Katarakt Tedavisi
Göz Hastalıkları

Katarakt Tedavisi

    Katarakt Tedavisi

    Katarakt tedavisi, cerrahi tedavilerin iyileştirebileceği bir durumdur. Katarakt giderme genellikle bu ameliyatlarda intrakapsüler ve ekstrakapsüler teknikler kullanılarak gerçekleştirilir. Ekstrakapsüler ekstraksiyonda, lazer katarakt cerrahisinde sıklıkla fakoemülsifikasyon kullanılır ve sorunsuz bir iyileşme sağlanır ve dikişli bir iyileşme ile sonuçlanan planlı ekstrakapsüler cerrahi kullanılır.

    Katarakt ameliyatı olmayı erteleyen kişiler, göz bebeği bölgesinde beyaz bir bulut gibi görünen olgun bir katarakt varlığı ile tanımlanabilir. Cerrah işlemi hastadan uzak, orta, yakın veya orta mesafede yapabilir. Ameliyat sırasında kullanılacak göz içi merceği seçilirken hastanın tercihleri ​​ve hastanın genel sağlığı göz önünde bulundurulur. Önemli miktarda astigmatınız olduğunda belirli lensler takmalısınız.

    Son yıllarda kataraktın cerrahi tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Katarakt ameliyatı sonrası hayatı hasta için çok daha konforlu hale getiren multifokal göz içi lensler sayesinde hastalar düzeltici gözlüğe ihtiyaç duymadan uzağı ve yakını görebilirler.

    Daha çok lazer cerrahisine atıfta bulunan FAKO işlemi, artık kataraktların giderilmesinde en etkili yöntem olarak kabul ediliyor. Bu ameliyat sırasında katarakt kırılacak, göz temizlenecek ve göz içi lensi takılacaktır.

    Bu tedavi, 2 milimetreden önemli ölçüde daha küçük bir kesi gerektirir. Damla anestezisi, operasyonun hasta için kolay ve ağrısız olmasını sağlar ve çok çeşitli ek avantajlar sunar. Damla anesteziklerinin gelişmesi sayesinde artık kataraktla ilgili herhangi bir ameliyat, bir hastada iğneye gerek kalmadan yapılabilmektedir. Bu görev için yaklaşık yirmi ila otuz dakika ayırmanız gerekir. Katarakt tedavisi prosedüründen sonra, hastanın normal aktivitelerine dönebilmesi için iyileşme genellikle birkaç gün sürer.

    "Multifokal, trifokal" göz içi akıllı lensler sayesinde, katarakt ameliyatı olan hastalar işlem sonrasında yakın ve uzağı net bir şekilde görebilirler. Ameliyattan sonra bu lensler hastaların düzeltici gözlük takma zorunluluğunu ortadan kaldırabilir.

    Ayrıca, yüksek kırma kusuru olan olgularda Katarakt tedavisi yokluğunda dahi şeffaf göz içi merceği, tıpkı katarakt varlığında olduğu gibi cerrahi olarak çıkarılabilir ve yerine uygun parlak göz içi merceği yerleştirilebilir. Bu prosedür, katarakt varsa gerçekleştirilen ile aynıdır. Bu, herhangi bir mesafede düzeltici lenslere ihtiyaç duymadan gelişmiş görüş sağlar.

    Katarakt Ameliyatı

    Katarakt ameliyatı günümüzde mevcut olan son teknoloji ekipmanlar sayesinde dakikalar içinde tamamlanabilmektedir. Göz çevresindeki alanı uyuştururken tipik olarak lokal anestezikler kullanılır. 2 ila 3 mm. Küçük bir tünel kesiği kataraktlı lensi çıkarır ve daha sonra onu daha küçük parçalara ayırmak için ultrasonik titreşimler kullanılır.

