Kilo artışı ve kilo kaybı çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleştiği gibi sebepsiz kilo kaybı ve kilo artışı da çoğu zaman bazı hastalıkların habercisi olabilir. Vücut ağırlığımız yağ ve kas oranına göre belirli bir dengede olmalıdır. Gerektiği durumlarda fazla kilolar verilmeli ya da gerektiği durumlarda kilo alımı sağlanmalıdır. Kilo almada da kilo vermede de doktor kontrolünde diyetler uygulanabilir. Bu diyetler kişiye ve fiziki durumuna uygun olarak hazırlanır.
Kilo verebilmek ve kilo alabilmek çeşitli yöntemlere bağlı olarak mümkün olsa da önemli olan sağlıklı bir şekilde kilo almak ve sağlıklı bir şekilde kilo vermektir. Beslenme insanın hem fiziki hem de psikolojik ihtiyaçları için çok önemlidir. Kişi kendine uygun bir beslenme düzeni oturtmalı ve buna bağlı kalarak gerekirse egzersiz ve sporu da hayatının içerisine katmalıdır. Kilo vermek ve kilo almakla beraber vücutta çeşitli dengeler değişir. Bunun sonucunda ise bazı durumlar ortaya çıkabilir. Niyeti kilo almak ya da kilo vermek olan bir kişi bunu mutlaka doğru bilgiler ışında uzman bir doktor veya diyetisyen ile planlamalıdır. Bu bazı hastalıkların önüne geçmek ve yanlış kilo verimi, yanlış kilo alımı gibi durumların olmamasını sağlamak içindir.
Kilo Kaybı Neden Olur ?
Kilo kaybı kişinin iradesi ile ya da kasıtsız olarak gerçekleştirdiği bir eylem olabilir. İstenmeyen kilo kayıpları bazı hastalıkların habercisi olabileceği gibi, bazı yiyecekler farkında olmadan kilo kaybına sebep olabilirler. Bu yiyecekler; yoğurt, yumurta, elma, tarçın, sirke, greyfurt, brokoli ve lahana olarak sıralanabilir. Eğer bir kişi istemeden anlamsız bir şekilde kilo vermeye başlıyorsa doktora görünmelidir. Kasıtsız bir şekilde verilen kiloların arkasında depresyon, ülser ve kanser gibi rahatsızlıklar olabilir. Bunun dışında kaslarda kayıp meydana geldiğinde de kilo kaybı gözlemlenebilir.
Depresyon ve Kilo Kaybı
Depresyona girmiş bir kişi normalde günlük hayatta yapması gereken çoğu eylemi gerçekleştirmez. Bunlar arasında temel ihtiyaç olan yemek yeme de vardır. Kişide iştahsızlık başladığında ve artık yemek yemediğinde vücut bir süre sonra bu durumu alışkanlık haline getirir ve artık besin almayan bünye zayıflamaya başlar. Buna bağlı olarak bazı yeme bozuklukları gözlemlenir. Böyle bir durum yaşandığında mutlaka bir destek alınmalıdır.
Ülser ve Kilo Kaybı
Ülser hastalığı midenin mide asidi sebebiyle doku kaybına uğraması olarak açıklanabilir. Bu durumda hasta midesinde yanma gibi şikayetler içerisinde bulunur ve yemek yerken acı çektiği için yemek yemekten uzaklaşır. Bulantı, kusma ve kilo kaybı da buna bağlı olarak bu hastalığa eşlik eder.
Kanser ve Kilo Kaybı
Kanser hücreleri metabolizmayı hızlandırma görevini üstlenirler. Bu yüzden kasıtlı olmayan ve açıklanamayan kilo kayıpları kanser belirtileri arasında yerini alır. Kanser tedavisi sürecinde de kullanılan ilaç ve tedaviler nedeniyle hastada bulantı, kusma ve bunu takip eden kilo kaybı gözlemlenebilir.
Kilo Artışı Neden Olur ?
Kilo kaybı ve kilo artışı çeşitli nedenlere bağlı olarak gözlemlenebilir olsalar da kilo artışının genel nedeni şeker, kolesterol ve tansiyona bağlı olabilmektedir. Tiroidin normal çalışmadığı durumlarda, insülin direncinde ve D vitamini eksikliğinde kilo artışı görülebilmektedir. Bir sebebi olmadığı halde kilo alınıyorsa vakit kaybetmeden bir hekim ile görüşülmelidir. Kilo artışı beraberinde birçok hastalığı da getirebilmektedir.
Şeker ve Kilo Artışı
Diyabet hastaları sürekli açlık hissetmeleri nedeniyle kilo almaya çok müsaittirler. Bu durum insülin direncine de yol açmaktadır. Bu yüzden şeker hastalarının doktor tarafından verilen diyete uymaları gerekmektedir. Fazla şeker ve buna bağlı kilo alımı inme, kalp krizi gibi sorunlara zemin hazırlayabilir.
