Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Genel Cerrahi

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

    Günümüzde kilo vermeye destek olmak amaçlı uygulanan cerrahi girişimlerden biri de tüp mide ameliyatıdır. Halk arasında "mide küçültme ameliyatı" olarak da bilinir. Midenin gıda alımını kısıtlamaya yönelik uygulanan ve zayıflamanın ilk adımı olarak tercih edilen tüp mide ameliyatı düşük düzeyde de olsa midenin gıda emilimini azaltma etkisine sahiptir.

    Sonuç olarak tüp mide ameliyatı olan kişilerin doğal olarak iştahı azalır ve kilo kaybı gerçekleşmeye başlamadan metabolik olarak yaşanan insülin direnci kırılır ve normal seviyelerde kalarak beslenme düzeninde kişiye de kolaylık sağlar.

    Tüp Mide Ameliyatı Temelde Ne Yapar?

    Tüp mide ameliyatı, midenin laparoskopik işlemle bir tüp boru ya da muz şekline getirilmesidir. Sistemik olarak bakıldığında özellikle sindirim sisteminde bulunan yemek borusundan bağırsaklara kadar tüm organlar ince uzun boru şeklindedir. Bu sistemde tek farklı şekli olan organ ise midedir. Çünkü mide beslenme konusunda bir depo görevi görmesi için boru yerine kese şeklindedir.

    Tüp mide ameliyatı; besin alımını en aza indirmek için midenin büyük bir kısmının operasyonla çıkarılmasıdır. Bu işlemden sonra mideye başka bir cisim yerleştirilmez. Mide küçültülerek besin alımı en aza indirgenir.

    Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır?

    Tüp mide ameliyatı yapılmasına karar verilebilmesi için sağlık açısından göz önüne alınması gereken ön kriterler bulunur.

    • 18-65 yaş arası bireylere,
    • Vücut-kitle indeksi 40’ın üzerinde olan ileri derecede obezite hastalarına,
    • Aşırı kilo nedeniyle Tip 2 diyabet yaşayan hastalara,
    • Fazla kilo nedeniyle uyku apnesi ya da hipertansiyon yaşayan hastalara doktorlar tarafından tavsiye edilebilir. Burada önemli olan konu bu ameliyatın estetik kaygı ya da zayıf görünmek için yapılan yapılan bir ameliyat olmadığıdır. Doktorunuz bu konuda sizi uyaracaktır.

     

    Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında ve kapalı şekilde laparoskopik yöntemle yapılan bir cerrahi operasyondur. Ameliyat olması karar verilen hastanın ameliyat öncesi gerekli tüm tetkikleri, tahlilleri ve kontrolleri yapılır. Tüm veriler normal olduğunda hasta ameliyata alınır.

    Ameliyat hastanın vücut yapısına göre 1 ya da 4-5 kesik atılmak sureti ile yapılır. Bu laparoskopik kesikler çok minik olduğu için estetik anlamda cilt yüzeyinde hiçbir sorun yaratmaz, iz bırakmaz.

    Mide küçültme ameliyatı sırasında mideyi fazla oranda küçültmemek için yemek borusunun çapı kadar mide girişine bir tüp yerleştirilir. Bu tüpün tıbbi adı kalibrasyon tüpüdür. Böylece mide, yemek borusunun devamı olacak şekilde küçültülür. Bu sayede midede darlık ya da tıkanıklık gibi olumsuz faktörler engellenmiş olur.

    Gereken önlemler alındıktan sonra mide boydan boya kesilir. İşlem tamamlandıktan sonra ameliyatın başında mide girişine yerleştirilen kalibrasyon tüpü çıkartılır ve özel tekniklerle midede herhangi bir bölgede kaçak olup olmadığı test edilir.

    Ameliyat sırasında genel anestezi yapıldığı için hasta ağrı ya da sancı hissetmez. Ameliyat sonrasında da hasta çok ciddi ağrı yaşamaz, çünkü mide ameliyatı kapalı ve laparoskopik olarak uygulandığı için karın kasları ve zarları kesilmeden yapılır. Ameliyatı takip eden ilk gün, midede gerginlik ya da basınç olabilir, bu durum için ağrı kesici tedaviuygulanabilir. Ameliyat gününü akşamı hastalar yürümeye başlar.

    Mide Küçültme Ameliyatı Süresi Nedir?

    Tüp mide ameliyatı normal şartlarda yaklaşık 1,5 saat sürebilir. Laparoskopik şekilde organa zarar verilmeden yapılması, midenin çıkış ve giriş bölümünün korunması ve sindirim sistemindeki devamlılık sağlandığı için tüp mide ameliyatı sonrası riskler çok düşüktür.

    Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

    • Tüp mide ameliyatı genel anestezi ile gerçekleştirilir. Tüm diğer ameliyatlarda olduğu gibi olası komplikasyonlar, hastanın yaşı ve kilosuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
    • Mide küçültme ameliyatı sonrası ilerleyen dönemlerde hastada reflü rahatsızlığı görülebilir.
    • p şekline sokulan mide beslenmenin azaltılmaması nedeniyle genişleyebilir ve buna bağlı olarak kilolar da geri gelebilir.
    • Hastanın karnında şişme, bağırsaklarda kabızlık, bulantı veya kusma gibi sorunlar yaşanabilir.
    • Midede kaçak, mide kanaması ya da karın içerisinde iç kanama olasılığı olabilir. Ancak bu sorunun yaşanma olasılığı % 1 gibi bir orandadır.

    Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

    Mide ameliyatı sonrası ilk 10-14 gün arasında tamamen sıvı şekilde beslenilmesi sıvı beslenme döneminin ardından hastanın sağlıklı beslenme ve yaşam tarzını benimsemesi için metabolizma ve endokrinoloji uzmanı doktorlarla birlikte kendisine özel hazırlanacak diyet programına uyması önerilir ve takip sistemi başlar.

    Mide eğer beslenme açısından zorlanırsa tekrar genişleyebilir. Bu olduğunda ise verilen kiloların geri alınabileceğini unutmamak gerekir. Bu durumda protein” seçimleri operasyon sonrası beslenmedeki en önemli besin maddesi olacaktır. Sizin için belirlenecek olan protein tutarını gün içinde tüketmeniz önemlidir. Tavuk, balık, hindi, yumurta ve özellikle süt ve süt ürünleri gibi protein yönünden zengin olan besinleri tercih etmelisiniz. Unutmayın size verilen her bilgi sizin sağlığınız için büyük önem taşır. Mutlaka uygulanmalıdır.

    Protein ağırlıklı beslenmenin yanı sıra, ayrıca sebze, meyve, kuruyemiş gibi besinleri de diyete dahil etmek gerekir. Günde en az 3 ana öğün, bu öğünlere ek olarak 2 ara öğün tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Bu şekilde mide aç kalmaz, aşırı dolmaz ve metabolizmanız da daha hızlı çalışır.

    Ayrıca vücudu sıvısız bırakmamak bir diğer önemli faktördür. Bunun için günde en az 6-8 bardak su tüketilmelidir. Ayrıca doktor tarafından gerek görülürse besin, vitamin ve mineral takviyeleri düzenli olarak kullanılmalıdır.

    Tüp Mide Ameliyatı Ne Kadar Kilo Verdirir?

    Yapılan araştırmalarda tüp mide ameliyatı olan hastalar, ameliyattan sonraki 5 yıl içinde fazla kilolarının yaklaşık % 60’ını vermiş olurlar. Bu ameliyatta besin emilim bozukluğu mide bypass ameliyatına göre daha az olduğu için tüp mide ameliyatı sonrası sürekli vitamin ve mineral desteği mutlaka gerekiyor.

    Ameliyat Sonrasında Tekrar Kilo Alınır mı?

    Yapılan araştırmalarda tüp mide ameliyatı sonrasında tekrar kilo alma oranı % 15ler civarındadır. Bu nedenle tüp mide ameliyatı olan hastaların, tekrar kilo almalarını  engellemek için, doktor kontrolü son derece titizlikle yapılması gereken bir aşamadır.

    Tüp mide ameliyatı olanlar, diyetisyen ve psikologların da bulunduğu bir obezite ekibi tarafından yakından takip edilmelidir. Hasta ömür boyu takip edilecek şekilde planlama yapılmalı, hastaya bütünsel anlamda tıbbi tedaviler uygulanmalıdır.

    Ameliyat Sonrası Egzersiz Nasıl Yapılmalıdır?

    Tüp mide ameliyatı sonrasında spor ya da egzersiz için mutlaka doktor onayı olmalıdır. Önemli bir ameliyat geçirilmesi nedeniyle bölgeyi zorlayacak ve sıkıştıracak durumlardan uzak kalınmalıdır.

    Genelde spor ve egzersiz gibi aktivitelere ameliyattan en az 3 ay sonra başlanması tavsiye edilir ve başlangıç için en ideal olan egzersiz sadece yürüyüştür. Yürüyüşlerinizi doktorunuzun uygun olarak belirlediği sürede ve tempoda gerçekleştirin. Ekstra efor sarf etmeyin. Özellikle sporda karın hareketleri ya da ağırlıklarla yapılan egzersizlerden uzak durun.

    Mümkün olduğu kadar kas ve kemik yapınızı geliştirecek ve aynı zamanda kondisyonunuzu yükseltecek egzersizleri bir arada yapmaya çalışın. Hasta kendini ve vücudunu yormadan, ancak kaybettiği kilolar nedeniyle vücutta oluşabilecek deformasyonları önlemek için sporu iyileşme sürecine mutlaka dahil etmelidir. Hasta bu aşamada çok iyi izlenmelidir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 28.02.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 28.02.2022 tarihinde onaylandı.