Nöroloji

Nöroloji

Bazı baş ağrıları (gerilim ve migren ağrıları, kronik baş ağrıları, küme ağrıları)

  • Sara ya da epilepsi hastalığı (büyük nöbetler ya da küçük nöbetler, cerrahi operasyon gerekli olan epilepsi nöbetleri)
  • İnme, felç ya da damar ve beyin hastalıkları (bazı kanamalar, damar tıkanıklıkları, baloncuk ve damar anomalileri)
  • Yüz felçleri (Fasiyal paralizi)
  • Unutkanlıklar (Vitamin ve hormon eksiklikleri yüzünden meydana gelen bunamalar, Alzheimer ve bazı bunamalar, beyin suyu basıncı artması halindeki bunamalar)
  • MS- Multiple Skleroz ve beynin diğer yangısal rahatsızlıkları
  • Beyinde meydana gelen enfeksiyonlar (ansefalitler)
  • Baş dönmesi (Vertigolar)
  • Omurilik hastalıkları
  • Kaslarda meydana gelen hastalıklar (miyopatiler, myastenia gravis)
  • Çevre faktörleri yüzünden sinir tutulumları (nöropatiler, şeker ve diğer hastalıklara bağlı olan nöropatiler)
  • Sinir sıkışmaları meydana gelmesi (tarsal, karpal, kübital ve diğer sinir sıkışma rahatsızlıkları) ve bu hastalıklardan kaynaklanan uyuşmalar
  • Ani ve şiddetli gerçekleşen ağrılar (glossofaringeal, trigeminal ve oksipital nevraljiler)
  • İstemsiz hareketler (seğirmeler, kramplar)
  • Uyku ile vücutta oluşan bozukluklar (yürüme, sıçrama, huzursuz bacak sendromu ve uyku felçleri)
  • Hareket kabiliyeti bozuklukları (Tremor, distoni, Parkinson ya da titremeler)
  • Sinir hücrelerinde erken oluşan yozlaşma rahatsızlıkları (ALS ve motor nöron hastalıkları)
  • Bel ve boyun ağrıları ve bu gibi rahatsızlıklar nöroloji biriminin ilgilendiği hastalıklardır.

1- Alzheimer

Alzheimer, ileriki yaşlarda, beyinde bulunan sinir hücrelerinin ölmesi yüzünden beyin sinyallerinin ideal olarak çalışmaması ve iletiminin zorlaştığı hastalığa verilen isimdir.

Alzheimer hastalığı yaşa ve yaşlılığa bağlı hastalık olarak görünse de aslında bütün yaşlarda görünen bir beyin hastalığıdır. Alzheimer, bilişsel olan yeteneklerin yıkımına yol açmaktadır. Alzheimer ilk dönemlerde yalnızca ufak tefek olayları unutma ile başlayarak daha sonra çok daha fazla hatırlamama durumları gösteren bir süreçtir. Her insan normalde zaman içinde bazı şeyleri unutmaktadır. Ancak bu durumlar geçicidir. Alzheimer hastalığında ise kişilerde bu durumlar kalıcı düzeyde olmaktadır. Kişilerin Alzheimer hastalığı yıllar içinde ilerledikçe yaşamını kendi başına yönetemez, ancak birinin yardımıyla hayatına devam edebilir hale gelmektedir.

2- Baş Ağrıları

En fazla görülen baş ağrısı çeşidi gerilim çeşidi baş ağrısıdır. Bu ağrı stres, sinir ve kaygılardan meydana gelen baş ağrısı çeşididir. Bu çeşit baş ağrıları, genel olarak başın çevresini sarmakta olan bir ağrı olarak belirtilir. Gerilim tipindeki baş ağrısı daha çok öğleden sonra sıkça görülmektedir. Ağrı başlangıçlarında ağrı kesicilere cevap veren bu ağrı zamanla ilaçlara yanıt vermemeye başlamaktadır. Uzun süre boyunca ağrı kesici içen kişilerde, ağrı kesicilere bağımlılık ve böbrek hastalıkları görülmektedir. Bu sebeple bu çeşit baş ağrısı yaşayan kişilerin ağrı kesicilerden vazgeçip özgül tedavi yöntemi ile kendilerini tedavi etmeleri önerilmektedir. Bu yöntemler psikoterapilerden ve rahatlama egzersizlerinden birini içermektedir. Bu tedavi yöntemleri stresi, kaygıyı ve gerilimi zamanla azaltacaktır.

Bir diğer baş ağrısı sebebi ise migren hastalığıdır. Migren de toplumda içerisinde oldukça fazla görülen bir baş ağrısı tipidir.

Baş ağrısı çeşidinden bir başkası ise nevraljilerdir. Bu çeşit ağrılar genel olarak elektrik çakması gibi algılanmakta ve kısa süreli fakat şiddeti yüksek ağrılardır. En fazla görüleni yüzde meydana gelen trigeminal nevraljidir. Kişi çok kısa süre içinde yüzünde elektrik çarpması hisseder. 

