Günümüzde gittikçe artan hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu en sık görülen sıkıntılardan biri sırt ağrısıdır. Yapılan araştırmalara göre sırt ağrısı yaklaşık olarak her 5 kişiden birinin hayatında en az bir kere olsun yaşadığı sağlık problemlerinden biridir. Yaş aralığı ya da cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebilen rahatsızlıklardan biri olan sırt ağrısı bazı durumlarda önemli hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bu yüzden kişide sırt ağrısı görüldüğü andan itibaren erken teşhis için sırt ağrısının nedenleri araştırılmalıdır. Sırt ağrısı kas ağrısı gibi oldukça basit bir nedenle oluşabileceği gibi kalp hastalıkları gibi ciddi bir durumdan dolayı da görülebilir.
Yazımızda sırt ağrısı ile ilgili en çok merak edilen ve en çok sorulan sorular hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
Sırt Ağrısı Nedir?
Sırt ağrısı en basit tanımı ile başımızın altından yani ensemizden bel bölgesine kadar uzanan ve sırt adı verilen bölgede görülen ağrılara verilen isimdir. Genellikle sırt bölgesinde omurganın iki tarafında yer alan kasların gerilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Sırt ağrısı genellikle stres kaynaklıdır ve gün içerisinde kendi kendine geçebilmektedir. Ancak bazen sırt bölgesine yakın olan boyun, omuz ya da direkt sırt bölgesinde bulunan sinirlerin farklı nedenlerden dolayı baskı altında kalması da sırt ağrısına neden olabilmektedir. Bunun sebebi baskı altında kalan sinirlerin sırt kaslarının uzun süre gerilmesine neden olarak ağrı oluşturmasıdır. Oldukça sancı verici ve bazen şiddetli ağrılara neden olmasına rağmen sırt ağrısı çoğu kişi tarafından genellikle ihmal edilen sağlık problemlerinden biridir. Her ne kadar sırt ağrısı genellikle strese bağlı kas ağrısı yüzünden oluşsa da başka ciddi rahatsızlıklarında belirtilerinden biri olabilir. Özellikle sırt ağrısı kişinin yaşam kalitesini etkileyecek düzeyde sancılı ya da uzun süreli ise mutlaka konusunda uzman bir doktor tarafından muayene edilmelidir.
Sırt Ağrısı Nedenleri
Sırt ağrısına neden olan sebepler kişiye göre hatta vücut tipine göre değişebilmektedir. Ancak genel olarak baktığımızda en sık karşılaşılan sebeplerden biri, sırtta gerilen kas grupları ve bu kas gruplarının sinirleri zorlamasıdır. Bunun birçok neden olabilir; kambur pozisyonda ya da yanlış pozisyonlarda yürüme ve oturma, sedanter yaşam tarzı yani uzun süre hareket etmeden yaşamak, rahatsız bir zeminde uyumak gibi. Bunların yanı sıra stres, korku ya da aşırı ruhsal gerilim gibi psikolojik durumlarda da kişi kendini kasabilir ve bu da sırt kaslarının kasılarak gerilmesine neden olabilir. Sırt ağrısı nedenlerine bakıldığında en sık karşılaşılan nedenlerden biri de strese bağlı duruş bozukluğudur. Stres altındaki kişi farkında olmadan omuzdaki kaslar kasarak “c” harfine benzeyen beyin omurlarının düzleşmesine neden olur.
Bu düzleşme sonucunda ise sinirlerin omurilikten çıkış kısmı daralır ve sinirlerin baskı altında kalmasına neden olur. Bu da sırt kaslarının gerilmesine ve sırt ağrısının oluşmasına neden olur. Başlıca görülen bu nedenler dışında sırt ağrısının oluşmasına neden olan daha birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan bazılarına örnek verecek olursak;
- Bir kemik sağlığı problemi olan ve özellikle kadınlarda daha sık görülen osteoporoz sırt ağrısına neden olabilir. Bu hastalarda sırt ağrısı oldukça şiddetli olabilir.
- Omurgada görülen “S” şeklindeki eğrilikler skolyoz olarak tanımlanmaktadır. Bu rahatsızlığın en önemli belirtilerinden biri sırt ağrısıdır.
- Sırt ağrısına neden olan bir diğer durum ise boyun fıtığımıdır. Boyun fıtığı durumunda bazı boyun hareketleri sonucunda sinirler baskı altında kalabilir. Bu da sinir hattı boyunca elektrik çarpması şeklinde ağrılar görünmesine neden olabilir.
