Diyetisyenimize Sorduk : Yulaf Yiyelim Mi Yemeyelim Mi?
Beslenme ve Diyet

Diyetisyenimize Sorduk : Yulaf Yiyelim Mi Yemeyelim Mi?

    Diyetisyenimize Sorduk : Yulaf Yiyelim Mi Yemeyelim Mi?

    Vücudumuzun metabolizmasının sağlıklı bir şekilde çalışması, güne enerjik başlayabilmek, halsizlik ve yorgunluk yaşamamak için günlük beslenmemizde karbonhidratlara yer ayırmalıyız. Türk toplumunun beslenmesinde minimum %50’sinin karbonhidratlardan geldiğini söylesek yanlış olmaz. Bu sebeple karbonhidrata düşkün bir topluma karbonhidratları tercih ettirmemek büyük bir talihsizlik olacaktır. Ayrıca karbonhidrat, oksijen taşıyan kan hücrelerinin, beynin, kasın hatta vücudun hızla kullandığı esas kullandığı kaynaklardan biridir. Böyle bir hayati öneminden dolayı da karbonhidratları beslenmemizden çıkartmamız son derece yanlış bir davranıştır. Bu noktada karbonhidratların diğer besin gruplarında olduğu gibi  aşırı miktarda ve sağlıksız türlerinin tercih edilmemesi en gerçekçi ve doğru öneri olacaktır. Ancak yulafa yakından baktığımızda yulafın içerisinde bulunan karbonhidrat, kompleks yapıda yani vücudun sağlıklı işleyişine katkı sağlayacak şekildedir. Bunun yanı sıra proteini yüksek olan bir karbonhidrat olan yulaf, arpa ve çavdara kıyasla avenin miktarı düşük olmasından dolayı sindirim sürecini zorlamamaktadır. Yulafta bulunan sağlıklı biyoaktif peptitleri sayesinde egzersiz sonralarında tercih edilerek kas yorgunluğunu azaltmada, kas gücünü artırmaktadır. Yulaf aminoasit bileşimi incelendiğinde bezelye, acı bakla, soya proteinlerine kıyasla vücutta yüksek kullanım sağlamaktadır. Bağırsak sağlığının devam ettirilmesinde kolon kanserinden korunmada ilk tercihlerden biri olabilen yulaf içerisindeki saponinler sayesinde faydalı etkileri bulunmaktadır. Hastalıklar ile ilişkisine bakacak olursak;

    Kalp Sağlığı İçin Yulaf

    Toplam kan kolesterol ve LDL (kötü kolesterol) seviyelerinin yüksekliği, kardiyovasküler hastalık riskini artırmaktadır. Yulaf tüketimi ile yulafın içerisindeki beta glukanın bağırsaklarda visköz bir tabaka oluşturarak safra asitlerinin emilimini etkileyerek LDL kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Yulafta bulunan protein örüntüsü ve yağ asidi örüntüsü sayesinde de kolesterol seviyelerinin düşmesine katkı sağlamaktadır.

    Diyabet İçin Yulaf

    Diyabet prevelansı ülkemiz için korkunç bir hal almaktadır. Tip 2 diyabet gelişimini önlemek için hareketsiz yaşamdan uzaklaşarak sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi gerekmektedir. Beta glukanın yüksek moleküler ağırlığı sebebi ile yüksek viskozite oluşturması sebebi ile glukoz emilimini yavaşlatır ve tokluk kan şekeri ve insülin yükselmesini engellemektedir.

    Obezite İçin Yulaf

    Obezite kilo ve yağ alımı ile karakterize bulaşıcı olmayan, komplikasyonları beraberinde getirmesinden dolayı sağlık risk faktörlerinden biridir. Yulaf, mide boşalmasını yavaşlattığı, düşük glisemik indekse yani  kan şekerini yavaş yükseltmesini sağladığından obez bireyler tarafından tercih edilebilir sağlıklı bir karbonhidrattır.

    Yulafın örüntüsü sayesinde beden ve ruh sağlığımıza iyi gelecek olması sebebi ile günlük beslenmemizde yer verebiliriz. Paraselsus’un da dediği gibi “ilacı zehirden ayıran dozudur.” karbonhidratı hayatımızdan çıkartmak yerine sağlıklı olanlarını porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmek hem kronik hastalıklardan korunmak hem de beden sağlığının devam ettirilmesi için daha kayda değer bir davranıştır.  

    Daha besleyici, daha sağlıklı daha tüketilebilir besinler ile sağlıklı ve mutlu kalınız.

    Uzm. Dyt. Şevval ARAZ

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 22.05.2023 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    ŞevvalARAZ
    Beslenme ve Diyet

    Uzm. Dyt.

    Şevval ARAZ

    Koru Sincan Hastanesi

    SultanÇOLAK
    Beslenme ve Diyet

    Dyt.

    Sultan ÇOLAK

    Koru Ankara Hastanesi

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 22.05.2023 tarihinde onaylandı.