Lazer Epilasyon Nedir?
Lazer epilasyon enerji yüklü lazer ışığını kıl köklerine göndererek, tüylerin zayıflamasını ve dökülmesini sağlayan işlemdir.
Lazer Epilasyon Çeşitleri Nelerdir?
Lazer epilasyon için kullanılan birkaç tip lazer cihazı bulunmaktadır: yakut lazer (694 nm), Alexandrite lazer (755 nm), diyot lazer (800 nm), yoğun darbeli ışık (IPL) (590-1200 nm), neodim katkılı: Yttrium alüminyum Garnetlazer (Nd: YAG) (1064nm) ve ev kullanımı için ışık tabanlı cihazlar. Bu cihazların amacı, spesifik kromoforu temsil eden melanini hedef alarak kıl kökünün çıkıntı ve dermal papillasında bulunan kök hücrelerin zarar görmesidir Melanin, foliküler ünitenin tahrip edilmesiyle epilasyon için önerilen optik pencere olan 600-1100nm arasındaki dalga boylarını emer.
Bu tür cihazlar için üç ana etki mekanizması önerilmiştir: fototermal imha, fotomekanik hasar ve fotokimyasal süreç.
1. IPL
IPL teknolojisi, görünür ve yakın kızılötesi (500-1200 nm) arasındaki bir spektrumda tutarlı olmayan ışık üretmek için bir xenon geniş bant flaş lambası kullanır. İstenilen kromofora ulaşmak için filtreler, hekimin ihtiyaç duyduğu dalga boylarına göre ışık emisyonunu keser; sonuç olarak, bu tür bir ışık kaynağı birden fazla kromoforu (hemoglobin, melanin, su) uyarabilir. El kısımları, genellikle soğumuş olan geniş bir spot yüzeyine sahiptir ve epilasyon sırasında cilt yüzeyine jel uygulanması gerekir. Lazerle epilasyon sırasında sıklıkla görülen klinik son noktalar IPL ile yaygın olarak gözlenmez. Çeşitli çalışmalar, uzun vadeli sonuçlar için IPL'nin Alexandrite ve Nd: YAG lazerlere göre daha düşük etkili olduğunu göstermiştir.
2. Nd: YAG
Nd-YAG daha uzun dalga boyuna sahip bir lazer kaynağıdır ve daha koyu tenli hastalarda ilk tercih edilen lazer türüdür. Birkaç karşılaştırmalı çalışmaya göre, Nd: YAG lazerin Alexandrite ve diyot lazerlerden daha az etkili olduğu ve uzun süreli tüy alma sonuçları açısından IPL ve yakut lazerden daha etkili olduğu bulunmuştur
3. Diyot Lazer
Histolojik çalışmalar, daha uzun dalga boyuna sahip (810nm) diyot lazer ile tedavi edilen ciltte tüy yoğunluğunda ve kalınlığında önemli bir azalma olduğunu göstermiştir. Uzun darbeli diyot, Fitzpatrick cilt fototipleri olan hastalarda etkinlik ve güvenlik nedeniyle epilasyon için büyük ölçüde kullanılmaktadır. Bu tür lazerler genellikle birkaç kısa atım ve yüksek bir frekansla hareket halinde olarak kullanılır. Hastalar genellikle bu lazerin uzun atımlı Nd: YAG'den daha tolere edilebilir olduğunu düşünürler.
4. Alexandrite Lazer
1997'den beri uzun dalga boyuna sahip (755nm) Alexandrite lazer, lazer epilasyonda etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Dermise derinlemesine nüfuz ederek açık ve siyah tüylere etki etmesine izin verir, ancak melanin ile rekabeti nedeniyle, özellikle düşük fototiplere sahip hastalarda hiper ile sonuçlanan yanma riski veya hipopigmentasyon oluşabilir. Bu sorunu çözmek için, yakın zamanda fotoğraf epilasyon için yeni bir teknoloji önerilmiştir. Lazer ışınını hastanın cildine ileten soğutulmuş safir silindir uçlu yeni bir el aleti üretildi. Bu safir başlığın kullanılması, cilde etki eden enerji sızıntılarını önemli ölçüde azaltır, böylece lazer iletiminin etkinliğini daha önce hiç olmadığı kadar arttırır. Düşük dozlarda çalışmak, istenmeyen yan etkiler olmaksızın tedaviyi ağrısız hale getirir. Aynı alan üzerinden tekrarlanan geçişler, herhangi bir alanı tedavi edilmeden bırakmadan tedaviyi pürüzsüz hale getirir.
5. Yakut Lazer
Bu lazer tipi 1996 yılında Grossman tarafından epilasyon için kullanılan ilk lazer cihazdır. Yeni lazer ve ışık tabanlı modellerle karşılaştırıldığında, yakut lazer daha az etkilidir ve ticari olarak satılan uzun darbeli yakut lazerleri yoktur. Koyu ten üzerinde kullanımından sonra hipopigmentasyon gibi yan etkiler bildirilmiştir.
Lazer Epilasyon Neden Uygulanır?
Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmak için kullanılan en yaygın yöntemdir. Bacaklar, koltuk altları, üst dudak, çene ve bikini bölgesi lazer epilasyon uygulaması yapılan en yaygın bölgelerdir. Bununla birlikte, göz kapağı veya çevresi dışında vücudunuzun hemen her bölgesine lazer epilasyon uygulaması yapmak mümkündür. Tüyün rengi ve cilt tipiniz lazer epilasyonun başarısını etkileyen en önemli faktörlerdir. Temel ilke, ışığı tüyün pigmentinin değil, cildin pigmentinin emmesidir. Lazer, cilde zarar vermeden sadece tüy köküne etki etmelidir. Bu nedenle, tüy ve ten rengi (koyu tüy ve açık ten) arasındaki kontrast en iyi sonuçları verir.
Tüy ve cilt rengi arasında çok az bir kontrast olduğu takdirde cilde zarar verme riski daha yüksektir. Ancak lazer teknolojisindeki gelişmeler, daha koyu tenli kişiler için de lazer epilasyonunu bir seçenek yapmıştır. Lazer epilasyon, ışığı iyi emme özelliği olmayan tüy renkleri için daha az etkilidir: gri, sarı ve beyaz. Fakat açık renkli tüyler için lazer tedavisi seçenekleri geliştirilmeye devam etmektedir.
Lazer Epilasyonun Avantajları Nelerdir?
Lazer epilasyon vücudunuzda yüz, bacak, çene, sırt, kol, bikini çizgisi, koltuk altı ve diğer bölgelerdeki istenmeyen tüylerden kurtulmak için ağda ya da tüy dökücü krem gibi yöntemlere kıyasla oldukça avantajlıdır. Lazer epilasyonun avantajlarından bazıları şunlardır:
- Hassaslık: Lazer epilasyon esnasında kullanılan lazer ışınları cildi zarar görmeden bırakırken koyu, kalın tüyleri seçici olarak hedefleyebilir.
- Hız: Lazerin her atımı saniyeden daha az bir zaman alır ve aynı anda birçok tüye etki edebilir. Lazer, yaklaşık olarak saniyede bir lira büyüklüğünde madeni para büyüklüğündeki bir alana etki etmektedir. Üst dudak gibi küçük bölgeler bir dakikadan daha kısa sürede işlem tamamlanırken, sırt veya bacaklar gibi geniş alanlar ise bu işlem bir saat kadar sürebilir.
- Tahmin edilebilirlik: Çoğu hastada ortalama 3 ila 7 seanstan sonra tüyler kalıcı olarak dökülmeye başlar.
Lazer Epilasyon İçin Nasıl Hazırlanmalı?
Lazer epilasyon yaptırmadan önce, işlemi gerçekleştirecek doktorun uzmanlığının iyice kontrol edilmesi gerekir. Çünkü, lazer epilasyon eğitim gerektiren ve sağlığınız için riskler taşıyan tıbbi bir işlemdir. Ayrıca, işlemden önce, bunun sizin için uygun olup olmadığını belirlemek adına doktorla bir görüşme ayarlamalısınız. Doktorunuz muhtemelen ilaç kullanımı, yara izi geçmişi, cilt bozuklukları ve geçmiş tüy alma prosedürleri dahil olmak üzere gerekli tüm geçmiş bilgilerinizi öğrenmek isteyecek ve lazer epilasyonun sizin için yapabilecekleri ve yapamayacakları dahil olmak üzere bu işlemin tüm risklerini ve faydalarını size açıklayacaktır. Bu yüzden ilk görüşmede aklınızdaki tüm soruları uzman doktorunuza sormanız sizin için en sağlıklısı olacaktır. İşlem sonrasını değerlendirmek için, lazer epilasyon uygulamasından önce ve sonra fotoğraflar çekmeniz de yararınıza olacaktır. Ayrıca tedaviden altı hafta önce ve sonra direkt güneşe maruz kalmaktan kaçınmalısınız. Güneşe maruz kalma, lazer epilasyonunun etkisini azaltır ve tedaviden sonra cildiniz komplikasyonları daha açık hale getirebilir.
Lazer Epilasyon Sırasında ve Sonrasında Neler Beklenmeli?
Lazer epilasyon işleminden hemen önce, uygulanacak bölgedeki tüyler cilt yüzeyinin birkaç milimetre yukarısına kadar kesilecektir. Ayrıca lazer darbelerinin vücudunuzda oluşabilecek batma hissini gidermek adına lazer işleminden 20-30 dakika önce topikal uyuşturma ilaçları uygulanabilir. Lazer tüylerinizin rengine kalınlığına, bölgesine ve cilt renginize göre uygun olan ekipmanlar arasından seçilecektir.
Lazer epilasyondan sonra, ilk birkaç saat kızarıklık ve şişlik oluşabilir. Böyle bir durumda, rahatsızlığınızı azaltmak için lazer uygulanan bölgeye buz kompresi uygulayın. Lazer epilasyondan hemen sonra cilt reaksiyonunuz oluşmuşsa doktorunuz bu bölgeye steroid krem uygulaması yapabilir.
Lazer epilasyondan sonra ve planlanan tedaviler arasında güneş ışığından uzak durun ve altı hafta boyunca veya doktorunuzun belirttiği şekilde bronzlaşma yağı kullanmayın. Dışarıya çıkmadan önce mutlaka geniş spektrumlu koruyucu özelliği olan bir güneş kremi kullanın.
Lazer Epilasyon Maliyetleri
Lazer epilasyonun maliyeti, tedavi edilen alanın boyutu, tedavi için gereken süre, gerekli tedavi sayısı ve hatta kıl ve cilt tipinize göre değişiklik gösterir. Ayrıca yukarıda bahsedilen lazer tiplerinden hangisinin kullanıldığı da işlemin maliyetini etkiler. İşlemin maliyeti hakkında daha iyi bir fikir edinmek için danışmanımıza başvurabilir ve gerekli işlemlere karar verilebilmesi için ön muayene talebinde bulunabilirsiniz.