İnmemiş testis erkek çocuklarda en sık görülen ve çocuk cerrahlarının en sık takip ve tedavi ettiği gelişimsel hastalıklardan birisidir. Gebeliğin erken haftalarında anne karınındaki bir erkek çocuğun testisleri, çocuğun karın boşluğundadır. Gebeliğin ilerlemesi ile beraber testisler de çocuğun skrotomuna (torbasına) doğru göç ederler. Üç ayrı aşamada gerçekleşen bu göç ediş süreci hormonlar, mekanik etkenler ve testisin kendisine ait bazı faktörler gibi karmaşık etkenlere bağlı olarak gerçekleşir. Testisler kasık bölgesindeki inguinal kanal adı verilen kanallardan geçerek torbaya inerler. Testislerin inişini sağlayan etkenlerden birinde veya birkaçında birden oluşan bir sorun testislerin torbaya inmesini engellemiş olur ve inmemiş testis adını verdiğimiz hastalık ortaya çıkar.
İnmemiş Testis Görülme Sıklığı Nedir?
Zamanında ve normal kilo aralığında doğan her 100 yenidoğanın üçünde, erken (prematür) ve düşük doğum ağırlıklı doğan her 100 yenidoğanın ortalama 35inde inmemiş testis tanısı konulur. İnmemiş testis %80 civarında sağda görülür. %10 heriki taraf da inmemiştir.
İnmemiş Testise Yol Açan Etkenler Nelerdir?
Nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber ailesinde inmemiş testis hikayesinin olması, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı doğmak, endokrin bozuklukları (hormonal eksiklikler veya hormonlara karşı duyarsızlık, östrojen fazlalığı) anatomik bozukluklar ve gebelik sırasında kullanılan bazi ilaçlar gibi faktörler sebep olarak gösterilebilir.
Torbası (skrotomu) Boş Olan Çocuğun Testisi En Çok Nerede Kalmıştır?
İnmemiş şikayeti ile takip edilen bebeklerin testisi sıklıkla kasık bölgesinde bulunur ve birçoğu muayene ile tespit edilir. Az bir kısmı da karın içinde kalmıştır ve el ile muayene edilemez ve tam olarak yerini tespit edebilmek için ileri tekiklerden destek alınır. Çok nadir görülen bir durum da çocuğun heriki testisi tek bir torbada yerleşmiştir.
İnmemiş Testis Tanısı Nasıl Koyulur?
Çoğu inmemiş testis bebek doğduktan hemen sonra yapılan dikkatli bir fizik muayene ile tespit edilebilir. Bazen hidrosel diye adlandırılan ve halk arasında su fıtığı olarak bilinen hastalığın varılığı testisin muayene ile bulunmasını zorlaştırabilir. İnmemiş testis şüphesi ile çocuk cerrahisi polikliniğine başvuran bebeklerin çoğunda ek tetkiğe ihtiyaç duyulmadan fizik muayene ile tanı kouyulur. Fizik muayene ile bulunmayan hastalara ultrasonografiden yararlanılabilir. Karın boşluğunda kalan testislerin tespiti için ultrasonografinin tanı değeri düşük olması sebebi ile laparoskopik yöntemden faydalanılır. Bu yöntemde hasta genel anestezi altındayken laparoskop ile karına girilir ve karın boşluğunda, pelviste testis dokusu aranır.
İnmemiş Testis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yenidoğan döneminde inmemiş testis tespit edilen bebekler aralıklı muayeneler ile bebek 6-9 aylık oluncaya kadar(duruma göre en geç bir yaşına kadar) takip edilir. İnmemiş testisi olan bebeklerin yaklaşık %30ünde testis 6 aya kadar kendiliğinden iner. En geç bir yaşına kadar inmeyen testisler tedavi edilmelidir. İnmemiş testisin tedavisi cerrahidir ve ilaçla tedavisi tartışmalıdır. Günümüzde genel kanı operasyon ile testisin torbaya indirilmesidir. İlaçla tedavisi hormonal tedaviden ibaret olup ciddi yan etkileri vardır, başarı oranı oldukça düşüktür ve nüks oranı çok fazladır. Cerrahi yöntemde kasık bölgesinde yapılan yaklaşık 3 cmlik bir kesi ile testis bulunur ve torbaya indirilebilecek hale getirilir. Takiben torbasına ikinci bir kesi yapılır ve hazırlanan testis kanaldan geçirilerek torbaya indirilip tespit edilir. Karın boşluğunda kalanlar ise laparoskopik olarak tespit edilir ve mümkün ise aynı seansta mümkün değil ise ikinci bir seans ile torbaya indirilir. Operasyondan sonra belli aralıklar ile takip edilir.
İnmemiş Testis Neden İndirilir ve İndirilmeyen Testise Ne Olur?
Testis yerine indirilmediği zaman torbadan birkaç derece daha sıcak olan vücut sıcaklığından etkilenerek gelişimini sürdüremez ve küçülüp kaybolabilir. Bu durum sperm kalitesini bozarak çocuk sahibi olma olasılığını azaltır ve yetişkin döneminde kanser gelişme riskini artırır. Oluşturduğu kozmetik bozukluktan dolayı psikolojik sorunlara yol açar. Testisin travmaya maruziyet riski artar ve kendi etrafına dönerek (torsiyon) kanlanması bozulup kangrene gider.
Üroloji Bölümümüzden online randevu alabilirsiniz. Kurumsal info@koruhastanesi.com adresimize mail göndererek 0543 514 02 04 numaralı telefondan ya da 0312 911 77 77 numaralı çağrı merkezimizi arayarak 7/24 iletişim kurabilirsiniz.