Robotik Cerrahi ile Böbrek Tümörü Ameliyatı
Genel Cerrahi

Robotik Cerrahi ile Böbrek Tümörü Ameliyatı

    Robotik Cerrahi ile Böbrek Tümörü Ameliyatı

    Son yıllarda robotik cerrahi ile böbrek tümörü tedavisi daha sık kullanılmaya başlandı ve sonuçlar oldukça olumlu oldu. Şiddetli böbrek hastalığı olan hastalardan böbreğin tamamının alınması veya böbrekteki tümör dokusunun çıkarılması standart prosedürdür. Bu, bu nedenlerden herhangi biri için yapılabilir. Verilen her durumda, robotik cerrahinin kullanılması birkaç önemli avantaj sunar.

    Son yıllarda, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde, dünya çapında böbrek kanseri insidansında önemli bir artış olmuştur. Böbrek kanseri bu aşamaya kadar ilerlemiş hastalar, durumlarının tedavisi için ameliyat olabilir.

    Robotik cerrahi ile böbrek tümörü tedavisi, diğer kanser türlerinin tedavisi gibi, erken teşhis ile önemli ölçüde iyileşir. Ayrıca, insanların sağlıkları konusunda daha bilinçli olmaları ve daha sık muayene olmaları, böbrek kanserinin daha erken bir aşamada tespit edilme olasılığını artırmıştır. Sonuç olarak, hastaların rutin tıbbi muayeneleri olduğunda böbrek kanserinden kaynaklanan ölüm sayısında belirgin bir azalma vardır.

     

    Böbrek Kanseri

    Erkeklerde kadınlardan daha sık görülen böbrek kanseri belirtileri genellikle kanamayı veya idrar yapmada güçlük çekmeyi içerebilir. Bu hastalık erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Böbrek kanserinin gerçek kökeni bilinmemekle birlikte, tütün ürünlerinin, özellikle sigara ve diğer tütün türlerinin kullanımı, bu ölümcül duruma sahip olma olasılığını önemli ölçüde artırır.

    Böbrek kanseri bazen doğumdan itibaren mevcut olabilir veya çocukluk boyunca büyümeye başlayabilir. Ultrason ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme teknikleri, karında kitle veya ağrı gibi semptomlarla kendini gösterebilen böbrek kanserini tanımlayabilir.

     

    Böbrek Kanseri Tedavisi

    Tümörün bulunması ve boyutunun belirlenmesi böbrek kanseri tedavisi sürecinde ilk aşamadır. Bu, bir tedavi planının geliştirilebilmesi için yapılır. Sadece tümörün dokusunun çıkarıldığı parsiyel nefrektomiler, ameliyattan önce kanserin yeri ve boyutunun uygun olduğu değerlendirildiği sürece artık yaygın olarak uygulanmaktadır.

     

    Robotik Cerrahi Yöntemi ile Böbrek Kanseri Tedavisi

    Robotik cerrahi ile böbrek tümörü tedavisi için Da Vinci Robotik Cerrahi sistemi kullanılarak laparoskopik cerrahi kullanılmaktadır. Bu prosedür dört ila beş küçük insizyon gerektirir. Önemli bir kesi yapmaya gerek kalmadan, gerekirse böbrek tümör dokusunu ve böbreğin kendisini çıkarmak mümkündür.

    Robotik böbrek kanseri ameliyatının her aşamasında bir robot kullanıldığı için, işlem tamamlandıktan sonra kanama, yara ve fıtık gibi sorunlar son derece nadirdir. Kullanıldığı dikiş atma ve kısmi böbrek rezeksiyonu gibi birçok robotik cerrahi operasyonda etkili olduğu kanıtlanmıştır ve birçok otomatik cerrahi tedavi için faydalı hale gelmiştir.

    Böbrek kanseri olan ve hastalığı tedavi etmek için robotik cerrahi geçiren hastalar, hem işlem sırasında hem de sonrasında minimal rahatsızlık yaşadıklarını bildirmektedir. Hastalar genellikle ameliyattan sonraki iki ila üç gün arasında taburcu edilir ve haftanın sonunda günlük yaşamlarına geri dönerler.

     

    Böbrek Kanseri Tanısı

    Bir hasta sırt ağrısı ve idrarda kan şikayeti ile doktoruna gittiğinde, doktor hastayı kapsamlı bir fizik muayeneden geçirecek ve böbrek kanseri tanısına varmak için çeşitli testler yapacaktır. Uzman doktor, bazıları aşağıda listelenen çeşitli teşhis araçlarından yararlanır:

    • Hastanın fizik muayenesinin yanı sıra özgeçmişi, ailesindeki kronik hastalıklar, hastanın semptomları, varsa daha önceki laboratuvar tetkikleri değerlendirilir. Muayene sırasında doktor, hastanın midesinde ve böbrek çevresindeki bölgede bir yumru olup olmadığını kontrol eder. Bundan sonra, kapsamlı bir teşhis için kan testi, MRI veya CT taraması gibi diğer teşhis prosedürleri gereklidir.
    • Bir kan testinde bakılan ilk ölçüm kırmızı kan hücrelerinin sayısıdır. Böbrekler, kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarmaya yardımcı olan eritropoietin hormonunun üretilmesinden sorumludur. Bu muayene sırasında karaciğer enzimlerinin seviyelerini ve vücudun genel kalsiyum içeriğini kontrol edilir. Böbrek kanseri vücudun diğer bölgelerine yayıldığında, kandaki anormal derecede yüksek kalsiyum seviyeleri, bunun açık belirtilerinden biridir.
    • Kan varlığını gösteren idrar tahlili bulguları ile başvuran hastalar, kanamanın nedenini belirlemek için daha fazla teste tabi tutulur. Bakteri veya kanser hücrelerinin varlığı idrardan üretilebilir.
    • X-ışınları, ultrason ve radyoaktif maddelerin kullanımı dahil olmak üzere görüntüleme prosedürleri böbrek kanseri teşhisi için gereklidir ve tümör asla tespitten kaçamaz. Manyetik rezonans görüntüleme, ultrason ve bilgisayarlı tomografi dahil olmak üzere görüntüleme yöntemleri, teşhis sürecinin gerekli bir parçası olarak böbrek biyopsisi gerekliliğini esasen ortadan kaldırmıştır. BT taramaları sırasında kontrast madde kullanmak bazı hastalar için can sıkıcı olabilir. Ancak, bu her zaman böyle değildir. Bu özel durumda, yumuşak dokuların manyetik rezonans görüntülemesinden yararlanılır.

    Ayrıca iğne kalınlığında iğne biyopsileri, pozitron emisyon tomografisi (PET), intravenöz piyelografi, anjiyografi, kemik taramaları, akciğer röntgeni ve benzeri diğer prosedürler böbrek kanseri tanı sürecinde kullanılmaktadır.

     

    Robotik Cerrahi Böbrek Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Robotik böbrek cerrahi sürecinin başlangıcında laparoskopik cerrahi yöntemlerden yararlanılmaktadır. Daha sonra hastanın midesinde, aralarında birer santimetre veya daha az olacak şekilde dört küçük kesi yapılır. Gerekli bileşenler kesilere yerleştirildikten sonra robotun kolları böbreğe erişebilir.

    Robot kolları bu çeşitli bileşenlere bağlandıktan sonra böbrekten veya böbreğin kendisinden kanserli doku alınabilir. Bu cerrahinin, sağlıklı böbrek dokusunun bozulmadan bırakıldığı ve sadece kötü huylu dokunun alındığı "kısmi nefrektomi" olarak bilinen geleneksel prosedürlerden daha iyi olduğu kanıtlanmıştır.

     

    Robotik Böbrek Kanseri Ameliyatının Riskleri

    Böbrek kanseri için robotik cerrahi sırasında genel anestezi, hastayı sorun yaşama riskiyle tanıştırır. Bu nedenle, ameliyattan önce anestezi uzmanı, sağlık durumunu değerlendirmek ve olası riskleri en aza indirmek için her hastayı kapsamlı bir şekilde inceler.

    Ne zaman bir operasyon yapılsa, her zaman öngörülemeyen bir şeyin ters gitme olasılığı vardır. Örneğin, başlangıçta böbreğin sadece bir bölümünün çıkarılması planlansa da, gerekli bir tedavi süreci toplam olarak tüm böbreğin çıkarılması gerekebilir.

     

    Robotik Cerrahi Böbrek Kanseri Ameliyatı Avantajları

    Böbrek kanseri ameliyatı sırasında robotik teknolojinin kullanılması, işlem boyunca kaybedilen kan miktarında önemli bir azalma sağlar. Büyük kesilere gerek olmadığı için işlem sonrasında hasta rahatsızlık ile uğraşmak zorunda kalmayacaktır.

    Hastalar tedavi gördükten sonra kısa bir süre içerisinde normal yaşantılarına dönebilmektedir. Hastaların vücutlarında belirgin bir iz kalmaz. Böbrekten kanserli dokunun çıkarılmasının ardından robotik cerrahi, sağlıklı böbrek dokusunun normal işlevini sürdürmesine yardımcı olur.

    Kaburga kemiğinin alınması ve plevranın hasar görmesi, böbrek malign tümörleri için yapılan açık ameliyatlardan kaynaklanabilecek potansiyel komplikasyonlardır. Robotik teknolojinin yardımcı olduğu böbrek tedavileri sırasında bu riskler hiçbir şekilde mevcut değildir.

    Ameliyattan üç gün sonra hasta hastaneden taburcu edilebilir. İlk üç gün içinde taburcu olan hastalar, hastalıklarının ardından tamamen iyileşirlerse bir hafta içinde normale dönmeyi bekleyebilirler. Robot cerrahi işlem boyunca kullanıldığı için ameliyat sonrası kanama, yara iyileşmesi, yara fıtığı ve enfeksiyon gibi sorunlar önlenebilir.

    Her ikisi de açık operasyonlara bağlı olarak oluşabilecek operasyon bölgesinde anormallik ve sarkma olasılığı robotik cerrahi yapıldığında ortadan kaldırılmaktadır. Kanserli bir böbreğin bir kısmının çıkarılması ve kesiğin birbirine dikilmesi gerekir.

    Bu dikişleri hızlı bir şekilde yapmak mümkündür, bu da robot yardımıyla hem uygun hem de hassastır. Üzerinde gelişen bir kitleyi tedavi etmek için bir böbreğin çıkarılması gerektiğinde, bu hastaların takdir edeceği önemli bir avantajdır.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 07.10.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 07.10.2022 tarihinde onaylandı.