Lazer, ilk kez 1958 tarihinde sanayide kullanılmıştır. Daha sonra tıbbi tedavinin bazı bölümlerinde kullanılmaya başlamıştır. “Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation" diye adlandırılan lazer ışını, küçük noktalara çok kuvvetli ve yüksek enerji ile odaklanarak tedavi sağlar. Ayrıca lazer cihazları tek, düz, yoğun, renkli ve tek fazlı lazer ışığı üreten cihazlardır. Mucizevi tedavi olarak da bilinen lazer tedavisi son yıllar da sık sık kullanılmaya başladı. Diğer uygulamalara göre birçok avantajı vardır. Tedavinin kalıcı olması, yok denecek kadar az acının olması diğer uygulamalardan daha üstün ve güçlü olduğunu göstermektedir.
Lazer Tedavi Hakkında;
Dermatolojinin Hizmet Verdiği Alanlar
Dermatoloji genel olarak üç bölümde hizmet vermektedir.
- Dermatokozmetolojik İşlemler
- Lazer Uygulamaları
- Cilt bakımları
1. Dermatokozmetolojik İşlemler
Botoks Uygulamaları : Genellikle kırışıklık çizgilerin açılması işlemlerinde uygulanır.
Dolgu uygulamaları: Cilt de yüz, dudak, boyun gibi bölgelerde alan hacmini arttırmak için yapılır.
Yüz Mezoterapisi (Mezolifting): Cilde vitaminlerin enjekte edilmesiyle sağlıklı ve canlı bir cilt elde etmek için uygulanırlar.
Altın İğne RF (Radyo Frekans): Micro iğneler yardımıyla cilde radrofrekans verilmesiyle, cildi gençleştirme yöntemlerinden biridir.
Kimyasal Peeling: Derinin, kimyasal özelliği kullanılarak çeşitli cihazlarla soyulması işlemidir. Mat, donuk ciltlere canlılık vermek için uygulanır.
Roller / Mikro İğneleme: Silindir şeklindeki micro iğnelerle cilde yaralar açılır. Bu yöntem de açılan yaraların iyileşmesi, cilt de yenilenme oluşturur.
Saç Mezoterapisi: Saç dökülmesi yaşayan kişilerde saçların yeniden çıkması, saç köklerinin kalınlaşmasını sağlayan uygulamadır. Kişinin kendi kanından alınarak laboratuvar ortamında yeni solüsyon oluşturulur. Kök hücre üretilir ve tekrar saça gerekli görülen alanlara enjekte edilir.
Dermatokozmetolojik Kök Hücre Uygulaması: Kulak arkasından alınan küçük bir parçadan kök hücre alınarak yapılan uygulamadır. Bu uygulama da yeni hücre uygulama artar.
PRP (Trombositten Zengin Plazma): Cilt tedavisi olacak kişinin trombositlerin plazma kısmını elde etmek için kendi kanından alınır. Plazma, Dermaroler, altın iğne gibi yöntemlerle cilde uygulanır. Cilt de canlılık, sıkılaşma ve ışıltı etkisinde bulunur.
El Rejuvenasyonu: Yaşlanmayla birlikte eller de oluşan kırışıklıklar ve lekeler için uygulanan bir tedavi türüdür.
2. Lazer Uygulamaları
Lazerle Cilt Yenileme: Bu lazer tedavide, cildin üst derisinde yenilenme ve alt derisinde de kolajen yapısı tekrar yapılandırılır. Cildin genç görünmesi, toparlanıp sıkılaştırılması işlemleri için uygulanır.
Cildin yapısına göre lazerin farklı frekans dalga boyları uygulanır.
Lazerle Leke, Çil ve Cilt Tonu Farklılıkları Tedavisi: Ciltte düzensiz lekelenme ve ton farklılıklarında Q anahtarlı lazerle yapılan tedavi türüdür. Bu tedavi türünde seanslar tekrarlanabilir. Yani tek seans olan uygulamalardan değildir.
Lazerle Akne, Büyüme ve Doğum Çatlakları Tedavisi: Sonradan meydana gelen akne doğum lekelerinin Q anahtarlı lazerle tedavi edilmesi işlemidir. Bu tedavi türü tekrarlanan seanslar şeklinde gerçekleşebilir.
Lazerle Kılcal Damar Tedavisi: Kılcal damar lazeri diye bilinen lazer türü damarın üstüne uygulanır. Damarın büzülmesi ve yok olması yöntemi uygulanmış olur. Yüzde kırmızı renkli olan Rosesea hastalığı diye bilinen hastalığın tedavisinde de kullanılır. Ayrıca yüzde ve bacaklarda oluşan kılcal damarlanmalarda, ben türlerinde, doğumsal lezyonlarda da kullanılır. Damarsal lezyonlarda lazerlerin dalga boyu, derinin derin bölgelerine temas etmezse tedavi verimli olmaz. Bu işlemler için lazer de milisaniyelik atım genişliği olan veya IPL cihazları kullanılmalıdır. Bu lazer çeşitlerinde mümkün olduğunca soğutucu cihazlarla ve enerji azaltılarak birlikte kullanılmalıdır.
Kılcal Damar tedavisinde kullanılan lazer çeşitleri şunlardır:
- Long Pulsed Nd YAG lazer 1064 nm
- PDL Lazer 585 - 600 nm
- Copper Bromide Lazer 511- 578 nm
- Diode Lazer 800-900 nm
- Intense Pulsed Light ( IPL) 500-1200 nm
- Alexandrite Lazer 755 nm
- KTP Lazer 532 nm
Lazerle Dövme Silme: Tekrarlayan seanslar şeklinde olan bu tedavilerde Q anahtarlı lazer kullanılır. Bu yöntemle dövme silme işlemi yapılır.
Lazerle Tüy Sarartma: Q anahtarlı lazer yardımıyla lazer epilasyona uygun olmayan durumlarda yapılan bu işlemler, birden fazla tekrar gerektirebilir.
Lazerle İyi Huylu Tümörlerin Alınması: İyi huylu tümörlerde kullanılan farklı boylarda frekanslara sahip olan lazerle tedavi yöntemidir.
Lazerle Karbon Peeling: Bu tedavi türünde cilde karbon kremi sürüldükten sonra Q anahtarlı lazerle tedavi edilmesi yöntemidir. Derinin üst tabakasında bulunan kusurların giderilmesinde, cildin canlı gözükmesinde etkilidir. Akne ve izlerde, cilt deki gözeneklerin sıkıştırılmasında da kullanılır.
Alexandrite Lazer ile Epilasyon: Teknoloji ileri seviyeye sahip bu lazer türünde tüylerin kökleri lazer ışığı ile yok edilir. Seansların aralıkları 5-6 hafta olmalıdır. Epilasyon bölgesine ve kişinin tüy yapısına göre 5 veya 8 seans yapılarak başarılı sonuçlar alınır.
İğneli Epilasyon: Cilde ince iğnelerle yapılan bu epilasyon türünde iğne kıl köküne batırılır. Elektrik verilerek kıl kökü parçalanır ve tüy çıkarılmış olur.
3. Cilt Bakımları
Medikal Cilt Bakımı: DermoKozmetik ürünlerle yapılan cilt bakımında sivilce, akne, yağ ve siyah nokta gibi sorunların tedavisi yapılır. Cilde canlılık vermek için uygulanan yöntemdir.
Peeling ve Mikrodermabrazyon Bakımı: Bu tedavi ciltte bulunan ince kırışıklıkların giderilmesi, leke tedavisi, siyah noktaların giderilmesi uygulamalarında yapılır. Ayrıca iri gözeneklerin kapanmasında da kullanılan bir yöntemdir.
Lifting ve Anti-Aging Bakımı: Yorgun, güçsüz ve elastikliğini kaybetmiş ciltlere uygulanır.
Akneli Cilt Bakımı: Akne sorunu olan yağlı ve karma ciltlerde uygulanan bu cilt bakımı sonunda cildin yağ ve nem oranı sabitlenir yani dengelenir.
Anti-Aging Göz Bakımı: Yorgun gözlerde oluşan torbaların, çizgilerin giderilmesi için uygulanan cilt bakımı türüdür.
Kirpik Keratin Uygulaması: Kirpiklerin daha uzun gözükmesinde, gözlerin daha iri gözükmesinde ve kirpiklerin kalınlaşmasında uygulanan keratin ve vitamin tedavisidir. Bu işlem sonucunda kirpiklerin 8-12 hafta boyunca ideal uzunluk, kıvrım ve dolgunluk sağladığı görülür.
Ergen Cilt Bakımı: Ergenlikten dolayı 11-18 yaş arasındaki gençlerde meydana gelen akne, sivilce, siyah nokta gibi sorunlarda uygulanan cilt bakımı türüdür.
Lazer Tedavi Kullanım Alanları Nerelerdir?
