibi görevleri olan germ hücresi kaynaklıdır. Germ hücresi; seminoma ve nonseminoma olmak üzere 2 farklı alt gruba ayrılır.

    Seminoma

    Farklı yaşlarda olan erkeklerde ortaya çıkan seminoma daha çok ileri yaşlarda olan erkeklerde görülür. Testis kanserleri vakalarının ortalama olarak yarısı seminoma grubunda bulunur. Yavaş gelişen ve radyasyon terapisine daha kolay cevap veren seminoma tedavisinde başarı oranı daha fazladır.

    Nonseminoma

    Ergenliğin son dönemlerinde ya da 30’lu yaşlarda ortaya çıkma olasılığı daha fazla olan testis kanseridir. Nonseminoma hücreleri hızlı şekilde gelişme ve yayılma özelliklerine sahiptir.

    Testis Kanseri Evreleri Nelerdir?

    Testis kanseri evreleri hakkında sahip olunan bilgi hastanın tedavisi için çok önemlidir. Testis kanseri Evre 0, Evre 1, Evre 2 ve Evre 3 olmak üzere farklı evrelere ayrılır.

    Evre 0

    Germ hücre kaynaklı evrede kanserli hücreler dokulara yayılmamıştır. Genelde hastalarda belirtiler, hissedilen kitle ya da şişlik yoktur. Kanserin tanısı ve teşhisi için biyopsi yapılır.

    Evre 1

    Hastanın sadece testislerinde tümör vardır. Testislerin cerrahi teknikler ile alınarak protez uygulaması yapılabilir.

    Evre 2

    Hastanın karın bölgesinde bulunan lenf nodlarına tümör yayılmıştır. Tümörün cerrahi teknikler ile alınması sonucunda kısırlık (infertilite) ortaya çıkabilir.

    Evre 3

    Hastanın karın bölgesinde bulunan lenf nodlarına ve diğer organlara yayılmıştır. İleri evrede metastaz yapan kanserli hücrelerin tedavi edilmesi zorlu süreçleri kapsar.

    Testis Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

    Testis kanseri tedavisi yapılırken kanserin çeşidi, vücuda yayılması ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklılıklar olabilir. Testis kanserinin tekrarlama ya da vücudun diğer bölgelerine yayılma gibi riskleri olduğu için tedavi sonrası düzenli şekilde takip edilmesi gerekir. Cerrahi operasyonlar ve ameliyatlar öncelikli olmak üzere kemoterapi veya radyoterapi gibi ek tedaviler kullanılır.

    Cerrahi Tedavi: Testis kanserinde orşiektomi adı verilen cerrahi operasyon ile hastanın testisleri alınır. Testisleri alınan hastaların organlarında ortaya çıkan görünüm bozuklukları için protez uygulamaları yapılabilir. Sadece 1 adet testisin alınması kişinin çocuk sahibi olma potansiyelini etkilemez.

    Kemoterapi Tedavisi: Kanserin ameliyat sonrası tekrarlaması ya da testis dışına yayılması gibi durumlarda kemoterapi uygulanır. Kemoterapi hastanın üreme fonksiyonlarının ya da meni boşaltma özellikleri olumsuz şekilde etkileyebilir.

    Radyoterapi Tedavisi: Kanser hücrelerini etkisizleştirmek için radyasyon kullanılır. Radyasyona karşı oldukça duyarlı seminom tip kanserlerde tedavi amaçlı uygulanır. Cerrahi ameliyat veya operasyonlar sonrası kanserin tekrarlamasını önlemek için radyoterapi tercih edilir.

    Koru Hastanesi güvencesi ile muayene olmak için online randevu alabilirsiniz. Kurumsal info@koruhastanesi.com adresimize mail göndererek veya 0312 911 77 77 numaralı çağrı merkezimizi arayarak 7/24 iletişim kurabilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Hasan BİRİ

    Prof. Dr. Hasan BİRİ

    tarafından 24.08.2021 tarihinde yazıldı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Hasan BİRİ

    Prof. Dr. Hasan BİRİ

    tarafından 24.08.2021 tarihinde yazıldı.