    Sonraki aşama, hastanın gözüne üstün kalitede yapay bir monofokal veya multifokal lens yerleştirmektir. Bu, hastanın görme standardında önemli bir iyileşme ile sonuçlanacaktır. Katarakt ameliyatı sırasında yerleştirilen göz içi lensi nedeniyle, hastalar tedaviden sonra hem uzun hem de kısa mesafelerde görmelerinde sıklıkla bir iyileşme olduğunu bildirmektedir.

     

    Ameliyat yaklaşık otuz dakika sürer ve ardından uygun iyileşmeyi sağlamak için üç ila dört hafta boyunca göz damlası kullanmanız gerekecektir. Kataraktlarını aldıran hastalar genellikle ertesi gün eve dönebilir. Her iki gözü aynı anda tedavi etmek fiziksel olarak zor olduğu için, her iki gözde de katarakt gelişmişse cerrahi tedavilerin yaygınlaştırılması gerekebilir. Bu kararı doktor verecektir. Hastalar birkaç basit önlem alırlarsa ameliyattan sonraki gün normal göz fonksiyonlarına devam edebilirler.

    Katarakt Ameliyatının Ne Zaman Yapılması Uygundur?

    Kataraktın genellikle standart prosedürler kullanılarak oluşması bekleniyordu çünkü bu yöntemler katılımcılara daha fazla zarar verme riski içeriyordu. Bunun bir sonucu olarak, oldukça iyi görüşe sahip bir dizi göz için cesaret kırıcı bir bilgiydi.

    Fakoemülsifikasyon tedavisi ise riski önemli ölçüde azaltır. Katarakt olgunluğunun ciddiyeti, kataraktı parçalamak için gereken ultrasonik güç miktarını ve ameliyatın yapılması gereken süreyi de artırabilir.

    Çoğu durumda, hastalarımın kendi kararlarını vermelerine izin vereceğim. Buna bakmanın birden fazla yolu var. Hastanın görüşü zayıf olduğunda ve rahatsızlık hissettiğinde hasta katarakt ameliyatı olma olasılığını düşünmelidir.

    Katarakt Neden Olur?

    Normalde gözbebeğinin arkasını net bir şekilde görmeyi sağlayan gözün doğal merceği, katarakt olarak bilinen bir durum nedeniyle bulanıklaşabilir. Göz merceğinin yapısı, üç farklı katarakt türü olduğunu gösterir. Gözün çekirdeği, "nükleer katarakt" olarak bilinen bir tür kataraktın geliştiği yerdir. Buna karşılık, korteks, "kortikal katarakt" olarak bilinen başka bir türün geliştiği yerdir. Lens kapsülü, "kapsüler katarakt" olarak bilinen şeyi geliştirir.

    Çıkışlarının özelliklerine göre kataraktların daha fazla sınıflandırılması mümkündür. Doğumda mevcut olan ve doğuştan katarakt olarak adlandırılan merceğin opaklığı ve bulanıklığı, göze veya her iki göze de zarar verebilir.

    Anne hastalıkları veya tıbbi kullanım nedeniyle doğuştan katarakt oluşabilir. Aynı zamanda anne hamiledir, ancak bazı durumlarda durumun kaynağı bilinmemektedir. 50 veya 60 yaş üstü hastalar, yaşlılık kataraktlarının gelişmesi nedeniyle sıklıkla kademeli bir görme kaybıyla karşı karşıya kalırlar.

     Diyabetli kişilerde ortalamadan yüzde altmış daha yüksek katarakt riski vardır. Bu hasta kategorisine uyan 30'lu ve 40'lı yaşlardaki kişilerde katarakt gelişme riski daha yüksektir ve katarakt artarsa ​​birincil endişe haline gelebilir.

    Steroid göz damlaları, gözün üvea bölgesinin iltihabı olan üveiti tedavi etmek için kullanılır. Ne yazık ki bu tedaviler de katarakt oluşma şansını arttırmaktadır. Yaşlanma sürecini hızlandıran iki durum olan miyopi ve Down sendromu da potansiyel katarakt nedenleridir.

