Dış kulak iltihabı oldukça sık karşılaşılabilen bir rahatsızlıktır. Kulağa su kaçması, kirli deniz ya da havuzda yüzülmesi gibi birçok nedene bağlı olarak oluşmaktadır. Dış kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi oldukça basittir. Kişilerin bazı konularda dikkatli olmaları sonucunda da bu hastalıktan korunmak mümkündür. Hastalığın nedenleri de tedavisi de bireylerin bu konuda bilinçli olması ve bu bilinç ile hareket etmeleri doğrultusunda en hızlı şekilde sonuç verir. Dış kulak iltihabı ile ilgili hastaların birçok korkusu ve kafalarını kurcalayan sorular bulunmaktadır. Bu konulara açıklık getirmek için dış kulak iltihabı ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan uzak durulmalı ve bu hastalığa yakalanıldığı taktirde en kısa sürede bir uzman doktora muayene olunmalıdır.
Dış Kulak İltihabı Nedir?
Dış kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi konusunda en önemli konu dış kulak iltihabının ne olduğudur. Çünkü dış kulak iltihabının tanımının doğru yapılması bireylerin bu hastalık ile ilgili bilincinin artmasını sağlamaktadır. Dış kulak iltihabı diğer adı ile eksternal otit, dış kulak yolunu saran mukozanın hatta kimi zaman kulak zarının da iltihaplanmasıdır. Dış kulak iltihabına neden olan mantarın adı Aspergillus niger olarak bilinir. Diğer bir nedeni ise bakterilerdir. Dış kulak iltihabına neden olan bakteri ise Pseudomonas aeruginosa olarak bilinmektedir. Dış kulak yolunda ortada çıkan ve kişileri oldukça rahatsız edici belirtilere sahip bir hastalıktır. Akut ya da kronik şekilde seyir gösteren bu rahatsızlık şiddetli kulak ağrılarına sebep olmaktadır. Havuz, deniz, kirli sular ya da kulak kiri birikimi ile de alakalı olarak oluşabilen bir hastalıktır. Dış kulak iltihabı hem kulağın çok sık temizlenmesinden hem de hiç temizlenmemesinden kaynaklı da oluşabilir. Dış kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi dış kulak iltihabının akut ya da kronik oluşuna ve bireyin durumuna göre farklılıklar göstermektedir.
Dış Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Dış kulak iltihabı belirtileri dış kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi için oldukça önemlidir. Bu belirtiler kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Hastalığın ilerleme durumu ile de alakalı farklılıklar görülebilir. Dış kulak iltihabı belirtileri düşünüldüğü anda hemen uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. En yaygın belirtileri ise;
- Kulak içi kaşıntı
- Kulakta şiddetli ve zonklayıcı ağrı
- Kulak ağrısının boyun ya da göze yayılması
- Kulakta tıkanıklık
- Kulağa dokunma ile hissedilen acı, ağrı
- Çiğneme hareketi ile hissedilen ağrı
- Kulak ya da kulak yolunda şişlik
- Kulaktan renkli ve kötü kokulu akıntı gelmesi (sarı-yeşil renkli, kötü kokulu akıntı)
- Enfeksiyon kaynaklı ateş
Dış Kulak İltihabı Risk Faktörleri Nelerdir?
Dış kulak iltihabı risk faktörleri arasında genellikle dış kulak yolu ile ilgili rahatsızlık yaşayan bireyler bulunmaktadır. Risk faktörlerinin bilinmesi dış kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi konusunda yön belirleyen bir etkendir. Bu etkenler arasında özellikle kirli sular ile temas edilmesi en büyük etkendir. Bu bireylerin duş esnasında, deniz ya da havuz gibi ortamlarda oldukça dikkat etmeleri gerekir. Daha önceden herhangi bir kulak problemi yaşamayan bireyler de dış kulak iltihabına yakalanabilir. Ancak diğer gruba göre daha az risklidirler. Kronik şeker hastalığı olanlar, radyoterapi ve kemoterapi hastaları, tansiyon kalp gibi kronik rahatsızlığı olanlar, organ nakli geçirmiş olan bireyler, beslenme bozukluğu olanlar ve AIDS hastaları dış kulak iltihabı konusunda oldukça hassastırlar ve bu konuda mümkün olduğunca korunmalıdırlar.
Dış Kulak İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Dış kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi arasında en sık görülen neden mantar ve bakteriyel enfeksiyonlardır. Dış kulak yolunun mukozası ılık ve nemli bir yapıya sahiptir. Bu sebep ile ortamın nemli ve sıcak oluşu bakteri ve mantar üremesi için oldukça uygun koşullar sağlamaktadır. Kişilerin sık sık duş alması ya da deniz veya havuzda yüzme sonucu kulağa fazla miktarda su kaçması ile oluşabilir. Pamuklu kulak çubuğu ile sık aralıklarla kulak kirinin temizlenmesi, anahtar, kalem, ataç gibi farklı yabancı cisimlerin kulağa sokularak kulak yolunun temizlenmeye çalışılması gibi yanlış hareketler de dış kulak iltihabı nedenleri arasındadır. Çünkü yabancı cisimlerin sokulması dış kulak yolu mukozasına zarar vererek mukoza yapısının bozulmasına sebep olur. Bu nedenle mantar ya da bakteri oluşumu hız kazanır ve enfeksiyon oluşabilmektedir. Alerjik ya da dermatolojik nedenlerden kaynaklı da dış kulak iltihabı görülmektedir.
