Burun eti büyümesi ‘Konka’ olarak bilinen, burnun 2 cm arkasında bulunan, havayı ısıtıp, filtre edip aynı zamanda düzenleyen ve herkeste olan bir dokudur. Geniz eti ise daha çok çocuklarda olan ve burnun yaklaşık 10 cm gerisinde olan ve etin fazlalığı durumunda ise nefes almayı engelleyen bir dokudur.
Bahsedildiği üzere konka, herkeste olan bir dokudur. Burun eti (Konka) çeşitleri, üst, orta ve alt konkadır. Fakat bazı insanlarda bu doku çok büyük olabilmektedir. Bunun en önemli nedeni ise alerjik hastalıklardır. Alerjik olan hastalarda bu doku büyüyüp, hastayı nefessiz bırakabilmektedir. 2. olarak ise ters burun eti büyümeleri (Parodoksik) ise burun kemiğinin yani kıkırdak dokusunun eğri olmasıdır. Yani kişi, daima sol tarafından nefes alabilmektedir. Bu durumda ise sol tarafta yer alan burun eti daima genişleyecek ve büyüyecek, sol taraftan da kişilerin nefes almasını zorlaştıracaktır. İşte bu durumda hem kıkırdak dokusunu düzeltip hem de burun içi eğriliğini düzeltmek gerekmektedir. Bunun için aynı seansta, sol taraftaki burun etinin lazer ile (Radyofrekans) ile düzeltilmesi gerekmektedir. Bu tedaviden sonra ise hastanın optimal (iyi bir nefes) nefes alması sağlanmış olacaktır.
Alerji hastalarında ise her iki taraftaki dokunun da genişlemesi, büyümesi söz konusu olduğundan dolayı bazı durumlarda burun kıkırdak dokuları eğri olmamaktadır. Bu durumda, kıkırdak dokusuna dokunulmasına gerek yoktur ve sadece burun etleri küçültülmektedir. Alerji hastalığının kontrol altına alınması durumunda ise burun etlerinin büyümesi söz konusu değildir. Diğer vakalarda alerjik olunmayan durumlarda ise yani sadece burun kemiği eğriliğine bağlı durumlarda burun etleri tekrar büyümemektedir.
Burun kemiğinin radyofrekans ile küçültme ameliyatları sedasyon denilen teknikle yapılmaktadır. Bu durumda hastanın tamamen narkoz almasına gerek yoktur. Lokal anestezi işlemleri ile yaklaşık 5-10 dakika sürebilmektedir. Ve hastanın ameliyatta yatmasına gerek yoktur. Ameliyat sonrasında hastanın burnunda, ufak sızıntılar olabilmekte. Burun tıkanıklığı olabilmektedir. Sonrasında hastanın burun eti küçülmesi söz konusu olup ödem kaybolur ve nefes alması kolaylaşır.
Burun Eti Büyümesi Belirtileri Nelerdir?
Burun eti büyümesi hastalığının en sık belirtileri arasında, burun tıkanıklığı yer almaktadır. Bunun yanı sıra burun tıkanıklığına sebebiyet veren 2.cil belirtiler de bulunmaktadır. Örneğin; hasta burun tıkanıklığı yüzünden ağızdan nefes alıp vermesi söz konusu ise sabah kalkıldığında boğaz kuruluğu, ağız kokusu meydana gelemjtedir. Bunun yanı sıra boğaz enfeksiyonları sonucunda meydana gelen kronik faranjitlar, yorgun kalkma, eş zamanlı olarak sinüs hastalıkları ile ilişkili olabilen geniz akıntısı, gıcık şeklinde öksürükler gibi belirtiler ile de karşımıza çıkabilmektedir.
