Sivilce Tedavisi
Dermatoloji (Cildiye)

Sivilce Tedavisi

    Sivilce, görüntü olarak kişileri rahatsız etmekle beraber önemli rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir. Kişinin cildinde çıkan sivilcelerin takibini yapması gerekmektedir. Bu durumla ilgili gerekli önlemler alınmalı, sivilce çıkma nedeni analiz edilmeli, gerektiği durumlarda uzman bir hekime başvurulmalıdır.

    Sivilce nedenleri ve tedavisi, bireylerin kontrolü altında tutulmalı, oluşabilecek daha ciddi durumların önüne geçilmesi adına erkenden tedbir alınmalıdır. Sivilce, özellikle ergenlik döneminde önemli bir sorun olmakla beraber bireylerin her yaşta karşılaşabileceği bir durumdur. Özellikle kozmetik açıdan rahatsız edici olan bu durum farklı sağlık sorunlarının da habercisi olma niteliğindedir.

    Sivilce İz Bırakır mı?

    Cilt altında bulunan yağ salgılaması yapan kanalların tıkanması ile oluşan sivilceler bakterilerle etkileşime geçerek oluşmaktadır. İlk etapta siyah nokta olarak ortaya çıkan sivilceler sonrasında bu siyah noktaların bakteriler ile enfekte olarak kırmızı ve şişkin bir görüntü alırlar. Kimi zaman iltihaplı olarak karşımıza çıkan bir cilt problemi olan sivilceler, normal oranlardan büyük olması durumunda ciltte iz bırakabilmektedir.

    Sivilce Hangi Bölgelerde Çıkar ?

    Sivilce sıklıkla yüz bölgesinde görülmekle beraber bazı alerjik tepkimeler sonucunda sırt bölgesinde ya da kol bölgesinde de gözlemlenebilmektedir. Çeşitli tedavi yöntemleri ile sivilcelerin oluşumu engellenebilmektedir. Ergenleri, kadın ve erkekleri önemli derecede etkileyen sivilce problemli izlenecek bazı tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi sürecinin düzenli bir şekilde takip edilmesi ile başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Kişilerin bireysel olarak dikkat göstermesi ile bu tedavi süreçlerinin sonunda minimum derecede iz oluşabilir. Ancak uygulanacak tedavilerde öncelikli amaç hiç iz kalmaması olacaktır. Bu nedenle iz oluşumu ihtimali çok düşüktür.

    Neden Sivilce Oluşur?

    Cilt tabası üzerinde bulunan gözeneklerin tıkanması ile ortaya çıkan sivilceler her yaşta gözlemlenebilmektedir. Yoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilceler, 35-40 yaş arasındaki bireylerde bile farklı faktörlerin rol oynaması ile meydana gelebilmektedir.  Daha çok yağlı cilt tipine sahip olan bireylerde ortaya çıkan sivilceler, iltihaplı ya da iltihapsız kabarcıklar şeklinde bir görüntüye sahiptir. Sivilce nedenleri ve tedavisi birlikte düşünülmesi gereken önemli bir konudur.

    Sivilceye Neden Olan Faktörler Nelerdir ?

    Sivilce problemine neden olan birden fazla faktör vardır. Bunlardan ilki, ergenlik dönemidir. Bir diğer neden ise kişinin beslenme düzenidir. Kızarmış gıdaların sıklıkla tüketilmesi, yağ ve tuz açısından zengin olan gıdaların vücuda alınması sivilce oluşumuna neden olabilmektedir. Bunun yanında bazı hormonal faktörler de sivilce oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır. Bazı bireylerde ise çinko eksikliğinin söz konusu olması durumunda sivilce oluşumu meydana gelebilmektedir. Bu nedenle kişilerin derideki yağ üretiminin önüne geçmesi adına sağlıklı beslenmeleri, kendilerine bu değerleri içeren besinlerden oluşan bir beslenme programı hazırlamaları gerekmektedir. Vücutta bulunan androjen hormonunun artış göstermesi ile sivilce oluşumu meydana gelebilir. Androjen oranının yükselmesi ile beraber deri altında bulunan yağ bezeleri büyümeye başlar. Bu da sivilce oluşumunu tetikleyen bir durumdur. Kişinin kullandığı bazı ilaçlar da sivilce yapabilmektedir. Her ilacın sivilce yaptığı söylenemez ancak androjen ve B12 açısından zengin olan ilaçların akne yaptığı gözlemlenmiştir. Bu açıdan zengin olan ilaçların kullanılması gereken durumlarda doktorunuza danışarak alternatif bir ilaç arama yoluna gidebilir, sivilce oluşumunu kontrol altında tutabilirsiniz.