    Çoğu zaman, hastalar "sisli veya bulanık görme" şikayeti ile bir göz doktoruna giderler. Bu durum, tedavi edilmediğinde zamanla ciddi görme kaybına yol açabilir. Kataraktın uyarıcı belirtileri arasında özellikle geceleri ters yönden gelen ışığın saçılması nedeniyle düz çizgileri çarpık görme, gözlerde kamaşma, okuma güçlüğü, yüzleri tanıma ve televizyon izlemede zorluk ve nesnelerin renklerini daha koyu veya daha mat olarak görme, ayrıca gözlük ihtiyacının azalması. UV koruyucu gözlük takılarak da katarakt önlenebilir.

    Katarakt Belirtileri Nelerdir?

    Bir kişi belirli bir yaşa ulaştığında, genellikle belirli semptomlar yaşar. İlk kez gerçekleştiğinde muhtemelen herhangi bir gösterge görmeyeceksiniz. Yakın çevrenizdeki kişiler, gözlüğünüzün camlarının zamanla giderek buğulandığını fark etmiş olabilir.

    Koşulların hakim olduğu tipik pus ve duman nedeniyle görme tipik olarak bozulur. Çok fazla veya çok az ışık olduğunda görme bozulabilir ve bu da görüş alanının önceden kesin olan bölümlerinde noktaların oluşmasına neden olabilir.

    Katarakt, renklerin parlaklığını ve belirginliğini azaltma potansiyeline sahiptir. Okumak, televizyon izlemek ve araba kullanmak daha zor hale getirilen aktivitelerden sadece birkaçıdır. Geceleri sokak lambası veya araba spot ışığı gibi güçlü ışıkların yakınındayken, nadiren çift görme veya hale etkisi yaşayabilirsiniz. Ek belirtiler aşağıdakileri içerir:

    • Hem uzağı hem de yakını görmekte zorlanıyorum,
    • Parlaklık ve yansıma ile ilgili sorunlar,
    • Parlak güneş ışığı altında görme bozukluğu,
    • puslu algılar,
    • Renk ayrımı çamurlu ve soluk,
    • Görme ve kafa ile ilgili problemler,
    • Refraktif lens değiştirme oranları,
    • Yapmanız gereken daha az şey gözlük takmak,
    • Düzeltici lenslere ihtiyaç duymadan yakın görüşü iyileştirir,
    • Karanlıkta görmek için azaltılmış kapasite,
    • Derinliği yargılama yeteneğinden ödün verilmiş,

    Katarakttan Nasıl Korunulur?

    İrisin arkasında bulunan lens, göze giren ışığı odaklamaktan sorumludur. Yaşlandıkça, göz merceği daha sert hale gelir ve esneme yeteneğini kaybeder. Uyum yeteneğindeki bir düşüş, dikkat mesafesini ayarlamada zorluk gibi belirtilerle tanımlanabilir. Lens lekeleri, doku bozulması ve protein birikiminin bir sonucudur. Bu süreçlerin bir sonucu olarak, lens ışığı dağıtma yeteneğini kaybeder ve bu da görme sorunlarına yol açabilir.

    Sonuç olarak, görüntü retinaya ulaşmaz, bu da görme bozukluğuna ve hatta tamamen körlüğe yol açar. Kataraktın gelişmesini önlemek imkansızdır. Öte yandan, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, kişinin hastalığa yakalanma riskini azaltmanın yolları vardır:

    • Gözlerin korunması ve güneşe bakmaktan kaçınmak sağduyu uygulamalarıdır.
    • Sigarayı Bırakırsanız Yardımcı Olur
    • Kendinizi çok yönlü, besleyici bir diyetle besleyin
    • Diyabet Kontrolü Bakımı

    Sağlığın korunması, sık sık kontrollerin planlanmasını gerektirir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 17.09.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu