Göz kapağı cerrahisi genel olarak alt ve üst göz kapaklarına uygulanmakta olan tedavilerin tamamını kapsamaktadır. Özellikle göz kapağında yaşanan sarkmış deri ve fazladan kas dokusu çıkarma işlemlerinde sıklıkla uygulanmaktadır. Bunun dışında göz çevresinde bulunan dokularının gerdirilmesinde de cerrahi bir uygulama olarak kullanılmaktadır. Genel olarak insanlarda yaş ilerlemesi ve yerçekimi gibi doğal etmenler nedeni ile ciltte ve gözde sarkmalar meydana gelmektedir. Bu nedenden dolayı göz yapısında ve çevresinde birtakım değişiklikler meydana gelebilmektedir. Göz altlarında torba oluşumu, halkalar oluşması, göz altlarında renk değişimleri, göz altında sarkmalar ve kırışmalar zaman içerisinde oluşan göz problemleri arasında yer almaktadır.
Göz Kapağı Neden Bozulur ?
Göz kapağı cerrahisi genel olarak doğal iklim koşulları ve ekolojik unsurlar nedeni ile bozulan göz kapağı ve çevresini tedavide başvurulan bir yöntemdir. Fazla güneş ışığına maruz kalmak ya da düzensiz uyku bu sorunları tetiklemektedir.
Göz kapak ve çevresi oldukça hassas yapıya sahip olan bir alandır. Bu nedenle ihtiyaç duyulan tedavilerin uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesi önemlidir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar da göz kapağı ve çevresini etkileyen olumsuz durumlar arasında yer almaktadır. Çünkü bu gibi kötü alışkanlıklar insan vücudunun erkenden yaşlanmasına neden olmaktadır. Bu durumda beraberinde pek çok olumsuz durumu meydana getirmektedir.
Felç Göz Kapağı Sorunlarına Yol Açabilir
Göz kapağında yaşanan sıkıntılar bunlar dışında başka nedenlerle de gerçekleşebilmektedir. Felç yada travma gibi durumlar da göz kapağı cerrahisi alanına giren rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Yaşanan alerjik hastalılar göz kapağında ve de çevresinde sorunlara yol açabilmektedir.
Göz kapağında yaşanan düşüklük hastalara pek çok anlamda olumsuzluklar yaşatmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu durumlardan bazıları şunlardır; gözde görme kayıpları, gözde sancılanma ve yüz çevresinde yorgun bir ifade bırakma bunlardan bazılarıdır. Genetik sebepler dışında bu rahatsızlık 40 yaş sonrasında oluşmaya başlamaktadır. İlerleyen yaş ve düzensiz beslenme ile bu durum hızla ilerleyerek tedavisi oldukça güçleşen bir durum haline dönüşmektedir. Bayanlar kadar erkeklerde günümüzde bu cerrahi müdahalelere ilgi göstermeye başlamıştır. Çünkü göz kapak ve çevresinde yaşanan olumsuzluklar insanları yaşlı göstermektedir. Göz kapağı cerrahisi oldukça titizlik isteyen bir cerrahi müdahale olduğundan dolayı alanında uzman hekimler tarafından müdahale yapılması son derece önemlidir.
Göz Kapağı Cerrahisi Kimlere Yapılmalıdır?