Tedavi şekillerinde, mutlaka öncelikle burun spreyleri, burun yıkama yöntemleri çoğu hastalarda olumlu yanıt vermektedir. Alerjiye yönelik gelişen durumlar ile beraber gelişirse, alerjiye yönelik hastalıklarda dekonjenstan tedavileri de uygulanmaktadır. Bu şekilde belirli bir süre hasta takip edilmektedir. Genellikle ilaç ile olan tedaviler, hastayı iyileştirmektedir. Fakat bazı hastalar, bu tip tedavi yöntemlerinde fayda görmediği zaman burun etinin küçültme yöntemleri denenebilmektedir. Bu cerrahi yöntemlerde birkaç tür operasyon bulunmaktadır. Küçültme yöntemlerinin uygulandığı operasyonlar genelde hafif şekilde seyreden şişmelerde ‘Radyofrekans’, orta ve ileri şişmelerde ‘Holmiyumlak Lazer’ yöntemleri tercih edilmektedir. Bu şekilde burun konkalarında kalıcı küçültmelere gidilmektedir. Küçültme ameliyatları sonrasında genelde, tampon kullanılmamaktadır. Örneğin; holmiyum lazer ile burun eti küçültüldüğü zaman, kan damarları zaten büzüşmektedir. Radyofrekans yönteminde de mukoza altında kalındığı için genellikle tampon koyulmamaktadır. Fakat tek başına burun eti ameliyatı yapılmamış ise yani sinüzit ameliyatı ile birlikte yapılmış ise mutlaka bu yapıların sızıntı riskine karşı tampon konulabilmektedir.
Burun Eti Büyümesi Tekrar Eder Mi?
Burun eti büyümesi, belirli bir sürede ve kullanılan ilaçlar ile tedaviye yanıt vermemiş ise bunun altında yatan bir neden olması olasıdır. Altta yatan sebebi öğrenmek için ise görüntüleme yöntemleri (Tomografi) uygulanmaktadır. Tomografide örneğin, sinüs hastalığı teşhis edilmiş ise burun eti büyümelerine yol açmaktadır. Burun eti tedavi edilirken eğer bu hastalıkların da tedavisi yapılır ise burun eti şişmeleri tekrar etmemektedir.
Burun Eti Nasıl Oluşur?
Burun, kıkırdak ve kemik yapılarının birbirleri ile büyük bir uyum içerisinde birleşmiş olduğu bir dokudur. Oluşan bu çadırın içerisinde her iki burun yan duvarında bulunan konka denen çıkıntılar bulunmaktadır. Burnun süzme, temizleme ve bütün oksijenizasyonu bu organlar sayesinde yapılmaktadır. Halk arasında burun eti büyümeleri ise bu hayati organların genişlemesi sonucunda oluşmaktadır.
Burun Etlerinin (Konkaların) Görevleri
Konkalar yani burun etleri, her bir burun boşlukları içerisinde 3 tane bulunmaktadır. Burun etleri, burnun içerisinde girmiş olan hava akımlarının yönünün değiştirilmesini, hava ısıtılmasını, basınçlı hale getirilmesini ve nemlendirilmesi gibi görevleri bulunmaktadır. Bilhassa alt burun etleri (Alt konkalar) birçok görevden sorumludur. Bazı nedenler ile alt konkaların büyümesi esnasında, enfeksiyonlar, alerjiler, burun tıkanıklıkları, ağız açık uyuma gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Medikal tedavilerde yeterli miktarlarda burun etleri küçültülmediği takdirde burun etlerinin küçültülmesi söz konusudur.
Burun Eti Büyümesinin Yaratmış Olduğu Problemler Nelerdir?
Burun eti büyümesinin neden olduğu problemlere değinecek olursak bunların başında, horlama, ağız kuruması, yorgunluk ve ağız açık bir şekilde uyuma meydana gelmektedir. Burun eti büyümesi problemi yaşayan kişilerin, yaşam kaliteleri olumsuz yönde etkilenmektedir. Kişinin bu durumda, nefes almasının zorlaşması söz konusu olduğu için genelde uyurken ağız kuruluğu yaşaması olasıdır. Burun tıkanmalarına bağlı olarak yorgun bir şekilde uyanma da en sık yaşanan problemler arasında yer almaktadır. Burun eti büyümesi problemi yaşayan kişilerin spor yaparken zorlanmaları ve spor faaliyetleri esnasında burun havalarının yetmemeleri söz konusu olabilmektedir.