Mitral Kapak, Kalbin solundaki alt ve üst odacıkları arasında yer alan kapakçıktır. Kapakçık kanın geri kaçmasına engel olmaktadır. Mitral kapak yetmezliği ne demektir? Mitral kapak yetmezliği, Mitral kapaktaki sol ventrikülün kasılması ile birlikte tam kapanmaması açık kalması ve kanın geri kaçması durumudur. Kanın geri kaçma miktarına göre mitral kapak yetmezliği derecelendirilir. Artan dereceler mitral kapak yetmezliğinin önemli olduğunu göstermektedir.
Mitral Kapak Yetmezliğinin Belirtileri
Mitral kapak yetmezliği belirtileri nelerdir? Mitral kapak yetmezliği hastalığının belirtileri şunlardır:
- Ritim bozukluğu
- Çabuk yorulma
- Nefes darlığı
- Kalp çarpıntısı
- Bacaklarda ödem
Mitral kapak yetmezliği genellikle birçok farklı nedenden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden farklı sebeplerle doktora başvuran hastalar kalp ve damar cerrahisine yönlendirilir ve daha sonra ekokardiyografi çekilirler. Böylece mitral kapak hastalığı ortaya çıkmaktadır.
Mitral kapak yetmezliği genellikle yorgunluk, sigara kullanımı, stres gibi sebeplerden kaynaklı olmaktadır. Bununla birlikte, daha önceden felç geçirmek de mitral kapak yetmezliğine yol açabilir. Mitral kapak yetmezliği sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Ayrıca ilk başlarda yani yetmezliğin hafif derecelerinde pek fazla belirti vermemektedir. Bu yüzden de pek önemsenmez. Mitral kapak yetmezliği genellikle başka bir hastalığın tespiti için yapılan tetkiklerde ortaya çıkmaktadır. Mitral kapak yetmezliğinde darlık, yetmezlik ya da hem darlık hem yetmezlik bir arada ortaya çıkabilir.
Mitral Kapak Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?
- Doğuma bağlı nedenler
- İleri yaşta kalp krizinin geçirilmesi sebebiyle mitral kapağın bozulması
- Beta streptokok adlı mikrobun hem boğazı hem de eklemleri tutması sebebiyle Özellikle ilerleyen yaşlarda kalp kapakçıklarına tutması kapakçıkların kalp kapakçıklarının kireçlenmesi
Mitral kapak yetmezliğine sahip hastaların yüzde sekseni çocukken iltihaplı hastalık geçirdiği için bu hastalık ortaya çıkmıştır. Mitral kapak, sol karıncık ile sol kulakçık arasında yer almaktadır. Mitral kapaktaki dokunun zedelenmesi, kireçlenmesi, kalp kapağında bir yetmezlik veya kaçak ortaya çıkarmaktadır.
Mitral Kapak Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?
Mitral kapak yetmezliği nasıl tedavi edilmektedir? Kalp hastalıklarının tedavisinde erken tanı oldukça önemli olmaktadır. Bu yüzden her hastaya uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir. Mitral kapak yetmezliği ya da darlığı hastalığının çok ilerlemesi durumunda tedavi daha çok zorlaşmaktadır. Bu yüzden ne kadar erken tanı konulursa uygun bir tedavi yöntemi belirlenmesi ve çözüme ulaşması daha kolay olmaktadır.
Mitral kapak yetmezliğinin tedavisi nasıl olmaktadır?
Mitral kapak yetmezliği tedavisinde mitral kapak yetmezliğinin hangi derecede olduğu büyük önem taşımaktadır. Orta derecede ve hafif derecedeki mitral kapak yetmezliklerinde sol ventrikülün üstlenmiş olduğu yükü hafifletmek için ilaç tedavisi verilmektedir. Aynı zamanda idrar söktürücü ilaçlar verilerek tuz kısıtlaması önerilir. Mitral kapak yetmezliği ileri derecelerde ise hastanın belirtileri de dikkate alınarak ilaç tedavisinin yanı sıra cerrahi olarak işlem yapılabilmektedir. Cerrahi olarak kalp kapağının tamir edilmesi ya da kalp kapağının değiştirmesi işlemleri yapılır. Eğer hastada cerrahi riski yüksek ise o zaman kalp yetmezliğine azaltıcı işlemler yapılmaktadır. Bununla birlikte, hastada pıhtı gelişmesini engellemek için kan sulandırıcı ilaçlar verilir.
