Mide balonu, endoskopi uygulaması ile mideye yerleştirilen ve içine hava ya da sıvı enjekte edilerek midede hacim alıp yer kaplaması sağlanan silikon bir balondur. Hasta sedasyon altında olduğu için işlemi kesinlikle duymaz, ağrı ya da acı hissetmez.
Mide Balonu Kimlere Takılır?
Fazla kilolarından cerrahi operasyonla kurtulmayı tercih etmeyen, bu tip operasyonların yapılması metabolik olarak riskli kategoride bulunan, spor yaparak ya da beslenme düzeni ile zayıflayamayan kişiler için mide balonu uygulanabilir. Fazla kilolu ya da obezite kategorisinde olan kişiler için de kısa sürede kilo vermeye başlamaları açısından motive olmalarını sağlar. Bariatrik cerrahiye bir alternatif olarak uygulanan mide balonu, obeziteden kurtulmak isteyen bireyler için daha çok tercih edilebilir ve tabii kolay bir yöntemdir.
Mide Balonu Ameliyatla mı Takılır?
Mide balonu zayıflama tedavilerinde kullanılan cerrahiye göre çok daha kolay bir yöntemdir.. Sekiz saatlik açlık sonrasında hasta sedasyon ile 15-20 dakika kadar uyutularak, mide balonu endoskopi eşliğinde mide içerisine yerleştirilir. Mide balonu ameliyat ile yerleştirilmez. Endoskopik işlem cerrahi bir işlem değildir. Daha sonra yerleştirilen balonun içine, balonun tipine göre sulu balon ise metilen mavisi ile renklendirilmiş serum fizyolojik, havalı balon ise normal oda havası eklenir.
Mide balonları genelde ortalama 500 ml sıvı veya hava ile şişirilir. Balonun büyüklüğü arttıkça midede yarattığı dolu olma, doygun kalma hissi de artacak ancak midenin bu durumu tolere etmesi daha da zorlaşacaktır. Bu dengenin ayarlanması çok önemlidir. Balonun içine verilen serum fizyolojik metilen mavisi renktedir, eğer balonda bir sızdırma olursa idrar ve dışkıya mavi renk vermesi ile fark edilmesi için bu şekilde uygulama yapılır.
Mide Balonu Güvenilir Bir Yöntem midir?
Mide balonu bariatrik cerrahiden daha önce denenebilecek, egzersiz ve beslenme şekli değişiklikleri ile desteklendiğinde kısa sürede olumlu sonuç alınabilecek güvenilir bir yöntemdir. Hastanın balonla birlikte yaşam tarzında da değişiklikler yapması önemlidir. Kolay bir yöntemdir ancak düzenli olarak kontrollerin yapılması asla ihmal edilmemelidir.
Bunların yanı sıra, mide balonu takılma işlemi ameliyatsız bir işlem olduğundan, işlem sonrasında muhtemel komplikasyonların oluşma ihtimali de oldukça düşüktür. Ancak mideye yerleştirilen bu silikon balonun açlık hissini tamamen yok ettiğini düşünmek doğru değildir. Mide balonu, temelde, tedavinin uygulandığı kişinin gıda alımını kısıtlamak için yerleştirilir. Yani tedavi uygulanan kişinin midesi normal yemek yediği zamanlara kıyasla daha çabuk dolar. Böylelikle normalden daha az miktarda yemek zorunda kalır. Bu da daha hızlı bir biçimde kilo vermesine olanak sağlar. Ancak belirttiğimiz gibi bütünsel bir planlama ile kullanılmalıdır.
Mide Balonu Nasıl Zayıflatır?
Mide balonu, vücutta herhangi bir yan etki meydana getirmeden, midede hacim kaplayan bir balon sayesinde tok hissettiren, bu sayede tüketilen besin miktarını azaltan, kişinin daha çabuk doymasını sağlayan kısıtlayıcı bir tıbbi uygulamadır. Obeziteyi tedavi etmek için kullanılan diğer bariatrik işlemlerde olduğu gibi, temelde kişinin yediği besin miktarını azaltarak zayıflaması sağlanır.
Burada unutulmaması gereken mide balonunun tek başına başarı sağlaması söz konusu değildir. Mide balonu sadece bir yardımcı tedavidir. Tokluk hissinizi arttırarak besin tüketiminizi sınırlamak amaçlı kullanılır. Ancak mide balonuna rağmen yaşam tarzında değişiklik yapılmazsa, besin tüketimi aynı şekilde devam ederse maalesef başarılı bir zayıflama sonucu elde edilemez. Ayrıca midede sıkıntı yaşanması söz konusu olabilir.
Mide Balonu ile Ne Kadar Zayıflanır?