Kolesterol ve Kilo Artışı
Fazla kilolar kandaki yağın dengesini bozar. Fazla yağ alımında kanın yapısında çeşitli bozulmalar meydana gelebilir. Kilo ve kolesterol çoğu zaman paralel olarak artış gösterebilir.
Tansiyon ve Kilo Artışı
Kilo aldıran yiyecekler çoğunlukla tansiyon yükselmesine neden olabilmektedir. Tansiyon çok sinsi bir hastalık olmakla beraber diğer tüm önemli hastalıkların da nedeni olabilmektedir. Aşırı kilo alımı tansiyona neden olmakta ve bununla birlikte kalp rahatsızlıklarını da beraberinde getirmektedir.
D Vitamini Eksikliği ve Kilo Artışı
Kilo vermekte zorlanan birisi D vitamini eksikliği yaşıyor olabilir. Çünkü D vitamini, yağ kütlesi fazla olan kişilerde düşüşe uğramaktadır. D vitamini kilo vermede yardımcı bir rol oynar. Bu sebeple D vitamini düşük olan birisi hızla kilo almaya başlar.
Psikolojik Nedenlerden Dolayı Kilo Alma ve Kilo Verme
Kilo kaybı ve kilo artışı çoğu zaman da psikolojik rahatsızlıklara bağlı bir şekilde gerçekleşebilir. Mental olarak vücuda gönderilen belli mesajlar anlam verilemeyen kilo almalara ya da nedensiz kilo vermelere sebebiyet verebilir. Böyle durumlarda psikolojik destek alınmalı ve sorunun kaynağı çözülerek devamında gelebilecek olası hastalıkların önüne geçilmelidir.
Blumia Nevroza
Psikolojide önemli bir yere sahip olan Blumia Nevroza, bir yeme bozukluğudur. Bu hastalıkta kişi bir seferde normal kapasitenin çok çok üzerinde bir gıda alımı yapar. Doyma duygusunu kaybettiğini düşünen hasta, çok yemenin sonunda belirli periyotlarla kusma refleksi gösterir. Daha sonra kişi hızlı bir şekilde kilo alımı ve kilo verimi eylemlerini gerçekleştirir bu da metabolizmasının dengesini bozar. Blumia Nevroza tedavisi geç kalınmaması gereken psikolojik bir rahatsızlıktır.
Anoreksiya Nevroza
En sık görülen yeme bozukluğu ise anoreksiya nevrozadır. Bu hastalar kilo alma korkusu yaşarlar ve normal bir vücudun olması gerekenden çok daha zayıf bir hale gelirler. Kilo almayı reddederler ve hızla kilo vermeye başlarlar. Bu da onlar için çeşitli hastalıkları beraberinde getirir.
İsteyerek Kilo Kaybı ve Kilo Artışı
Bazen kişilerin kilo kaybı ve kilo artışı yaşaması gereken durumlar vardır. Bu kişinin vücudunun ideal kilosundan fazla ya da az olmasına göre yorumlanmalıdır. Mutlaka bir doktora danışılmalı ve diyet, spor gibi durumlar gereken testler yapıldıktan sonra doktor onayı ile gerçekleştirilmelidir. Bu iki seçenek de en sağlıklı koşullarda gerçekleştirilmeli ve gerek kilo almada gerek kilo vermede amaca ulaşıldıktan sonra da ideal kiloyu korumaya devam edilmelidir. Sağlıklı beslenme ve spor ile kilo dengesi sağlanabilir. Zararlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Sağlıklı Kilo Almak İçin Ne Yapılmalıdır ?
Sağlıklı bir şekilde kilo almak için öncelikle kalp dostu yiyecekler tüketmelisiniz. Alınan kilo ile bilrlikte vücudunuzu doğru bir şekilde şekillendirmek içinde spor yapmalısınız. Protein alımınızı sıklaştırmalısınız. Yumurta, ton balığı, kepek ekmek ve tereyağı içeren bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz. Bunun için alanında uzman bir doktordan yardım ve tavsiye alınmalıdır. Kilo almak amacıyla sağlıksız ve yağlı beslenilmemelidir.
Sağlıklı Kilo Vermek İçin Ne Yapılmalıdır ?
Sağlıklı bir şekilde kilo vermediğiniz takdirde kiloyu tekrar almanız mümkündür. Bu yüzden kilo vermek isteyenlerin en sağlıklı yöntemleri seçmesi önerilir. Sağlıklı kilo verme sürecinde kahvaltı çok önemlidir. Düzgün bir kahvaltı günün diğer öğünlerinde fazla acıkmanın önüne geçmektedir. Su tüketimi metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermede yardımcı olur. Aşırı bir şekilde yağ, tuz, şeker, un içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Günün geç saatlerinde yemek yenmemelidir. Öğünler sık ve az porsiyonlu olmalıdır. Alanında uzman bir doktor ve diyetisyen yardımı ile sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek mümkündür.