    Sivilce Oluşumuna Neden Olan Faktörler

    Sivilce oluşumuna neden olabilecek birden fazla faktör bulunmaktadır. Bunlar;

    • Kullanılan kozmetik ürünlerin niteliği ve gerekli şekilde temizliğinin sağlanmaması
    • Sağlıksız beslenme
    • Stres
    • Alerjik tepkime verilen besinlerin tüketimi
    • Yağ oranı yüksek gıdaların sıklıkla tüketilmesi
    • Genetik bazı faktörler
    • Regl dönemi
    • Hormonal faktörler
    • Çevresel faktörler
    • Ergenlik
    • Androjen ve B12 içeren ilaçların kullanımı

    şeklinde sınıflandırılabilir. Bireylerin bu faktörler içerisinden sivilce oluşumuna neden olan durumu tespit etmesi, tedavisini bu yönde şekillendirmesi gerekmektedir. Ancak döngüsel olan regl gibi durumlarda ortaya çıkan sivilceler geçici olmakla beraber, bu döngünün getirdiği doğal bir durum olarak nitelendirilmektedir. Regl döneminde meydana gelen sivilceler ile ilgili olarak endişelenilmesi gerekmemektedir.

    Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır ?

    Uygulanacak sivilce tedavisi kişiye özel olarak değişkenlik göstermektedir. Tedavi edilecek sivilcenin boyutu, yoğunluğu ve şiddetine göre uygun bir tedavi belirlenip bu program takip edilmektedir. Uygulanacak tedavi süreci bir kaç ay sürebilmektedir. Bazı sivilcelerin iyileşmesi de uzunca bir zaman gerektirebilmektedir. Bu nedenle sivilce tedavisi uygulanan hastaların bu konuyla ilgili sabır göstermeleri gerekmektedir.

    Sivilce tedavilerinden sonuç alınması adına bireylerin devamlılık ve sabır göstermeleri oldukça önemlidir. Çoğu sivilce tedavisi kısa süre içerisinde sonuçlanmaz ve hastaların devamlı kontroller sağlaması ile uygulamanın sürekliliğini sağlaması gerekmektedir. Bu sayede başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Bazı ağır sivilce problemlerinde ise farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Isotretonin tedavisi, yüzde izler bırakacak derecede olan sivilcelerin tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Bu tedavinin gebelik döneminde uygulanmaması gerekmektedir. Sebebi ise teratojenik özellik gösteriyor olmasıdır. Bunun dışına bu tedavinin uygulandığı hastalarda dudakta çatlama, cilt üzerinde kuruluk, şiddetli olmayan kas ağrıları gibi yan etkileri bulunabilmektedir.

    Sivilce Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir ?

    Sivilce tedavisinde ağız yoluyla alınan ilaçlar ve cilt üzerine sürülen kremler kullanılmaktadır. Cilt yüzeyinde sebum dengesinin sağlanması adına cildin temiz tutulması, bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Hormonal nedenlere bağlı olarak meydana gelen sivilcelerin tedavisi konusunda ise genel olarak doğum kontrol ilaçları kullanılmaktadır. Doğum kontrol haplarının kullanılması ile yeni sivilcelerin oluşumu önlenmekte, kişinin hormon seviyesi kontrol altında tutulmaktadır. Bazı sivilceler ise tedavi yerine uygulanacak kozmetik müdahaleler ile giderilmektedir. Bunlar;

    • Dermaroller
    • Kimyasal peeling
    • Lazer peeling

    şeklinde sıralanabilir.

    Sivilce tedavisinde amaç olarak aktif olan yağ bezelerini baskılamak hedeflenmektedir. Bu yağ bezelerinin deaktif edilmesi ile beraber cilt yüzeyinde oluşabilecek yeni sivilcelerin önüne geçilmektedir.

