Damar Lazeri
Dermatoloji (Cildiye)

Damar Lazeri

    Cildin incelmesi ve güneşin etkisiyle, yüz ve kılcal damarların çıkmasına neden olur. Güneşe maruz kalan bölgelerde daha küçük kılcal damarlar ortaya çıkar. Özellikle yanaklarda, yüzde ve burunda yani cildin en hassas olduğu yerlerde ortaya çıkmaktadır.

    Kılcal Damar Oluşma Sebepleri Nelerdir?

    Güneş, cildin en hassas bölgelerinde damarların çıkmasına sebep olur. Ayrıca sıcak hava, güneş yanıkları, kuvvetli rüzgâr ve gül hastalığı da kılcal damarlara neden olur. Kılcal damarlar kuru ciltde de risk meydana getirir.

    Lazer ile Damarlar Nasıl Yok Edilir?

    Eskiden bu sorunları ortadan kaldırmak için kullanılan yöntem elektrikle yakmaktı. Fakat bu yöntem sık sık komplikasyon ortaya çıkarmaktaydı. Ve sadece küçük kılcal damarlarda etkili oluyor ve damarları ortadan kaldırıyordu. Cihazların gelişmesiyle ve optik enerjinin kullanılmasıyla, lazerle yapılan IPL ve SFT tedavisiyle etkili olmaktadır.

    Tedavi olacak damar üzerine lazer ışığı enerjisi yoğunlaşır. Lazer yardımıyla enerji damara aktarılır ve damarlardaki kan tıkanır. Damarlar artık kan taşımadığı için kılcal damar görüntüsü yok olur. Bu lazer işlemi kısaca; optik enerjinin mekanik enerjiye dönüşmesiyle damarların yok edilmesidir.  Yani hemoglobin, kırmızı kan hücrelerindeki proteindir ve lazer ışınlarını içine çeker, kan damarlarından enerji açığa çıkarır. Ayrıca AFT cihazı ve IPL ile cilt de meydana gelen kızarıklıkları ve kılcal damarları yok eder. Dalga uzunluğu 755 nm olan lazerler kullanılır fakat yaygın değillerdir. Diyot lazeri olan 980 nm lik lazer, küçük, orta ve büyüklükteki damarları rahatlıkla tedavi ederler. Tüm kılcal damar çeşitlerinde kullanılan lazer Neodim YAG 1064 nm lazerdir.

    Kılcal Damarları Lazerle Tedavi

    Darbeli Boya lazerleri, en yaygın kullanılan lazer türüdür ve kılcal damarların tedavisinde kullanılırlar.  Bu lazer V ışını olarak da bilinmektedir. Doğum lekeleri, örümcek damarlar, akne izleri gibi cilt sorunlarını tedavi etmede kullanılır. Kılcal ve kırık damarları yok etmek için yapılması gereken tedavilerin sayısı, damarların görünümüne, sayısına bağlıdır ve farklılık gösterir. Küçük kılcal damarlarda bir uygulama yapılması yeterli olabilir. Büyük ağ şeklinde bulunan kılcal damarların tedavisi birkaç kez tekrarlanabilir. Bütün tedavilerin tedavi süresi, uygulama yapılacak alana göre, en fazla 30 dakika veya biraz daha az sürebilir.

    Lazer Tedavisini Kimler Olmalıdır?

    Kılcal damar rahatsızlığı olan her insan lazer tedavisi olabilir.  Fakat kanama- skar problemleri ve kan damarları rahatsızlığı olan kişilerin tedavisi daha dikkatli yapılmalıdır. Cilt de tedavi uygulanmadan önce, damarların varisli olup olmadığı, tedavide kullanılacak lazer türü ve cilt türü değerlendirilmelidir. Kılcal damarlar da lazer tedavisi olmakla birlikte varisli damarlarda uygulanmaz.

    Damar Lazeri Uygulanmadan Önce Yapılması Gerekenler

    Lazer tedavisi olmadan bir hafta önce güneşten uzak durmak gerekir. Ayrıca  antikoagülan olarak bilinen aspirin ve alkolden kaçınmak gerekir. Tedavi öncesi uygulama yapılacak bölgelere losyonlar, nemlendirici ve kremler uygulanmamalıdır.

    Lazer Tedavisi Nasıl Uygulanır?

