Prostatit ( Prostat İltihabı ) Nedir ?
Üroloji

Prostatit ( Prostat İltihabı ) Nedir ?

     Prostat İltihabı ( Prostatit ) nedir ?

    Kısaca prostat bezinin bakteri nedenli veya bakteri nedenli olmayan iltihabıdır.
    Genellikle genç, üreme çağındaki cinsel olarak aktif erkeklerde görülür. Ancak ileri yaş grubunda da görülebilmektedir.
    Mesane

    Prostat iltihabının sebepleri nelerdir?

    Prostat iltihabının nedenleri kesin olarak belirlenebilmiş değildir. Bazı prostatit tipleri cinsel yolla iltihap bulaşmasına bağlanmıştır. Bu bulaşmalar sonucunda ortaya çıkan akut ya da kronik bakteriyel prostatit daha sonra prostatta kalıcı (kronik) enfeksiyon meydana getirebilmektedir. Bu tip enfeksiyonlar penis ucundan üretra vasıtasıyla prostata geçiş gösterirler.
     
    Prostat, enfeksiyon gelişimi için uygun bir zemin olan salgı bezi yapısında bir organdır. İçinde prostat sıvısı üreten çok ince kanallar vardır. Bu kanallar enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların tutunması için uygun ortam hazırlar. Bakteriyel prostatit bulaşıcı (cinsel yolla bulaşan) bir hastalık değildir. Hasta cinsel partnerine bakteriyel prostatit bulaştırmaz.
     
    Bazı durumlarda ya da bazı tıbbi müdahaleler sonrası bakteriyel prostatit gelişme riski artar. Hastaya sonda takılması ya da ürolojik bir operasyon geçirmiş olması prostatit riskini arttırmaktadır.
     
    Kronik prostatit ve kronik pelvik ağrı sendromları atipik mikroorganizmalar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bunlardan sık görülenler; klamidya mikoplazma gibi cinsel yolla bulaşan mikroorganizmalar olabilmektedir. Prostatın etrafındaki organlarda ağrı görülmesi sık rastlanan bir durumdur. Prostat etrafındaki sinirler ve kaslar boyunca ağrı yansıyan ağrı şeklinde etraf dokulara yayılır.
     

    Prostatitin belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir ?

     
    Prostatitler 4 farklı tabloda görülebilir.
     
    1-Akut bakteriyel prostatit: Yüksek ateş, üşüme, titreme, idrar yaparken ağrı ve yanma, sık ve ani idrar hissi, idrar yaparken kanama ve kanlı meni görülmesi ile seyreden, prostat bezinin bakteriyel enfeksiyonu olarak bilinir. Oldukça ciddi bir tablodur. İdrar hiç yapamama (glob vezikale) ve prostat bezindeki iltihabi durumun kana yayılması (sepsis) gibi durumlara yol açabilir. Yoğun antibiyotik tedavisi ve hatta hastanede yatarak tedavi gerektirebilir.
     
    2-Kronik bakteriyel prostatit: Prostat bezinin 3 aydan daha uzun sure devam eden bakteriyel enfeksiyonu olarak bilinir. Akut prostatit gibi ağır bir tablo değildir. İdrar yaparken yanma, zorlanma, sık idrara çıkma ve genital bölgede (özellikle makata yakın kısımlarda) ağrı başlıca şikayetlerdir. Uzun sureli (4-6 hafta) antibiyotik tedavisi gerektirir.
     
    3-Kronik bakteriyel olmayan prostatit: Prostat bezinin bekteri nedenli olmayan kronik iltihabıdır. Prostatit vakalarının yaklaşık %90 civarını oluşturu. Şikayetler kronik bakteryiel prostatitte görülenler gibidir ve 3 aydan fazla bir süredir devam etmektedir. Prostat bezinden, meniden veya idrardan alınan örneklerde bakteri tespit edilemez. Bu nedenle tanısı ve tedavisi oldukça zordur.
     
    4-Asemptomatik prostatit: bu grupta herhangi bir şikayet bulunmaz. Yapılan prostat biyopsilerinde veya prostat ameliyatlarında ortaya çıkar ve klinik olarak önemi yoktur.    
     

    Prostatit eşime veya partnerime bulaşır mı ?

    Prostatitler cinsel yolla bulaşan bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu nedenle eşinize veya partnerinize bulaşmaz.
     

    Prostatit ileri dönemde kansere veya BPH ya dönüşür mü ?

    Hayır dönüşmez. Bir birlerinden farklı hastalıklardır.
     

    Prostatit tanısı nasıl konulur? Hangi testler yapılır ?

    Hastanın yakınmaları detaylı bir şekilde dinlendikten sonra parmakla prostat muayenesi yapılır ve prostat sıvısı ve idrar örnekleri alınıp çeşitli işlemler sonrası tanı konulabilmektedir. Prostat muaynesi akut bakteriyel prostatitlerde yapılmamalıdır.
     
     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Hasan BİRİ

    Prof. Dr. Hasan BİRİ

    tarafından 17.03.2020 tarihinde yazıldı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Hasan BİRİ

    Prof. Dr. Hasan BİRİ

    tarafından 17.03.2020 tarihinde yazıldı.