Kolon Kanseri Tanı ve Tedavisi
Genel Cerrahi

Kolon Kanseri Tanı ve Tedavisi

    Kolon kanseri belirtisi tanı ve tedavi yöntemleri kapsamında incelenen kolon kanserinin bir diğer adı kalın bağırsak kanseri olmaktadır. Bu kanser türü sindirim sistemi ile ilgili hücrelerin dokusunun bozulmasından meydana gelmektedir. Kolon, sindirim sistemine ait olan bir parçadır. Bununla birlikte, sindirim sisteminin son kısmında rektum bulunur. Kalın bağırsağın uzunluğu yaklaşık olarak bir buçuk metredir. Sıralaması açısından ince bağırsaktan sonra kalın bağırsak gelmektedir. Kalın bağırsak, sindirim sisteminin sonunda yer akan rektumla birleşme yapmaktadır. Rektum ise yaklaşık olarak 15 santimetre uzunluğuna sahiptir. Kolon kanseri hastalığı ise kolonda mevcut bulunan hücrelerin bozulmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu kanser türünde erken tanı konması oldukça önemlidir. Kolon kanserinde erken tanı konulmaması durumunda kanserin yakın olan organlara yayılımını önlemek daha kolay olmaktadır. Geç konulan tanı sebebiyle kanser, kan yoluyla akciğere, karaciğere ve diğer organları da yayılım göstermektedir. Bu yüzden kolon kanserinde erken tanı oldukça önemlidir. Eğer kolon kanserini, erken dönemde belirtileri ile birlikte tespit etme imkanı olursa kolon kanserinden tamamen kurtulmak mümkün olmaktadır.

    Kolon Kanserinin Risk faktörleri Neler Olmaktadır ?

    Kolon kanseri belirtisi, tanı ve tedavi yöntemleri kapsamında bir çok risk faktörü bulunmaktadır. Kolon kanserinin risk faktörleri içinde yer alan genetik faktörler oldukça yaygın bir şekilde etkili olmaktadır. Bununla birlikte, genetik yapının yanı sıra kolon kanserine bir çok sebep etki edebilir. Çevresel faktörler, yaşam tarzındaki olumsuz etkiler kolon kanserinin nedenleri arasında sayılmaktadır. Eğer ailesinde kolon kanseri olan birisi varsa kolon kanserinin kişide görülme riski yükselmektedir. Genetik faktörlerin oluşturmuş olduğu kolon kanserlerinin kişilerde görülme yaşı, diğer faktörlerin oluşturduğu kanserlere göre daha erken yaşlar olmaktadır. Ailenin yanı sıra, birinci derecede akrabalarda da kolon kanserinin olması ile birlikte hastalığın çıkma ihtimali yükselmektedir. Bu yüzden ailesinde yada birinci derece akrabalarında kolon kanseri olan kişilerin kendi risklerini tespit etmeleri açısından onlar da meydana gelen kolon kanserinin hangi yaşlarda olduğu tespit edilmeli ve yapılan bu tespite göre de kişiler kendileri için çok daha erken dönemlerde kolonoskopi yaptırmaları belirtileri erken yakalamak için önem taşımaktadır.

    Ailesinde yada birinci derece akrabalarında kolon kanseri olmayan yada genetik risk taşımayan kişilerin ise normal olarak 50 yaşından sonra mutlaka kolonoskopi yaptırması önerilmektedir. Polipler kolon kanserine yol açabilir. Poliplerin oluşması genellikle sağlıksız beslenme koşullarından kaynaklanmaktadır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları olarak; aşırı derecede kırmızı et tüketimi, aşırı yağlı yemek tüketimi olmaktadır. Şişmanlık da kolon kalın bağırsak kanserine yol açan önemli bir faktör olmaktadır.

    Kolon kanseri belirtisi, tanı ve tedavi yöntemleri kapsamında, şişmanlık, sigara tüketimi, alkol tüketimi gibi alışkanlıklar poliplere yol açmaktadır. Ama her polip kolon kanserine yol açmaz. Poliplerin türü önemlidir. Yani, poliplerin hepsi kanserleşmez ama poliplerde kanserleşme riski ve belirtisi görünenler varsa alınması daha uygun olmaktadır. Kolon kanserine sebep olan faktörlerden birisi de kadınların yumurtalık kanseri, meme kanseri geçirmiş olmasıdır. Yumurtalık kanseri ve meme kanseri gibi kanser öyküsü olan kişilerin de 50 yaşını beklemeden daha erken yaşlarda kolonoskopi yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Polipler kendilerini hemen belli etmemektedirler kanserleşme olduktan sonra genellikle ortaya çıkmaya başlar ve belirti verirler. Poliplerin hepsi kansere dönüşmez, poliplerin küçük bir bölümü kansere dönüşmektedir. Oldukça farklı çeşitlilikte polipler ortaya çıkabilmektedir.

    Kolon kanserine yol açan bir diğer faktör yaş olmaktadır. Yaş arttıkça kolon kanserinin ortaya çıkma ihtimali artış göstermektedir. Kolon kanseri risk faktörlerinden bağırsak iltihapları da önemli risk faktörlerindendir. Bağırsak iltihapları ikiye ayrılmaktadır. Enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan bağırsak iltihaplarına ülser adı verilmektedir. Bir diğer bağırsak iltihap türü ise sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde ortaya çıkan yada birkaç farklı bölümde ortaya çıkan iltihaplanmalar şeklinde olan crohn hastalığıdır. Crohn hastalığı Tedavi edilebilir düzeyde olmaktadır. Fakat kanser risk faktörü olması sebebiyle kontrol edilmesi önemlidir. Kolon kanseri belirtisi tanı ve tedavi yöntemleri kapsamında risk oranı azaltmak için beslenme düzenini değiştirmek, meyve sebze ağırlıklı ve tahıl bakımından zengin gıdalarla beslenmek gerekir.

     Poliplerin Özellikleri Nelerdir ?

    Kolon kanseri belirtisi tanı ve tedavi yöntemleri kapsamında kansere yol açabilen polipler önemli olmaktadır. Poliplerin belli başlı özellikleri;

    • Polipler kendi kendilerine ortadan kaybolmazlar
    • Polipler ortalama olarak 1 santim boyunda olmaktadırlar.
    • Polipler daha büyükse, özellikle 2 santimetreden büyükse mutlaka polipin o bölgeden çıkarılması işlemi yapılması önerilmektedir.
    • Polipler genetik bir yatkınlık taşımaktadır.

     

    İlerleyen dönemlerde polipler kilo kaybına yol açabilmektedir. Bununla birlikte bağırsak tıkanıklığına sebep olabilirler. Özellikle makat bölgesinde bir kanama meydana geliyorsa bunun araştırılması ve kaynağının kolon kanseri yada rektum kanseri olup olmadığının detaylı bir şekilde incelenmesi önemli olmaktadır. Aşırı dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığına sahip olanlar, alkolü çok fazla kullananlar, aşırı stres sahip olan ve aşırı şişman olan kişiler kolon kanseri açısından risk altında olmaktadırlar. Olumsuz çevre faktörlerine sahip olan kişilerde polip oluşması engellenemez. Beslenme düzeninin ve hayat tarzının değiştirilmesi gerekmektedir. Sigara ve alkol tüketiminin bırakılması tavsiye edilmektedir.

     Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir ?

    Kolon kanseri belirtisi, tanı ve tedavi yöntemleri kapsamında kolon kanserinin bilinen belirtileri;

    • Kusma
    • Ağrılı dışkılama
    • Açıklanamayan kilo kaybı
    • Dışkılama güçlüğü
    • Bağırsakların yeterince boşalamama hissi
    • Dışkının kalınlığının incelmesi
    • Dışkıda kan görülmesi
    • İştahsızlık
    • Karın ağrısı
    • Demir eksikliği sonucu meydana gelen kansızlık

     

    Kolon kanseri belirtileri ne en yaygın olarak karşımıza çıkan kusma ve ishal ve olmaktadır. Bununla birlikte, kabızlık ve makattan kan gelmesi önemli belirtilerdir. İlerleyen dönemlerde kolon kanseri tıkanmalara yol açtığı zaman o zaman ağrılar ortaya çıkmaktadır ve karında şişlik meydana gelir. Bu yüzden kolon kanserinin erken tanısı oldukça önemlidir.

    Kolon kanseri belirtisi, tanı ve tedavi yöntemleri incelendiğinde, belirtiler bağırsağın sol tarafı ya da sağ tarafında ortaya çıkan işaretlere göre farklı özelliklere sahip olabilmektedir. özellikle sol taraftaki bağırsakların olduğu alan daha dar olduğu için burada meydana gelen kanser belirtisi olarak dışkıda incelme ve kanama ortaya çıkmaktadır. Sağ taraftaki bağırsaklar ise daha geniş yapıya sahip olduğundan dolayı buradan meydana gelen kolon kanseri çok yavaş bir şekilde ve çok fazla belirti vermeden ilerlemektedir. B u yüzden ilerleyen dönemlere kadar çok fazla aşırı bir belirti vermez. Genellikle kansızlık, iştahsızlık demir eksikliği belirtileri olmaktadır.  Bu belirtiler olduğu zaman bir uzman doktora başvurup, teşhis ve analizlerin yapılması önemli olmaktadır. Bu belirtilere sahip olan herkesin kolon kanseri olduğu anlamına gelmemektedir. Bu belirtiler tek başına yeterli değildir. Örneğin genç yaş grubuna baktığımız zaman makattan kan gelmesi bazen kronik bir kabızlık şeklinde de ortaya çıkabilmektedir.

    Kolon kanserinin Teşhis Edilmesi

    Kolon kanserinin teşhis edilmesi için birçok test yapılmaktadır. Bu testler nelerdir ?  Kolonoskopi, bilgisayarlı tomografi (bt), dışkıda gizli kana bakılması, dışkıda dna testleri olmaktadır. Kolon kanseri teşhisi için yapılan testler tarama programları şeklinde gerçekleştirilmektedir. Özellikle erken tanı konulabilmesi ve kolon kanserinden korunmak için bu testler yapılmaktadır. Düzenli olarak yapılan testler ile erken tanı için oldukça etkili ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

    Kolon kanseri belirtisi tanı ve tedavi yöntemleri kapsamında teşhis için yapılan kolonoskopi, endoskopik bir inceleme olmaktadır. Kolonoskopi yapılmasıyla kansere yol açabilecek risk faktörlerinden olan polipler ve buna benzer tümörler tespit edilmektedir. Böylece bu belirtiler daha henüz kanser olmadan tespit edilebilir. Bu yüzden kolonoskopi oldukça önemlidir. Günümüzde kolonoskopi uygulamaları son teknolojik yöntemler kullanılarak daha rahat bir şekilde yapılmaktadır. Kolonoskopi işlemleri sırasında hasta herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmez. Bununla birlikte radyolojik tetkikler ve laboratuvar tetkikleri yapılmaktadır. Radyolojik tetkikler bilgisayarlı tomografi olarak yapılmaktadır. Laboratuvar teknikleri kapsamında kan sayımları ölçülmektedir. Bununla birlikte, kimyasal tetkikler yapılarak incelenir. Eğer yapılan kolonoskopi yönteminde  bir lezyon olduğu belirlenmişse inceleme yapılması için patolojiye gönderilir. Kolonoskopinin genellikle 5 yılda bir yapılması önerilmektedir.

    Kolon Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

    Kolon kanserinde erken tanı, tedavi yöntemi için oldukça önem taşımaktadır. Tedavi yöntemlerini belirleyebilmek için kolon kanserinin hangi evrede olduğunu bilmek önemlidir. Bununla birlikte kolon kanserinin temel tedavi yöntemi cerrahi uygulama olmaktadır. Ameliyattan sonra yada ameliyattan önce kemoterapi uygulaması da yapılabilir. Kolon kanseri tedavisindeki amaç kişinin ömrünü ve yaşam kalitesini arttırmaktır.

    Kolon kanseri belirtisi, tanı ve tedavi yöntemleri kapsamında başlıca tedavi yöntemleri:

    • Minimal Invaziv Cerrahi
    • Daha az ostomi yöntemi ( Karından dışkılama-torbaya dışkılama)

    Kolon kanseri belirtisi, tanı ve tedavi yöntemleri kapsamında günümüzde robotik cerrahi, laparoskopik cerrahi uygulamaları kolon kanseri tedavisi için yeni yöntemler olmaktadır. Kalın bağırsağın bir bölümünün çıkarılması işlemleri yapılabilir. Bu yöntemde iyileşme süreci için belli bir süre ince bağırsak dışarıda tutulabilir. Eğer kanser anüs bölümüne yakınsa bu hastaların karnında olan bölüme torba eklenir ve bu torbaya dışkılama yapılması sağlanmaktadır. Kolon kanserinde tümörlü olan bölümün çıkarılması tek başına yeterli olmayabilir. Kanserin yayılım gösterme durumuna göre diğer organların yada dokuların da çıkarılması gerekebilir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 21.11.2020 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 21.11.2020 tarihinde onaylandı.