Amnezi Nedir?
Nöroloji

Amnezi Nedir?

    Amnezi Nedir?

    Amnezi, insanların deneyimledikleri veya öğrendikleri şeyleri hatırlamakta zorlandıkları bir durumdur. Buna neyin sebep olduğunu, semptomlarını ve tedavilerini öğrenin.

    Amnezi, beynin yaralanmasından sonra ortaya çıkan bir hafıza kaybıdır. Bilinen bir nedeni olmayan kişilerde de ortaya çıkabilir.

     

    Amnezi Neden Olur?

    Amnezi, kafa yaralanmaları, felçler, nöbetler, Alzheimer hastalığı, bunama ve diğer tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Bazı durumlarda amnezi, şizofreni, bipolar bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi psikolojik bozukluklardan kaynaklanabilir.

     

    Amnezinin Farklı Türleri

    İki ana amnezi türü vardır: kısa süreli ve uzun süreli. Kısa süreli amnezi, bir kişi bir şeyi 24 saatten daha kısa bir süre boyunca unuttuğunda ortaya çıkar. Uzun süreli amnezi, bir kişi bir günden fazla anılarını kaybettiğinde ortaya çıkar.

     

    Amnezinin Ortak Belirtileri

    Kısa süreli hafıza kaybı olan kişiler genellikle isimleri, yerleri, tarihleri, telefon numaralarını ve diğer gerçekleri unuturlar. Ayrıca kendilerini fotoğraflarda veya aynalarda tanımayabilirler. Bazı durumlarda, kısa süreli hafıza kaybı yaşayan kişiler benlik duygularını bile kaybedebilir.

     

    Amnezi Tedavi Seçenekleri

    Amneziyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bir seçenek, hastaların anılarını hatırlamalarına yardımcı olmak için ilaçları kullanmaktır. Başka bir seçenek de hastalara yeni beceriler öğrenmelerine yardımcı olarak destek sağlamaktır. Üçüncü bir seçenek, hastalara hafıza kaybına dayalı olarak nasıl karar vereceklerini öğretmektir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 09.11.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu