Neden Terleriz?
Dermatoloji (Cildiye)

Neden Terleriz?

    Neden Terleriz?

    Vücut, ısı stresi, egzersiz, ateş, enfeksiyon ve duygusal sıkıntı gibi birçok nedenden dolayı terler. Ayrıca kan basıncını düzenlemeye ve vücuttaki sıvı dengesini korumaya yardımcı olur.

     

    Vücudun Isı Denge Sistemi

    İnsan vücudunun sıcaklığını kontrol eden iki ana sistemi vardır: sinir sistemi ve endokrin sistem. Sinir sistemi beynimizi ve merkezi sinir sistemimizi (CNS) kontrol ederken, endokrin sistem vücudun geri kalanını düzenler.

     

    Hipoterminin Panzehiri Olarak Terleme

    Endokrin sistem, deriden ısı kaybını kontrol ederek vücudun sıcaklığını düzenleyen hormonlar üretir. Bu sürece termoregülasyon denir. Hipotalamus, beynin bu hormonların üretimini koordine eden kısmıdır. Çevreden sinyaller alır ve bunları beynin diğer bölgelerine gönderir.

     

    Stres Belirtisi Olarak Terleme

    Terleme, strese karşı istemsiz bir tepkidir. Aslında, insanlar kendilerini stresli hissettiklerinde vücutları daha fazla adrenalin üretir ve bu da epinefrinin (norepinefrin olarak da bilinir) kan dolaşımına salınmasını tetikler. Norepinefrin, savaş ya da kaç tepkisini kontrol eden sempatik sinir sistemini uyarır. Sonuç olarak, kan damarları genişleyerek cilde daha fazla kan akmasına izin verir. Bu, terlemenin artmasına neden olur.

     

    Bir Serinleme Yolu Olarak Terleme

    Terleme ayrıca buharlaşma yoluyla vücut sıcaklığımızın soğumasına yardımcı olur. İşe yarıyor çünkü su molekülleri diğer maddelerden daha yüksek oranda buharlaşıyor. Su buharı havada diğer tüm maddelerden daha hızlı hareket eder, bu nedenle ısının vücuttan kaçması daha uzun sürer.

     

    Hastalığı Gizleme Aracı Olarak Terleme

    Hastaysanız, insanların neyiniz olduğunu bilmesini istemeyebilirsiniz. Bu, özellikle bulaşıcıysanız doğrudur. Hatta ateş, öksürük veya ishal gibi semptomlarınızı gizlemeye çalışabilirsiniz. Ancak, başkalarına hasta olduğunuzu bildirmenin daha iyi olduğu bazı hastalıklar vardır. Örneğin, bir enfeksiyonunuz varsa, antibiyotik yazabilmesi için doktorunuza söylemelisiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 09.12.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 09.12.2022 tarihinde onaylandı.