Bu cerrahi müdahaleler genel olarak görme konusunda ciddi sıkıntı yaşayan hastalara uygulanması zorunlu bir operasyondur. Herhangi bir yaş sınırlaması yada cinsiyet ayrımı bulunmamaktadır. Fakat uzmanlar tarafından uygun görülen yaş sınırı genel olarak 35 yaştır. Bu durumun nedeni göz çevresi ve yapısının bu dönemde yaşlanma ile birlikte kendini daha ilerlemiş olarak göstermesidir. Yapılan göz kapağı ameliyatları sürekli olarak kalıcı bir etkiye sahip değildir. Çünkü insan vücudu doğası gereği yaşlanmakta ve cildi de bu duruma kaşı tepkiler vermeye devam etmektedir. Bu doğal durum herhangi bir şekilde ilerlemesi durdurulamayan bir olaydır. Göz kapağı cerrahisi uygulaması genellikle 7 ile 10 yıl arasında süren bir kullanım imkanı sunmaktadır. Göz kapağı cerrahisinin uygulanmasının acil olarak gerekli olduğu bir takım durumlar bulunmaktadır. Bu durumlardan bazıları şunlardır;
- Göz kapak uçlarında ve kirpiklerde yaşanan içe dönme gibi durumlar sonucunda hastanın gözlerinde yaşarma veya batma gibi şikayetler varsa bu durum gözün saydam tabakasında yara meydana geldiğini göstermektedir. Eğer erken cerrahi müdahale yapılmazsa hasta görme kaybı gibi olumsuz durumlar yaşamaktadır. Bu nedenden dolayı yaşa bakılmaksızın erken müdahale yapılması gerekmektedir.
- Alt göz kapağında bulunan uç kısımlar içe değil de dışa dönerse bu durum kapağın gözle olan temasını engelleyerek gözyaşı dağılımını düzensiz bir hale sokacaktır. Bu nedenle göz kapağı cerrahisi uygulanması zorunludur. Çünkü cerrahi müdahale gerçekleşmez ise gözde sürekli olarak sulanma, kızarmalar ve enfeksiyonlar oluşabilmektedir. Bu durum zaman içerisinde ilerleyerek geçmeyen göz sulanmasını ve enfeksiyonları meydana getirmektedir.
- Bebeklerde doğum sonrasında eğer gözlerini açma sıkıntısı var ise bu durum bebeğin göz kapaklarında sıkıntı olduğu anlamına gelmektedir. Cerrahi müdahale yapılmamamı bebeğin gözlerinin tamamen kapanmasına ve görme kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple erken yaşta müdahale edilmesi zorunludur.
Tüm bu durumlar dışında ilerleyen yaşlarda tamamen estetik amaçlı olarak da göz kapağı cerrahisi sıklıkla uygulanmaktadır. Fakat bu müdahale diğer durumlar gibi aciliyeti olan bir durum değildir.
Göz Kapağı Cerrahisine Girmeden Önce Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?
Göz kapağı hassas ve bir o kadar da özen gösterilmesi gereken bir alandır. Bu nedenle gerek ameliyat öncesinde gerekse de ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken pek çok unsur bulunmaktadır. Cerrahi müdahale sırasında kesik işlemi yapılacağından dolayı doğal bir kanama durumu olmaktadır. Bu sebepten dolayı ameliyat öncesinde hastaların kesinlikle kan sulandırıcı ilaçlar ve besin maddeleri tüketmeleri son derece tehlikelidir. Ameliyathane de yaşanabilecek bir kanama bu kurala uyulmaz ise kan kaybı yaşanmasına sebep olmaktadır. Antibiyotik gibi ilaçlar da yine ameliyat öncesinde kullanımı uygun olmayan ilaçlar arasında yer almaktadır.
Göz kapağı cerrahisi işleminden önce dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise tütün ve sigara kullanımının bırakılmasıdır. Çünkü bu maddeler hastada açılmış olan yaraların kapanmasında gecikmelere sebep olmaktadır. Bu durumda iyileşme sürecini uzatmakta ve olumsuz etkilemektedir. Ayrıca kullanılan herhangi bir bitkisel tedavi yöntemi veya uygulaması var ise bu tedavi ameliyattan önce sonlandırılmalıdır.
Göz Kapağı Cerrahisi Nasıl Uygulanmaktadır?
Göz kapağına yapılan cerrahi uygulamalar alt kapakta ayrı üst kapakta ayrı bir şekilde uygulanmaktadır. Bu durumun temel sebebi alt ve üst kapak arasında bulunan doku farklılıklardır.
1-Alt Göz Kapağı Cerrahisi
Genellikle ilerleyen yaş sebebiyle oluşan kırışıklıkları giderme amaçlı uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Göz kapağı cerrahisi alanında biraz daha estetik alana hitap etmektedir. İnsan vücudu gençken elmacık kemiklerinin üzerinde bulunan yağ yastıkçıkları adı verilen yapı ilerleyen zaman içerisinde yaşlanma ile değişmeye başlamaktadır. Bu olumsuz durum beraberinde çizgilerde değişme ve göz altında çökme gibi olumsuz durumlara sebep olmaktadır. Bu durumların önlenmesi amacıyla alt göz kapağına cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Göz kapağında bulunan sarkıklığın durumu eğer hafif ise askıya alma yöntemi ilerlemiş ise keserek alma işlemi uygulanmaktadır.
Göz Kapağının İçe Dönmesi
Alt göz kapağına uygulanan cerrahi müdahaleler arasında yer almaktadır. Cerrahi tedavi gerektirmektedir.
Göz Kapağının Dışa Dönmesi
Yaşlanma sonucunda alt göz kapağında oluşabilecek bir durumdur.
2-Üst Göz Kapağı Cerrahisi
Üst göz kapağına uygulanan cerrahi müdahaleler oldukça fazla rahatsızlığı içerisine almış olan bir alandır. Oldukça hassas ve ölçüm işlemleri yapılarak uygulanan bir tedavi şeklidir. Bu kısım içerisinde bulunan her hastalığın kendine özgü bir tedavi şekli bulunmaktadır. Üst göz kapağında yaşanan göz kapağı cerrahisi birbirinden farklı durumlarda uygulanmaktadır. Göz cerrahisinde en kapsamlı olan uygulamalar bu kısımda yer almaktadır. Bu durumlara şunlardır;
Üst Göz Kapağının Doğuştan Bozuklukları
Bu bozukluklar genel olarak genetik duruma bağlıdır. Genellikle kapak düşüklüğü sıklıkla görülmektedir. Bu durum dışında kapakta yapışıklık, kapak kenarlarında içe veya dışa dönüklük, göz kapağı oluşumunun eksik kalması ve kirpik sırasının yanlış yada fazladan dizilmiş olmasıdır.
Kirpik Batması Durumu
Doğuştan yada sonradan oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık göz çevresinde bulunan korneaya zarar vermekte ve görme konusunda göze ciddi zararlar vermektedir. Bu nedenle acilen cerrahi müdahale gerektirmektedir.
Yaşa Bağlı Göz Kapağı Değişiklikleri
Göz kapağı cerrahisi alanında yer alan bu durum yaşlanma ile birlikte göz kapağında yaşanabilecek düşme gibi durumlardır. Genellikle genetik faktörler oldukça etkilidir. Diğer cerrahi durumlara nazaran biraz daha estetik kaygı taşıyan bir durumdur.
Yüz Felci Geçirme Durumu
Kaş, göz kapakları ve yüzün hareketlerini koordine eden sinirlerin herhangi bir nedenden dolayı çalışmaması sonucunda yüz felci meydana gelmektedir. Geçici felç gibi durumlarda genellikle gözü korumak amacı ile tıbbi tedaviler uygulanmaktadır. Fakat kalıcı felçte ise durumun ciddiyetine göre birbirinden farklı bir çok cerrahi tedaviler uygulanmaktadır.
Kaş Kaldırma Durumu
Göz kapağı fazlalığı yada sarkması durumunda kaşlarda düşmeler meydana gelmektedir. Bu yaşanan olumsuz durum hem fiziksel anlamda kötü görüntülere hem de göz kapağının bulunması gereken yerden aşağıda durmasına neden olmaktadır. Bu durum genel olarak cerrahi kesik atılarak tedavi altına alınmaktadır.
Kirpik Dibi İltihaplanması
Kirpik dipleri salgıladıkları yaşlarla gözü beslemekte ve canlı tutmaktadır. Bu salgılama işlemi sayesinde göz daha net görmektedir. Bazı insanlarda bu salgılama işlemini yapan bezler gelişmemiş olabilmektedir. Bu durumda göz besinsiz kalmakta ve kurumaktadır. Böylece görme bozukluğu oluşmaktadır. Bu durumun erken tedavi edilmemesi gözde iltihaplanmalara ve kirpiklerin dökülmesine sebep olmaktadır. Bu olumsuz durum gözde kalıcı rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.