    Ciltte bulunan küçük yüzeysel kılcal damarların tedavisi olarak yaklaşık bir saatten az sürer. Çoğu hastalarda çok az rahatsızlık görülür. Bundan dolayı işlemlerden önce lokal anestezi uygulanırsa hastalar daha fazla rahat ederler, sorun yaşamazlar. Lazer tedavi sırasında lazer ışınından gözleri korumak için opak koruyucu gözlük kullanılmalıdır. Tedavi de lazerin yanma hissini azaltan soğutucu bulunur. Böylece hastalar daha az karıncalanma hissederler.

    Tedavi Sonrasında Yaşananlar

    Tedavi edilen bölgede, tedavi sonrası birkaç saat sonra kaybolan şişlik ve yumrular görülebilir. Ayrıca cilt de kızarıklıklar ve ince çizikler de görülebilir. Hafif morarmalar veya kabuklanmalar nadir de olsa görülmektedir. Tedaviden sonra kılcal damarlar yavaş yavaş renk değiştirir ve iki ile dört hafta içinde kaybolurlar.

    Damarları Lazerle Tamamen Yok Etmek Mümkün müdür?

    Bu soruyu iki şekilde cevaplandırabiliriz. Birincisi tamamen damarlar yok edilemez. İkincisi çok ciddi komplikasyonlar olabilir. Neredeyse damarların tamamı çıkartılabilir. Fakat tedavi uygulanan bölge güneşe maruz kalırsa tekrar damarlar ortaya çıkar.

    Tedavi Sonrası Ağrılı mı geçer?

    Lazer tedavi sonrası acı verici değildir. Lazer tedavisi olan bölge de küçük ağrı ve sızılar hissedilebilir. Bu sızılar birkaç dakika kadar sürebilir. Daha sonra 15 veya 30 dakika boyunca buz uygulanmalıdır. Belli bir süre sonra tedavi edilen bölgeye makyaj yapılabilir. 

    Tedavi Kaç Kere Yapılır?

    İlk tedavi, komplikasyonları görmek ve cildin reaksiyonu için düşük bir lazer gücü ile yapılır. Ortalama bir veya üç tedaviye ihtiyaç vardır. Tedavi sayısı belli olmaz. Güneşten zarar gören cilt ve hassasiyet durumlarında tedavi birkaç kez tekrar edilmelidir. Tekrarlayan tedaviler arasında 30 gün olmalıdır. Nadir de olsa tedaviye cevap vermeyen kişiler de olabilir.  Veya tedavi sonrası zayıf sonuçlar alınabilir.

    Lazer Tedavi Sonrası Komplikasyonlar Nedir?

    Tedavi edilen bölge, tedaviden sonra bir veya iki gün içerisinde soğuk bandajlar veya buz torbalar ile soğutulmalıdır. Fırın veya ısıtıcı gibi ısı kaynaklarından kaçınmak ve uzak durmak gerekir. Bütün Lazer tedavi türlerinde cilt kızarıklığı görülebilir, bu kızarıklıklar çabuk ve hızlı bir şekilde kaybolur. Ayrıca yara izleri de çok etkilemez. Kılcal damarların cilt yüzeyine yakın olması hafif bir kabuk ve az şekilde görülen cilt hasarı olabilir.  Tedavi sonrası bölgede karıncalanma veya nadir olarak şişlik görülebilir. Bu durumlarda doktora gösterilmesi gerekir. Sorun bir enjeksiyon yardımıyla çözülebilir. Ayrıca çok küçük kılcal damarların tedavisinde küçük morarmalar görülebilir. Bu morarmalar birkaç gün içinde kaybolur ve iyileşir.

    Tedavi Ne Zaman Sonuç Verir?

    Damar lazer tedavisi sonrası sonuçlar 2 ile 4 hafta içinde görülebilir. Genellikle hastadan hastaya değişen farklılıklar görülür.  Küçük kılcal damarlar gözle görülemeyecek kadar kaybolur ve görülmezler.

    Tedaviden Sonra Kılcal Damarlar Geri Dönüyor Mu ?

    Tedavi gören kılcal damarların tekrar ortaya çıktığı görülmez. Fakat yeni damarların çıkma olasılığı vardır. Damarlarda yenide ortaya çıkma görülürse iki yılda bir olacak şekilde bakım tedavisi uygulanabilir. Tedavi sonrası mutlaka koruyucu güneş krem ve losyonları uygulanarak cildi güneşten korumak gerekir.

    Damar Lazer Tedavisinde Hangi Lazer Kullanılır?

    Damar Lazer tedavilerinde genelde Fotona Q- Switch lazer uygulaması yapılır. Bu uygulama damar ve kılcal damarlarda oldukça memnun edicidir ve iyi etkiler görülmektedir.

    Lazerle Tedavinin Avantajları Nelerdir?

    Lazer tedavileri ciltte meydana gelen sorunlarda çok büyük avantajlar sağlar. Bunlardan en önemlisi tedavi sonrası günlük yaşama ve hayata rahatlıkla devam edilmesidir. Tedavi bittikten sonra dikkat edilmesi gereken husus şunlardır: Tedavinin olduğu gün sıcak duş alınmaması ve mutlaka dışarıya çıkarken güneş losyon ve kremle cildi korumak önemlidir.

    Lazer Tedavileri Nerelerde Uygulanır?

    Ciltlerde meydana gelen birçok tedavide uygulanan lazer tedavisi, en etkili yöntemlerdendir. Lazerle yapılan tedaviler arasında Kılcal damar tedavisi, Lazerle dövme sildirme işlemleri, sivilce ve çatlakların lazerle tedavisi, leke ve çillerin tedavisidir. Ayrıca Rozase (Gül) Hastalığı, Portwine Stain (Şarap Lekesi) tedavilerinde de etkili olurlar.

    Lazerle Dövme Sildirme İşlemi

    Kişilerin yaptırmış oldukları dövmelerden bir süre sonra pişmanlık duyması ve sildirmeye karar vermesi durumunda uygulanan lazer yöntemidir. Dövmenin büyüklüğüne göre lazerle silme işlemi zamanı değişebilir. Küçük bir dövme ise daha kolay ve kısa sürede silme işlemi yapılır. Bu işlemler lokal anestezi ile yapılır. Tedavi sonrası bölgede kabuklanmalar görülebilir. Tedavi bölgesi sıcak su ve güneşle temas ettirilmemelidir.

    Leke ve Çillerin Lazerle Tedavisi

    Güneşe karşı hassas olan ciltlerde meydana gelen leke ve çillerin tedavisinde lazer etkili olmaktadır. Leke ve çillerde arınma olmasına rağmen cilt hassasiyetliğini azaltmak mümkün olmamaktadır. Tedavi süresi içinde duş alınmamalı ve bölgeye buz kompleksi uygulanmalıdır.

    Sivilce İzleri ve Doğum Lekelerinde Lazer Tedavi

    Genellikle ergenlikte meydana gelen sivilce, akne problemlerine ilaç tedavisi de uygulanabilir. Fakat bu tedavi de ilaçların ağır ve yan etkili olmasından dolayı en son tercih sebebi olmaktadır. Bundan dolayı ilaç tedavisinden kaçınmak gerekir. Fraksiyonel Lazer tedavisi adı verilen lazer tedavi sayesinde sivilce ve doğum çatlaklarından kurtulmak mümkün olmaktadır. Bu lazer uygulama işleminde, kişinin cilt yapısı, akne ve sivilcenin yapısına göre seans sayısı değişir. Yaklaşık olarak bir seans 30-40 dakika kadar sürer. Acının biraz hissedildiği bu tedavi de bölgeye krem sürülerek acı hissiyatı azaltılabilir.

    RozaCea (Gül) Hastalığı Lazer Tedavisi

    Bu hastalık, cildin üst katmanındaki oluşan kızarıklıklardır. Kılcal damarların genişlemesiyle oluşmaktadır. Kişilerde özgüven eksikliği gibi sorunlar görülmektedir. Gül hastalığında birçok yöntem kullanılır ama lazerle yapılan tedavi daha etkilidir.

    Portwine Stain (Şarap Lekesi) Hastalığında Lazer Tedavisi

    Halk arasında doğum lekesi olarak da bilinen rahatsızlıkta önceden pembemsi bir renkte olan leke daha sonra koyu kırmızı ve mor renk halinde görülmektedir. Bu rahatsızlık lazerle büyük ölçüde azalmaktadır. Fakat tedavi %100 etkili sonuç vermeyebilir. Tedavinin erken yaşta başlaması da tedavi de önemlidir.

     

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.