Dış Kulak İltihabı Tedavisi Nedir?
Dış kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi için uzman bir doktora başvurarak öğrenilmeli ve gerçekleştirilmelidir. Kişilerin dış kulak iltihabı olduğunu bilmeleri sonucunda kendi kendilerine ilaçlar alarak ya da tanıdıklarına başvurarak uyguladıkları yöntemler hastalığın seyrinin daha da kötü ilerlemesine sebep olmaktadır. Bu yüzden dış kulak iltihabı olan bireylerin uzman bir doktora muayene olarak bu rahatsızlığın ne durumda olduğunu ve nasıl tedavisi edilmesi gerektiğini öğrenmeleri gerekir. Bireyler herhangi bir kulak damlası alarak bu durumu kendi kendilerine tedavi etmeye çalışmamalıdır. Uzman bir doktorun muayenesi sonrası tedaviye kulak yolu temizlenerek başlanır. Çünkü dış kulak yolundaki iltihabın temizlenmeden ilaç uygulanması, ilacın etkisini göstermesine engel olmaktadır. Akıntı ya da iltihap var ise dikkatlice temizlenir. Daha sonra bireyin hastalığının seyrine bakılarak ilaç ya da kulak damlası verilebilmektedir. Tedavide en önemli faktör ise erken tanıdır. Dış kulak iltihabı ne kadar erken fark edilir ise o kadar kolay ve ağrısız bir şekilde kişinin iyileşmesi de mümkündür. 5-10 gün içinde hastalarda iyileşme görülmektedir.
Dış Kulak İltihabı Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Dış kulak iltihabı tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Dış kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi konusunda bu önemli noktalar hastanın iyileşmesinde oldukça yardımcı olmaktadır. Doktorun verdiği ilaçların yanı sıra dış kulak yolunun en hassas olduğu bu dönemde yapılması ve yapılmaması gereken bazı durumlar vardır. Hastalar ilaç uygulandığı dönemde kulak yolunu her zaman kuru tutmalıdır. Asla kulağı ve kulak yolunu ıslatmamalıdır. Bir süre denize, havuza girmemelidir. Bu konu ile ilgili doktora danışılmalıdır. Doktorun verdiği ilaçlar ve kulak damlası dışında herhangi bir ilaç ve kulak damlası kullanılmamalıdır. İlaçlar doktorun söylediği şekilde ve zamanında kullanılmalıdır. Doktor kulak damlası vermiş ise doktorun söylediği şekilde kulak damlası damlatılmalıdır. Kulak damlası öncelikle avuç içinde ya da oda sıcaklığında bekletilerek ısıtılmalıdır. Damla damlatmadan önce kulaktan akıntı geldi ise dikkatli bir şekilde akıntı temizlenmeli ve kulak damlası temizlik sonrası damlatılmalıdır. Kulağın kaşınması ve ovulması iltihabın daha da şiddetlenmesine sebep olabilmektedir. Bu noktalara dikkat edildiğinde bireylerin iyileşme süreci en kısa sürede tamamlanır.
Dış Kulak İltihabı Korunma Yolları Nelerdir?
Dış kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi konusunda her anlamda hastanın ihtiyaçları karşılanmış olsa da hastanın da bu rahatsızlıktan korunmak için dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.
Dış kulak iltihabı korunma yolları bakıldığında oldukça basit yöntemlerdir. Basit temizlik kuralları ile dış kulak iltihabı görülme riskini yok denecek kadar az seviyeye indirmiş olursunuz. Dış kulak iltihabı korunma yolları şunlardır;
- Kulak ve kulak yolu her zaman kuru tutulmalıdır. Duş sonrası, deniz ya da havuzdan çıktından sonra kulaklar dikkatli bir şekilde havlu ile kurulanmalıdır. Kulak kepçesini hareket ettirerek kulakta bulunan suyun çıkarılması sağlanmalıdır.
- Deniz ya da havuzda yüzülecek ise suyun temiz olmasına dikkat edilmelidir. Kirli sulara asla girilmemelidir.
- Dış kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi konusunda her anlamda bakıldığında en önemli konu kulağın korunmasıdır. Kulak temizliği yapılırken kulak çubuğu sokulmamalıdır. Temizlemek ya da kaşımak için anahtar, kalem, ataç gibi herhangi bir yabancı cisim sokulmamalıdır. Bu gibi yabancı cisimler kulak yolunun ve kulak zarının zarar görmesine sebep olur. Temizlik ve kaşıntı için uzman bir doktora danışılmalıdır.
- Dış kulak iltihabını sık sık yaşayan bireyler ise deniz ya da havuzda yüzerken kulağa su kaçmasını önleme amaçlı kulak tıkacı ve silikon havuz boneleri kullanabilir. Su kaçması durumunda ise bir havlu yardımı ile dikkatlice kulağın kurulanması sağlanmalıdır.