Vertigo hastalığı kişinin hareket etmesi ile oluşan denge kaybına bağlı baş dönmesidir. Rahatsızlık günlük yaşamda halk arasında kristal oynaması olarak bilinmektedir. Kişinin yaşam kalitesini düşüren hastalık santral ve periferik vertigo olmak üzere 2 farklı şekilde görülmektedir. Santral vertigo nöroloji, periferik vertigo KBB (kulak, burun, boğaz) bölümlerinin ilgi alanındadır.
Baş dönmesi olarak bilinen vertigo hastalığı ile sersemlik hissi ve denge kaybı gibi durumlar sıkça yaşanır. Rahatsızlık; hareket etme, eğilip kalkma ve yürüme anında ortaya çıkabilir. Ani baş dönmesi sonucunda kişi dengesini kaybederek düşme tehlikesi ile karşılaşabilir. Baş dönmesinde kısa ya da uzun olmak üzere akut ve keskin ataklar olabilir.
Dönme, hızlı yürüme, araç tutması ve ani hareket etme dışında bağımsız şekilde de baş dönmesi olabilir. Ciddi hastalıkların habercisi olan vertigo şiddetli kişinin hapşırması ile tetiklenme yapabilir. Metabolizma, merkezi sinir, kalp ve damar sistemleri rahatsızlıkları vertigo hastalığı ile ilgili olabilir.
Vertigo Hastalığının (Baş Dönmesi) Çeşitleri
Vertigo hastalığı çeşitleri santral ve periferik olmak üzere 2 farklı şekilde ortaya çıkmaktadır. Hastaların şikayetlerine göre uzman doktor tarafından detaylı yapılan fiziksel muayene ile karar verilir.
Santral Vertigo Hastalığı Nedir?
Santral vertigo hastalığı nöroloji bölümü ile ilgili rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kişinin beyninde tümör, kanama, anevrizma ve damar bozuklukları ile kaynaklıdır. Beynin denge merkezi ile ilgili olarak çift görme, yutma zorluğu ve konuşma zorluğu gibi bulgular vardır. Sanal vertigo; migren, multiple skleroz (MS), iç kulak, beyin ve damar hastalıkları ile birlikte çok sık görülür.
Periferik Vertigo Hastalığı Nedir?
Periferik vertigo hastalığı iç ya da orta kulakta bulunan denge merkezinin olumsuz şekilde etkilenmesine ile ortaya çıkmaktadır. Boyun ağrıları, hipotiroidi, hipertiroidi, hipoglisemi, metabolik hastalıklar, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları neden olmaktadır. Hastanın şikayeti ile birlikte kulak muayenesi, tansiyon ölçümü, metabolik tetkikler, şeker, tiroit, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri yapılır.
Vertigo Hastalığının (Baş Dönmesi) Belirtileri
Vertigo hastalığının belirtileri arasında bulunan denge bozukluğu ile kişi düşerek ciddi şekilde yaralanıp zarar görebilir. Hastalarda zihinsel karışıklık, muhakeme bozukluğu ve karar verme yetersizliği gibi durumlar olabilir. Baş dönmesi ile birlikte mide bulantısı ve yürümede zorluk yaşayarak endişeye bağlı anksiyete gelişebilir.
Vertigo hastaları etrafında bulunanların döndüğü hissi ile kusma, bulantı, terleme, işitme kaybı, kulak çınlaması ve anormal göz hareketleri gibi semptomlar yaşayabilir. Kişide bilinç kaybı, görmede bozukluk, yürümede zorluk ve vücutta güçsüzlük gibi yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkileyen problemler olabilir.
- Göz kararması
- Şiddetli ataklar
- Kulak çınlaması
- Görme bozukluğu
- Vücutta güç kaybı
- Midenin bulanması
- Vücutta dengesizlik
- Tansiyonunun düşmesi
- Zihinsel karışıklık durumu
- Kulakta basınç hissedilmesi
Vertigo Hastalığının (Baş Dönmesi) Nedenleri
Vertigo hastalığının nedenleri arasında boyun ağrıları, metabolik rahatsızlıklar, alerji durumları, iç kulak ve üst solunum yolu enfeksiyonları bulunmaktadır. Stres, uyku düzeni, tuz, kafein, sigara ve alkol gibi maddelerin aşırı tüketimi baş dönmesine sebep olmaktadır. Baş dönmesi nedenleri santral ve periferik olmak üzere 2 farklı alanda incelenir.
Santral vertigo hastalığı merkezi sinir sisteminde bulunan beyin, beyin sapı ve beyincik odaklı baş dönmesi problemlerinden kaynaklanır. Beyinde görülen anama, inme, tümör, migren, tümör, kanama, multiple skleroz (MS) gibi hastalıklar baş dönmesine neden olabilir. Periferik vertigo hastalığı iç kulak, meniere ve denge siniri bozuklukları ile kişide baş dönmesi yapabilir.
Vertigo Hastalığının (Baş Dönmesi) Tanısı ve Teşhisi
Vertigo hastalığının tanısı için kişinin baş dönmesinin nedenlerini tespit etmek amaçlı testler yapılmaktadır. Hastaneye baş dönmesi şikayeti ile gelen hastaların büyük bölümünde iç kulak ile ilgili hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Doktor hastanın rahatsızlığını anlamak için fiziksel muayene yaparak vertigo hastalığının teşhisi hakkında karar verir. Semptomlara göre kan testi, MR çekimi, bilgisayarlı tomografi, psikolojik değerlendirme isteyebilir.
Vertigo Hastalığı (Baş Dönmesi) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vertigo hastalığının tedavisi için orta kulak enfeksiyonunda antibiyotik kullanımı tercih edilmektedir. Kulakta iyileşmeyen enfeksiyon olduğunda doktor tarafından cerrahi işlemler uygulanabilir. Menier hastalığı olan kişilere tuzsuz yapılan diyetler veya idrar söktürücü ilaçlar verilebilir. Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) müdahale etmeden kısa zamanda iyileşmektir. Doktor bazı pozisyonel manevra hareketleri seansları yaparak hastayı tedavi edebilir.
Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) hastaları ani ve hızlı baş hareketleri yapılmamalıdır. Yüksekte çalışmak ve tehlikeli cihaz kullanmak gibi durumlardan kaçınılmalıdır. Vertigo hastalığının tedavisi için fizik terapi yöntemi kullanılabilir. Vertigo hastaları alkol, tütün, kafein gibi maddelerin tüketimine çok dikkat edilmelidir. Baş dönmesi rahatsızlığı olanlar gün içinde dinlenme ve sıvı alımı konuları çok önemlidir.
Vertigo Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Durumlar
Vertigo hastaları düzenli uyku ve bol dinlenme gibi konulara dikkat etmesi çok önemlidir. Aşırı stres kişinin bağışıklık sistemini olumsuz şekilde etkileyerek baş dönmesine sebep olmaktadır. Sağlıklı vücuda sahip olmak için aşırı tuzlu, yağlı ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Vertigo tedavisi sonrası için ağır sporlardan ve çok ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Hafif tempolu egzersizler ile vücudun fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı olması hedeflenir. Yorucu olmayan sporlar ile nefes alma alıştırmaları tercih edilebilir.
Koru Hastanesi güvencesi ile muayene olmak için online randevu alabilirsiniz. Kurumsal info@koruhastanesi.com adresimize mail göndererek veya 0312 911 77 77 numaralı çağrı merkezimizi arayarak 7/24 iletişim kurabilirsiniz.