    Sivilce Oluşmaması İçin Alınabilecek Önlemler

    Sivilce nedenleri ve tedavisi birlikte düşünülmesi gereken iki husustur. Kişi sivilce oluşumunun nedenini analiz ederek bu yönde bir önlem almalıdır. Alerjik tepkimeler verilen gıdaların tüketilmesi durumunda sivilce oluşumu meydana geliyorsa bu gıdaların tüketimine doktor kontrolünde ara verilmelidir. Düzenli ve sağlıklı bir beslenme biçimi ile sivilce oluşumunun önüne geçilebilir. Cilt bakımının düzenli bir şekilde yapılarak cilt tabakasının temiz ve yağdan arınmış bir biçimde tutulması ile de sivilce oluşumunun önüne geçilebilmektedir.

    Sivilce Oluşumunda Hormonal Durumlar

    Sivilce oluşumuna neden olan durumlar hormonal ise, doktor kontrolü altında bir tedaviye başlanmalıdır. Şeker, yağ ve tuz oranı yüksek olan besin maddeleri de sivilce oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bu nedenle kişi beslenme düzenini gözden geçirip bu tip gıdalardan olabildiğince uzak durmalıdır. Düzenli bir şekilde kozmetik ürünü kullanan bireyler bu ürünlerin içeriklerini dikkatli bir şekilde incelemeli, sivilce reaksiyonu görülen kozmetik ürünlerinden uzak durulmalıdır. Cildi kapatan kozmetik ürünlerinin kullanılması durumunda temizliği sağlanmalı bu hususta ayriyeten dikkat edilmelidir.

    Tedavi Gerektiren Sivilcelerin Tespit Edilmesi

    Kişide ortaya çıkan sivilceler, kontrol edilmesi gereken durumlar neticesinde meydana geliyor olabilir. Ergenlik döneminde, regl döneminde ortaya çıkan, doğal döngülerin getirisi olan durumlar dışında başka bir kaç faktörden dolayı da sivilceler meydana gelebilmektedir. Kadınlarda aşırı kıllanmayla beraber meydana gelen sivilce, kontrol edilmesi gereken hormonal durumların tetiklediği bir oluşum olabilmektedir. Bu gibi durumlarda hormon kontrollerinin sağlanması için test yapılmalı, bu doğrultuda bir tedavi uygulanmalıdır. Kullanılan ilaçların kimi zaman ani bir şekilde ve şiddetli olarak sivilceye neden olduğu durumlarda doktor kontrolünde alternatif bir yol izlenmelidir. Bu gibi durumlarda sivilce oluşumunun tanısı doktor tarafından belirlenmeli, izlenecek olan yol doktor kontrolünde sağlanmalıdır. Sivilce nedenleri ve tedavisi anormal oluşum tespit edilen zamanlarda mutlaka uzman bir hekim tarafından tespit edilip yürütülmelidir. Kişilerin tedavi sürecinde uzman hekimlerin tavsiyelerini dinleyip bu konuda dikkat göstermeleri gerekmektedir.

    Sivilceli Ciltlerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

    Sivilceye meyilli olan cilt tipleri için temizlik adına, içeriği saf olan ürünler kullanmalıdır. Kişinin yüzü için kullanacağı havlu, sabun gibi materyaller mutlaka bireysel olmalıdır. Uygulanan tedavi sonucunda cildinde kuruma meydana gelen bireylerin yağsız nemlendiriciler kullanması önerilmektedir. Sivilceye meyilli olan ciltler için içeriğinde yağ bulunmayan güneş kremlerinin kullanılması önerilmektedir. Bununla beraber kişiye özel yastık kılıfı gibi ürünler temiz tutulup periyodlar halinde değiştirilmelidir. Gün içerisinde sabun, temiz içerikli jel ile iki defa bol su ile yıkanması gereken sivilceli ciltler, leke oluşumu açısından oldukça hassas özellik göstermektedir. Bu nedenle bu cilt tipi özellikle bakım gerektirmektedir. Meydana gelen sivilceler el ile sıkılmamalıdır. Gün içerisinde özellikle elin temiz olmadığı durumlarda yüzün sivilce olan bölgelerine dokunmamak gerekmektedir.

    Sivilcelerin Elle Sıkılması

    Sivilcelerin el ile sıkılması durumunda kanama meydana gelebilir, cilt tahriş olabilir ve daha sonrasında kalıcı iz ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle sivilceye meyilli bir cilde sahip olan bireylerin cilt bakımlarını düzenli bir şekilde yapması, temizliği konusunda hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Oluşan sivilcelere dışarıdan müdahale edilmemeli, cildi tahriş edecek derecede bu sivilcelere dokunmaktan kaçınılması oldukça önem arz etmektedir.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.