Mide balonu takılması sonrasında verilmesi hedeflenen kilo, tedaviyi görecek hastanın genel tıbbi durumuna, geçmişteki kilosuna, kilo vermesini engelleyecek veya zorlaştıracak metabolik rahatsızlıkları (insülin direnci,diyabet, polikistik over gibi) olup olmadığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak genel hatlarıyla bir değer vermek gerekirse mide balonu takılan kişilerin minimum 10 maksimum 25 kg arasında zayıfladıklarını değerlendirebiliriz. Vücut ağırlığı üzerinden oranlayacak olursak, mide balonunun uygulandığı sürede vücut ağırlıklarının %15 - %20’lik kısmını kaybetmeleri mümkün olmaktadır.
Elipse Mide Balonu (Yutulabilen Balon) Nedir?
Yutulabilen mide balonunu endoskopik yolla yerleştirilen balonlardan farkı hastanın ucuna kablo bağlı büyük hap şeklinde bir cisim yutmasıdır. Bu cisim yutulurken röntgen cihazları ile mideye ulaşması izlenir ve kontrol edilir. Cisim mideye ulaştığında da şişirilip balon haline getirilir ve ucundaki kablo ile bağlantısı koparılıp mide içerisine bırakılır. İlerleyen aylarda balon kendi kendine söner ve balon bağırsak yoluyla dışarı atılır. Etkisi endoskopik balonla aynıdır, ancak genel olarak daha az tercih edilir.
Mide Balonu Yan Etkileri Var Mıdır?
Mide balonu tedavisi uygulandıktan kısa süre sonra mide krampları, mide bulantısı veya kusma gibi semptomlar görülebilir. Bu tür semptomlar tedavinin ilk başlarında son derece doğaldır çünkü midenin içerisine daha önceden tanımadığı, alışık olmadığı yabancı bir cisim bulunur. Mide bu yabancı cismi dışarı atmak ister. Bu semptomları hafifletmek için çeşitli mide koruyucular veya ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilebilir.
Genellikle balonun mideye takılmasından 3-4 gün sonra bu yan etkiler ortadan kaybolur. Eğer uygulanan mide balonu tedavisinden sonra bu şikayetler devam ediyorsa veya herhangi bir hafifleme eğilimi göstermiyorsa, hatta daha da şiddetle devam ediyorsa, mide balonunun hastadan hemen çıkarılması gerekebilir. Nadir de olsa vücudun balonu kabul etmediği veya mide ile balonun uyuşamadığı durumlar olabilir, ancak bu çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Bunun yanı sıra, beslenme alışkanlığınızı düzenlemediğiniz sürece, mide balonu tedaviniz bittikten sonra vermiş olduğunuz kiloları kısa sürede geri almanız mümkündür. Yani mide balonunun tek başına kesin bir çözüm olmadığı unutulmamalıdır.
Mide Balonu Nasıl Çıkartılır?
Hastanın midesine yerleştirilen balon, hastanın gidişatına ve uygulanan mide balonunun türüne göre hastanın vücudundan çıkartılır. Mideye uygulanan balonun çıkarılması için öncelikle şişkin halde bulunan balonun içindeki hava veya sıvı, çeşitli tıbbi aletler yardımıyla boşaltılır. Boşaltılan balon söner ve bu balon yemek borusundan mideye indirilen tıbbi cihazların yardımıyla (endoskopik yollarla) alınarak hastanın ağzından çıkartılır. Tamamen acısız ve ağrısız bir işlemdir. Mide balonu çıkartma işleminden sonra hasta günlük yaşamına devam edebilmektedir.
Mide içi zayıflama balonu kimlere takılabilir?
- 18 yaşından büyük ve 70 yaşına kadar olan kişilere
- Vücut kitle indeksi 30- 40 değerinin arasında olan kişilere
- Zayıflama metodu olarak mide cerrahisi işlemlerine karşı isteksiz olan veya kısa sürede belli bir kiloyu vermek isteyen kişilerde kullanılabilir.
Mide İçi Zayıflama Balonu Takılmasını Neler Engeller?
- Ağız ve boğaz yolunda daralma veya anatomik değişiklikler
- Tedavi edilmemiş koroner arter hastalığı veya kalp yetmezliği
- Anemi
- Stabil olmayan Tiroit rahatsızlığı
- Kronik şekilde ağrı kesici kullanımı
- Her gün alkol kullanılması
- Karaciğer rahatsızlıkları
- Gebelik sürecinde olma ya da emzirme döneminde
- Yemek yeme bozukluğu
- 6 ay süreyle Proton pompa inhibitörü kullanmak istemeyen kişiler için mide içi zayıflama balonunda engeller ortaya çıkmaktadır.
Öncelikle bu tip tıbbi sorunlar tedavi edilecek şekilde bir yol haritası çıkartılmalı ve eğer uygunsa tedaviler tamamlanıp hasta sağlıklı bir yapıya kavuştuktan sonra mide balonu takılması tekrar değerlendirilmelidir.