Lazer tedavisi özel gözlükler yardımıyla yapılır. Gözleri lazer ışından korumak gerekir. Bu tedavi bütün vücuda uygulanabilir. Ayrıca lazer tedavisiyle, ciltler de oluşan dokusal değişim ve lekelerde kullanılır. Cildin yenilenmesi, yaşlanma karşıtı yani yaşlanma geciktirme gibi durumlarda lazer tedavi, güvenilir ve etkili tedavi uygulamasıdır. En çok kırışıklık, gül hastalığı (rozase), sivilce tedavileri, pigment ve damar tedavilerinde ilk akla gelen tedavi lazer tedavisidir. Gebelik çatlakları olarak bilinen Stria hastalığında da lazer tedavi uygulanır. İstenmeyen tüy tedavilerinde de kadın ve erkeklere istedikleri alanlara uygulanırlar.
Uzman Dermatoloji doktorları tarafından lazerlerin her probleme göre farklı dalga boyları uygulanır. Bu tedavi türünde doğru cihazla doğru dalga boyunun uygulanması çok önemlidir.
Lazerin Uygulanmadığı Alanlar
Hassas ve çok koyu renkli tenlerde, damar ve varis tedavilerinde, güneşten çok fazla zarar görmüş bir cilde lazer tedavisi uygulanması sakıncalıdır. Dermatolojide Lazer Tedavi gebelikte de uygulanmamalıdır. Ayrıca güneş hassasiyeti olan hastalık veya güneş hassasiyeti yapan ilaçlarda kullanılmamalıdır.
Lazer Tedavisi Hangi Aylarda Uygulanmalıdır?
Tedavi yapılan ciltte leke ve iz kalmaması için güneş ışığının az olduğu kış aylarında uygulanması gerekmektedir.
Tedavi Süresi Ne Kadardır?
Lazer tedavisinin süresi, uygulamanın yapıldığı bölgeye ve alana göre farklılık göstermektedir. Tedavi süresi, genellikle 2 veya 6 seans olabilir. Bazı durumlarda tek seans süren tedavilerde olabilir.
Lazer Tedavi ile Anti Aging Tedavisi Aynı Zamanda Yapılır mı?
Botoks ve dolgu olarak bilinen anti aging tedavisi ile lazer tedavisi arasında belli bir zaman olması gerekmektedir. Botoks da bir gün ve dolgu da en az iki hafta aralıklarla lazer tedavisi olur.
Lazer Tipleri Nelerdir?
Dalga boylarına ve güçlerine göre farklılıklar gösterirler. Çok sayıda farklı lazer tipleri bulunmaktadır. En çok bilinenler, ruby, diode, alexandrate, vb. Cihazlardır. Ayrıca deri hastalıklarında yapılacak işlemler de kullanılan iki tip lazer bulunmaktadır. Soyucu (ablatif) ve soyucu olmayan (non-ablatif)
Tedaviyi etkileyen Faktörler Nelerdir?
Lazerin tipi, tedaviyi etkileyen faktörlerdendir.
Kılların aktif büyüme aşamasında daha lazer etkilidir.
Cinsiyet etkilidir. Yani erkeklerin tedavisine yanıt bayanlara göre geç cevap verir.
Tüylenme artışı gibi rahatsızlık durumlarında lazerle birlikte hastalığın tedavisi de yapılması gerekmektedir.
Diğer Yöntemlere Göre Avantajı Nedir?
Lazer tedavinin avantajları: Hiçbir özel bakım gerektirmeyen, daha az acı veren, kısa sürede büyük alanların taranabilir ve lazer uygulanabilir olmasıdır.
Lazer Tedavinin Yan Etkileri (Komplikasyon) Var mıdır?
Lazer tedaviler kanun gereği uzman doktorlar tarafından yapılması gerekir. Tedavi yapılması gereken işlemleri, doğru hasta üzerinde, doğru bölgeye, doğru dozda ve doğru cihazlarla uygularlar. Bundan dolayı yan etkiler komplikasyonlar en aza indirgenmiştir. Ancak geçici olarak ciltte kızarıklıklar, deri renginde değişmeler, hafif şişler meydana gelebilir.
Kombine Lazer ile Tek Dalga Boyu Yayan Lazer arasındaki Fark
Kombine olarak bulunan lazer tipleri daha etkili güvenilir ve hızlı sonuçlar almada kullanılır. Genellikle FDA ( Amerika Gıda ve Sağlık Örgütü) cihaz lazerler kullanılır.
Dermatolojide Lazer Tedavi tıp da önemli gelişmelerden biridir ve dünyanın her yerinde güvenle ve herkes tarafından kullanılmaktadır. Kanser yapıcı etkisi yoktur.