3- Felç- İnme Beyin Krizi

Kişinin beynini besleyen atardamarlarda tıkanıklık meydana gelmesi sonucunda vücudun beyinsel işlemlerinin yerine getirememesi durumuna inme adı verilmektedir.

Beyin damarlarındaki probleme bağlı olarak beyinde meydana gelen fonksiyon bozuklukları olarak da tanımlanmaktadır. Damar hastalıkları Türkiye’de ölüm sebepleri içinde ilk sırada yer almaktadır. Beyin damarlarında meydana gelen hastalıklar ise kalp damalarında meydana gelen tıkanıklıklardan hemen sonra gelmektedir. 

İnme Türleri

İnmelerin bazı tipleri vardır. Bunlar kanamalar ve tıkanıklıklar olarak isimlendirilmektedir. Tıkanıklık durumunda; kişinin beyindeki bir damarın içinde birçok sebepten dolayı tıkanması beyin dolaşımında bozukluğa sebep olmaktadır.

Kanama durumunda ise damarın içerisinde beyin dokusu içine kan sızıntısı olur.

İnme Belirtileri

Sebepleri ne olursa olsun inmenin hasta üzerindeki belirtileri birbirlerine çok benzemektedir.
Bunlar belirtiler;
•    Hastanın bir uzvunda güçsüzlük durumu yani felç
•    Afazi yani konuşma bozuklukları
•    Görme duyusunda ve diğer algılama bozuklukları
•    Yürüme ve denge problemleri
•    Bazı inmeler sonucunda ise özellikle beyinsel olarak işlevlerin bozularak bunama durumu oluşması gerçekleşmektedir.

İnme Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Felç ve inmenin tedavisi, kalp krizlerinde de olduğu gibi “acil” olarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple, artık felç ve inmelere beyin krizi ya da beyin atağı adı verilmektedir.
Yeni gelişen tedavi yöntemleri ile artık, beyinde meydana gelen damar tıkanıklığına sebebiyet veren pıhtı kısa sürede çözülmeye çalışılmaktadır. Bu sayede beyin damar tıkanmasına bağlı olarak gelişen beyine kan akımının azalması ve doku hasarının önüne geçilmektedir.
Hastanemizde bulunan bu yeni tedavi yöntemi yalnızca ilk 3 saat içinde yapılmaktadır. Bu sebeple, kalp krizleri, felçli hastalar acil servislerine hızlıca ulaştırılmalı ve beyin görüntüleme teknikleri ile beyin kanamasına mı yoksa damar tıkanıklığına mı bağlı felç geçirildiği ortaya çıkarılmalıdır.
Eğer damar tıkanıklığına bağlı felç durumu var ise ve hasta yaklaşık üç saat içinde bu tedaviye uygun konuma getirilebilmiş olmalı ve pıhtı çözücü tedavi uygulanmalıdır. Zamanın kaybedilmemesi önemlidir. Zamanda kaybedilen her bir saniye beyinin içerisinde geri dönüşü olmayan hasarların kalmasına neden olmaktadır.

4- Kas Hastalığı

Myopati yani kas hastalıkları, kas içinde yer alan liflerinin hastalığına sebep olan çoğu zaman kaslarda incelme, güçsüzlük, bazen ağrı veya krampların görülmesi hastalığıdır. Myotonik distrofi ise erişkin yaşlarda en çok görünen kalıtsal kas hastalığıdır. En yaygın olan kas hastalıkları şunlardır; genetik olan kas hastalıklarında en sık Duchenne Müsküler Distrofi, genetik olmayanlarda ise İnflamatuar Miyozitler ve Miyastenia Gravistir.

Genetik olan kas hastalıklarının tıbben çözümü mümkün değildir. Yalnızca ilaçlar ile birlikte hastalığın hızı ve seyri yavaşlamaktadır. Genetik yani kalıtımsal olmaması halinde kaslarda iyileşmeler daha mümkündür. Kas hastalıklarının teşhisi ve tedavileri hastanemizin nöroloji bölümünde yapılmaktadır.

Kas Hastalıklarının Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılmaktadır?

Kas hastalıklarının tedavisinde basit ilaçlar ile birlikte, kortizon ya da kan değişimi uygulamaları yapılmaktadır. Ancak bazı kişilerde uzun süre devam eden koruyucu tedavilerde uygulanmaktadır. Bu tedaviler ise hasta olan kişinin hangi türde kas hastası olduğu tespiti yapıldıktan sonra karar verilmektedir. Bazı kas hastalığındavücutta eksik bulunan maddelerle de ilgili olmaktadır. Bu eksik maddeler vücutta tamamlandığında kas hastalıkları tedavi edilmektedir ve hastanın yaşam süreci uzatılmaktadır. Hastanemizde kas hastalıklarının muayenesi EMG ve kan tahlilleri ile nöroloji bölümünde yapılmaktadır.

Kas Hastalığında Belirtiler Nedir?