Teknolojinin sürekli olarak gelişmesi ile kapalı ameliyatlar yapılmaktadır. Mitral kapak yetmezliği hastalığının tedavisinde minimal invaziv cerrahi yöntem, kullanılmaktadır. Göğüs alt ucu göğüs yan duvarı ya da koltuk altından yapılan bir ameliyat ile kalp kapağının değişimi ya da kalp kapağının tamiri yapılmaktadır. Yani teknolojinin sürekli olarak gelişmesi ile birlikte kalp ameliyatları da kapalı şekilde yapılmakta ve oldukça başarılı sonuçlara ulaşılmaktadır.
Kapalı kalp ameliyatları ile yapılan mitral kapak ameliyatlarında hasta kısa bir süre içerisinde günlük yaşamına dönmektedir. Kapalı kalp ameliyatlarından sonra kanama riski oldukça düşük olmaktadır. Bu yüzden avantajlı bir ameliyattır.
Mitral Kapak Şikayetleri Nelerdir?
Mitral kapak yetmezliği hafif veya orta derecede ise çok fazla şikâyet olmaz ve çok fazla belirti bulunmaz. Fakat ileri derecedeki mitral kapak yetmezliği hastalığında ise sol ventriküle daha fazla çalışmakta ve daha fazla yorulduğu için kalp yetmezliği ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte belirtiler kendini gösterir. Belirtilerden en önemlileri, çarpıntı hissi ve çabuk yorulmadır. Derece ilerledikçe ve zaman geçtikçe yorgunluk, halsizlik artmakta ve nefes darlığı meydana gelmektedir. Efor sarf edince nefes darlığı meydana gelirken ileri zamanlarda gece uykudan uyandıracak şekilde nefes darlığı ortaya çıkmaktadır. İstirahat halinde bile nefes darlığı ortaya çıkar.
Mitral Kapak Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?
Mitral kapağın bağlı olduğu yerin kireçlenmesi, romatizmal kalp hastalığı, sol ventriküle genişleten durumlar mitral valv prolapsusu, doğumsal sebepler, kapağı tutan iplerin kopması ya da kapağın yırtılmasıdır.
Mitral Kapak Yetersizliğinin Tanısı Nasıl Konmaktadır?
Mitral kapak yetmezliği tanısı için hasta öncelikle muayene edilmektedir. Mitral kapak yetmezliği tanısı için ekokardiyografi çekilmektedir. Ekokardiyografi ile mitral kapak yetmezliği ve derecesi belirlenmektedir. Böylece tanıya göre uygun bir tedavi yöntemi uygulanır.
Mitral Kapak Yetmezliğinde Tedavisinde Kapak Tamiri
Mitral kapak yetmezliğinde tedavi yöntemlerinden en iyisi mitral kapağın kendisinin tamir edilmesi yöntemidir. Mitral kapağın tamirinin avantajları ise şunlardır:
- Yaşam beklentisi daha iyi olmaktadır
- Kaliteli bir yaşam sunmaktadır
- Felç geçirme ve enfeksiyon riski daha azdır
- Kalbin fonksiyonları iyi bir şekilde korunmaktadır
- Kan sulandırıcı ilaç kullanımına gerek yoktur
Minimal İnvaziv ve Robotik Cerrahi Yöntemleri
Mitral kapak yetmezliğindeki ameliyatlar kapalı ameliyat yani minimal invaziv şeklinde ya da robotik cerrahi ile yapılabil mi? Mitral kapak yetmezliği hastalığının tedavisi minimal invazif denilen kapalı ameliyat şeklinde yapılmaktadır. Bu yöntem doku hasarı en az olan bir metot olmaktadır. Bu yöntemde küçük bir kesi açılmaktadır. Küçük kesi açılan bölge ise sol göğüs bölgesi meme altı olmaktadır. Böylece ameliyat gerçekleştirilmiş olur. Bu yöntemde endoskopik kamera kullanılmaktadır.
Bununla birlikte, Robotik cerrahi yöntemi ile mitral kapak yetmezliği tedavisinde ise iki üç santim daha küçük kesiler açılmaktadır. Robotik cerrahi yöntemle yapılan ameliyat iki cerrah tarafından yapılmaktadır. Bununla birlikte, ameliyattaki işlemler bir robot tarafından yapılmakta ve gerçekleştirilmektedir. Robotik cerrahi yönteminde başarı oranı kapalı ameliyatla aynıdır. Kapalı ameliyatta mitral kapak yetersizliği ameliyatının tedavi edilmesinin avantajları; kanama riskinin düşük olması, enfeksiyon riskinin düşük olması, ağrının az olması, yara izinin görünmemesi ve hastanın günlük yaşama daha kolay bir şekilde dönmesidir.
Mitral Kapağın Tamir Edilmesi mi Yoksa Mitral Kapak Değişim Ameliyatı mı Daha Zordur?
Mitral kapağın tamir edilmesi, değiştirilmesinden daha zor bir işlem olmaktadır. Çünkü mitral kapak tamir edilirken önemli olan cerrahın yeteneği, tecrübesi ve uzmanlığıdır. Mitral kapak yetersizliği tedavisi, hastalığın derecelerine göre belirlenmektedir.
Mitral kapak yetmezliği hafif derecede, orta derecede ve ciddi derecede olmak üzere sınıflara ayrılmaktadır ve Ekokardiyografi çekilerek derecesi belirlenir. Hafif derecede ve orta derecede bir mitral kapak yetmezliği varsa bunun tedavisi için ilaç verilmektedir. Hasta izlenir ve takip edilir. Orta dereceli yetmezliklerde ise ameliyat ve cerrahi tedavi gerekli olmaktadır. İleri derecedeki mitral kapak yetmezliğinde kapağın değiştirilmesi ya da kapağın tamir edilmesi gerekmektedir. Bazı hastalar açık kalp ameliyatı olmaya elverişli olmayabilir. Açık kalp ameliyatı olamayan bu hastalarda ilaç tedavisi de yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden de son zamanlarda özellikle MitraClip tedavisi önemli olmaktadır.
MitraClip Tedavisi Hangi Hastalara Uygulanabilir?
MitraClip işlemi açık ameliyat olamayan, açık ameliyat riski olan hastalarda uygulanmaktadır. Aynı zamanda kalp kasılmasında bozukluk olan hastalarda ve ileri yaştaki hastalarda MitraClip işlemi uygun bir tedavi yöntemi olmaktadır. Fakat MitraClip işleminin uygulanabilmesi için mitral kapak yetmezliğinin türü önemli olmaktadır. Çünkü her mitral kapak yetmezliğine MitraClip işlemi uygulanmamaktadır. Örneğin, eğer mitral kapak yetmezliği romatizmaya bağlı olarak ortaya çıkmışsa MitraClip işlemi uygulanmaz. Aynı şekilde eğer mitral kapağın yapısı MitraClip işlemine uygun değilse MitraClip işlemi uygulanamaz.
Mitral kapak yetmezliği tanısı konduktan sonra yetersizlik ileri derecede ise tedavi yöntemine karar verirken kalp damar cerrahisi uzmanı ve kardiyoloji ile birlikte analiz edilerek değerlendirilmektedir. MitraClip işleminin yapılabilmesi için mitral kapak yapısının bu işleme uygun olması önemlidir. Mitral kapak yetmezliği tedavi yöntemlerinden birisi olan MitraClip işleminden sonra hastanın nefes darlığında azalma ortaya çıkmaktadır ve hasta günlük işlerini çok daha rahat bir şekilde yapabilmektedir.
MitraClip işlemi nasıl uygulanır?
MitraClip işlemi mandallama işlemi anlamına gelmektedir. Bu işlemde hastanın göğüs kafesi açılmaz ve kısık toplardamarlardan içeri girilir. Böylece kalbin sağ kulakçığına ulaşılmaktadır. Kalbin sol kulakçığı ile sağ kulakçığına arasındaki bölümden küçük bir delik açılarak sol kulakçık erişilir. MitraClip cihazı geçirilerek Mitral kapak yaprakları ile mandallama işlemi yapılmaktadır. Bu işlemin bazı riskleri bulunmaktadır. Klibin tam tutunamaması, mitral yetmezliği tam gidermemesi gibi riskler bulunmaktadır. Ayrıca, kanama riski vardır.