Kış Gelmeden Bağışıklığını Güçlendir
Pandemi, yaz ishalleri, gıda zehirlenmeleri, gribal ve viral enfeksiyonlar derken bağışıklığın önemi giderek arttı. Ne yapmalı nasıl beslenmeli ki bu kışı hastalanmadan geçirelim.
Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlık Demek Su Demek
Hücrelerin hastalıkta ve sağlıkta temel ihtiyacıdır su. Oysa insan susama hissinin gelmesini bekler, aşırı ter atmadı ise, spor yapmadı ise su içmek istemez ki bu oldukça yanlıştır. Siz her ne olursa olsun günde minimum 2.5 Litre su tüketimini aksatmadan içmeye özen gösterin.
Rengarenk Sebzeler Enfeksiyonlara Karşı Güçlü Korunma Demek
C vitamini açısındna güçlü kaynaklar olan sebzelerde bulunan antioksidan bileşenler,sebzelere renk vermesinin yanısıra hücrelerimizi hasarlanmalara karşı korur. Mevsim sebzelerinden ister çiğ isterseniz pişmiş şekilde salatalarınızda yemeklerinizde, garnitürlerinizde yer veriniz. Ispanak, enginar, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, turp, pancar, havuç her birinde farklı miktarlarda bağışıklıkta görev alan vitamin ve mineraller olup sofralarınızda bu sebze çeşitliliğe yer vermeyi unutmayınız.
Gereksiniminiz Kadar Protein Almaya Gayret Edin
Vücudun dokuları proteinden oluşur bu sebeple vücuttaki bir denge olan yapım ve yıkım olaylarının devamlı olması için hayvansal veya bitkisel kaynaklı proteinlere beslenmenizde yer vermeniz gerekir. Haftada 2 kere balık tercih etmek, ara öğünde süt grubuna yer vermek, kırmızı et veya tavuk etini sağlıklı pişirme teknikleri ile haftada 1-2 sefer tüketmek, haftada 1-2 kere olacak şekilde nohut, mercimek, kurufasulye, maş fasulyesi tercih etmek olası bir enfeksiyona karşı vücudun daha iyi savaşmasını sağlayacaktır.
Aşırıya Gerek Yok Yeteri Kadar Meyve İle Beslenin
C vitamininin zengin olduğu bir diğer besin olan meyveler, polifenol içerikleri sayesinde hücreleri onarıcı, vücut stresini azaltıcı görev üstlenirler. Mürdüm eriği, mandalina, kırmızı üzüm, incir, hünnap, elma gibi taze rengarenk meyveleri gün içerisinde çeşitliliğe dikkat ederek tüketmenizi kesinlikle öneririm.
Bağışıklığınız Değil Yağlarınız Zayıflasın
Bireylerin beden kütle indeksine göre obez, hafif şişman, normal ağırlıkta olacak şekilde sınıflandırılsa da önemli olan yağ miktarıdır. Kadınlarda ve erkeklerde sırasıyla %25-28 ve %12-15 olması gerekir. Kalça, boyun ve bel çevresindeki aşırı yağlanma vücuttaki stresi artıracaktır. Bu aşırı yağlanma hastalıklara karşı direncinizi düşürecek, bağışıklık sisteminizi zayıflatacaktır. Bağışıklığı desteklemek ve güçlendirmek maksadı ile sağlıklı, sürdürülebilir ve gerçekçi kilo kaybı hedeflenerek yapılacak beslenme planlarına uyulmalıdır.
Bağışıklık Bağırsakta Başlar
Besinlerin sindirim sisteminde uğradığı son durak olan bağırsaklarda çok sayıda bulunan sağlığımızı destekleyecek dost bakteriler bulunmaktadır. Bu dost bakteriler, yüksek vitamin ve mineral içeren bol posalı besinleri tüketmemiz halinde bedenimize ve bağırsaklarımıza yararları dokunacaktır. Örneğin, günlük aktivitelerimiz için gerekli enerji dengemizi sağlamada gerekli olan bazı B grubu vitaminlerin sentez edilmesine, bağırsak bütünlüğünü sağlamak için kısa zincirli yağ asitlerinin üretilmesini destekleyecektir. Bağırsaktaki dostlarımızı yoğurt, tarhana, lahana turşusu, sirke ile besleyecek dolayısı ile kendi sağlığımızı koruyor olacağız.
Bağışıklık Deyince Balık Der Susarım
Balık içerisindeki proteini, sahip olduğu selenyum, çinko minerali, kolajeni, omega 3 yağ asidi ile bağışıklık sisteminde görev alan her bir yapıların düzenli çalışmasını sağlamaya yardımcıdır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde kişi başı yıllık 6-7 kg olan balık tüketimi Avrupa ülkelerinin neredeyse dörtte birini oluşturmaktadır. Eylül ayının gelmesiyle başlayan balık sezonu okul çağı çocuğundan yaşlılara, sporculardan gebelere, emziren annelerden gençlere kadar her yaş grubunda güvenilir olarak doğru pişirme teknikleri ile tüketilmelidir. Kokusu ve tadını sevmeyenler için defne yaprağı, limon, sarımsak, soğan gibi besinler ile pişirmeyi, bol yeşillikli salata ile köfte, buğulama, ızgara şeklinde tüketmeyi deneyebilirsiniz.
Bağışıklığı Güçlendirecek Diğer Öneriler
- Antioksidan içeriği yüksek olan yeşil çaydan günde 1-2 kupa kadar tercih etmeye özen gösteriniz.
- Paketli besinler, şekerli içecekler aşırı tuzlu hazır paketli besinlerden uzak duralım.
- Tuz yerine kullanabileceğiniz kişniş, zencefil, karabiber, zerdeçal gibi sağlıklı baharatlarla hem yemeklerinizi zenginleştirin hem de bağışıklığınızı güçlendirin.
- Sadece sağlıklı beslenerek değil aynı zamanda yeterli uyku uyuyarak, yaşantınızda strese yer vermeyerek ruhsal ve bedensel sağlığa kavuşabilirsiniz.
Yediğinize, Düşündüğünüze, Yaptıklarınıza, Alışkanlıklarınıza, Uykunuza Bağışıklığınız İçin Dikkat Edin.
Uzm. Dyt. Şevval ARAZ
Beslenme ve Diyet