Kas hastalıklarıkuvvetimizi sağlayan kas ve türevi organlar ile ilgilidir. Bu organlar; omurilikte bulunan sinirler, omurilik ve bu omurilik sinirlerini beslenen kaslardır. Bu hastalık kasın hastalığı olduğu gibi bu omurilik sinirlerini besleyen kasları kontrolünü sağlayan sinirlerin omurilikte başlangıç ya da kas ile karşılaşma bölgeleri de olabilmektedir. Hastalığın bulunduğu bölgeye göre de hasta kişinin bulguları farklılık göstermektedir. Bu hastalığın tümünde ortak olan bulgular kaslardaki kuvvetsizliktir. Genel olarak kas hastalıklarının belirtisi yürüme güçlükleridir. Bazı durumlarda göz kapaklarında düşme, göz hareketleri esnasında sınırlanmalar görülmektedir. Nadir olsa da solunum kasları ve kalp kasları da etkilenmektedir. Bu sebeple hastalığın takip edilmesi ve bu gibi durumlar oluşmadan önlem alınması oldukça önemlidir.

5- MS

MS, açılımı ise Multiple Skleroz olan bedenin savunma mekanizmasının, bağışıklık sisteminin omurilik, beyin zedelemesi ve bu mekanizmaları yabancı görerek saldırması ile başlayan bir hastalıktır. Normal anlamda sinir sistemimiz, bağışıklık sisteminden oldukça uzaktadır. Ancak, nedeninin tamamen anlaşılmadığı sebepler ile kontrolden çıkan bağışıklık sistemi, kendi sinir sistemine saldırır ve vücutta kalıcı hasarlar oluşturur. Hasarların konumuna bağlı olarak bulgular ve şikâyetler de değişmektedir. MS hastalığının tedavisi hastanemizin nöroloji biriminde yapılmaktadır.

6- Parkinson

Parkinson, ileriki yaşlarda beyninde bulunan ve dopamin salgılayan hücrelerinin hasarı ve azalması sonucu ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda istem dışı hareketler ve hareket bozukluklarına yol açan bir hastalıktır.

Parkinson Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığı nedir ve belirtileri;

  • Başparmakta meydana gelen titremeler,
  • El titremeleri,
  • Yataktan kalkamamak,
  • Kollarını iki yana sallayamamak,
  • Yürürken çok ağır hareketler ile ilerleme,
  • Yaşlılıkta meydana gelen düşmeler,
  • Hareketlerde zayıflık ve dengede bozukluk,
  • Zaman ilerleyince ön tarafa doğru eğilmeler ile kendini gösteren bir hastalıktır.

Parkinson Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Parkinson hastalığının sebeplerinden en önemlisi yaşlılıktır. 65 yaş ve ilerisinde ortaya çıkmaktadır. Fakat her yaşlılıkta bu hastalıklar görülmemektedir. Bazı araştırmalara göre erkeklerde bu hastalık daha çok görülmektedir. Beyindeki hareket mekanizmalarında çeşitli sebepler ile ortaya çıkan, nöroloji bölümünde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Parkinson Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Parkinson hastalığı genel olarak toplum tarafından tam olarak bilinmemektedir. Parkinson hastalığında erken teşhis oldukça önemlidir. Parkinson hastalığı hastanemizin nöroloji bölümünde teşhisi ve tedavisi yapılan bir hastalıktır. Farklı tedavi seçenekleri ve farklı ilaç seçenekleri bulunmaktadır. Hastalarımızın mevcut olan hastalıklarına ve yaşına göre farklılık göstermektedir. Bazı hastalar için beyin pili takılması da hastalığı olumlu yönde etkilemektedi
 
Altyapı ve Donanım 
  • Elektroensefalografi
  • Elektromyografi
  • Transkraniyal Doppler Ultrasonografi
  • Video-EEG Monitorizasyon
Tanı ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar
  • Baş ağrıları
  • Beyin damar tıkanmaları veya kanamaları sonrası ortaya çıkan felçler
  • Başta Parkinson hastalığı olman üzere hareket bozuklukları
  • Alzheimer hastalığı başta olmak üzere demanslar
  • Epilepsiler ve diğer bayılmalar
  • Baş dönmeleri
  • Çoğunlukla şeker hastalığına bağlı ortaya çıkan polinöropatiler 
Ameliyat - İşlem ve Girişimler
  • Lomber ponksiyon
  • BOS drenajı
Laboratuarlar
  • Elektrofizyoloji (EEG EMG) Laboratuarı
  • Video-EEG Monitorizasyon Laboratuarlar
  • Uyku Laboratuarı

 

Koru Ankara Hastanesi - Çalışma Saatleri

Pazartesi, Salı, Çarşamba: 08:30 - 18;00
Perşembe Cuma: 08:30 - 17;30
Cumartesi: 08:30 - 16;00
Saatleri arasında hizmet vermektedir. 

Acil ServisÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum klinikleri 24 saat hizmet sunmaktadır.

İletişim Formu