- Çeşitli akciğer hastalıkları sırt ağrısına neden olabilir. Özellikle öksürürken ya da oluşan nefes darlığı ile sırt ağrısı oluşabilir.
- İnsan vücudu anatomisine uygun olmayan hareketlerde bulunmakta sırttaki kasların zorlanmasına ve kasılmasına neden olarak sırt ağrısına neden olabilir.
Bütün bunların yanı sıra bazı karaciğer ve kalp rahatsızlıklarının da sırt ağrısına neden olduğu bilinmektedir. Sırt ağrısı ciddi bazı rahatsızlıkların belirtisi olabileceği için sırt ağrısı şikayeti olan kişi en kısa zamanda konusunda uzman bir doktora başvurmalıdır.
Sürekli Sırt Ağrısı Neden Olur?
Kişinin yaşadığı sırt ağrısı rahatsızlığı sürekli devam eden bir ağrı oluşturuyorsa ya da 6 aydan fazla süredir ağrıya neden oluyorsa kişi mutlaka doktora başvurmalıdır. Sürekli sırt ağrıları sırttaki kasların ve sinirlerin zarar görmesine neden olabileceği gibi ciddi bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir. Ayrıca bir çarpma ya da bir kaza sonrası oluştuysa kişinin sırtında yaralanma veya zedelenme olduğunun göstergesi olabilir. Sürekli devam eden sırt ağrılarında sırt ağrısının nedenini tam olarak belirleyebilmek için bazı kan tahlilleri ve görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Genellikle x-ray, manyetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi görüntüleme sistemleri kullanılır. Uzun süreli sırt ağrıları başka hastalıkların belirtisi olabileceği için erken evrede hastalığı belirlemek açısından oldukça önemlidir.
Sırt Ağrısına Ne İyi Gelir?
Sırt ağrısı problemi yaşayanların en çok merak ettiği konulardan biri sırt ağrısına ne iyi gelir sorusudur. Eğer ciddi hastalıklardan kaynaklanmayan sırt ağrısına sahipseniz iyi gelen yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Sırt ağrısına iyi gelen bu yöntemleri deneyerek oturumunuzu, duruşunuzu kısacası sırt ağrısına neden olan rutinlerimizi değiştirerek sırt ağrısını hafifletebilir hatta iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerden bazıları ise şunlar;
- Düzenli egzersiz yaparak sırt kaslarınızı güçlendirin.
- Aşırı kilo sırt ağrısına neden olabilir. İdeal kilonuz ulaşmaya çalışın.
- Dik yürümeye ve dik oturmaya özen gösterin.
- Kilonuz ile uyumlu sertlikte ve ortopedik yataklarda uyuyun.
- Ağır sırt ve kol çantası taşımamaya özen gösterin.
Sırt ağrısına iyi gelecek bütün yöntemlere rağmen sırt ağrınız geçmiyor ise ve bu süreç uzun sürdüyse mutlaka uzman bir doktora başvurun.
Sırt Ağrısına İyi Gelen Egzersizler
Sırt ağrısı için egzersiz yapmak hem sırt ağrısını azaltır hem de sırt kaslarınızı güçlendirerek yeni ağrıların oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Sırt ağrısını azaltmak için ısınma hareketlerinden sonra şu egzersizleri evde kolaylıklı uygulayabilirsiniz,
- Sandalyede otururken ellerinizi başınızın arkasında birleştirin ve geriye doğru esneyerek havaya bakın.
- Kürek kemiklerinizi yaklaşık 5 saniye kadar birbirine yaklaştırın ve gevşetin.
- Kapı çerçevesinin iç kısmında ayakta durun ve ellerinizi ile kapı çerçevesinin üst kısmından destek alarak esneyin.
Bu egzersizlerin etkili olabilmesi ve sırt ağrısına iyi gelmesi için ise düzenli uygulamayı ihmal etmemelisiniz.
Sırt Ağrısı Tedavisi
Sırt ağrısı tedavisine öncelikle sırt ağrısının neden olduğu araştırılarak başlanır. Bu amaçla kişinin öncelikle tıbbi öyküsü dinlenir, fiziki ve nörolojik muayenesi yapılır. Sonrasında ise sırt ağrısı ile ilgili daha detaylı veri elde edilebilmesi için laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Bütün bu incelemeler sonucunda sırt ağrısının nedenine ve ağrının şiddetine göre tedavi yöntemine karar verilir. Sırt tedavisinde genellikle ağrı kesiciler, kas gevşetici ve ağrının olduğu bölgeye uygulanan merhemler reçete edilir. İlaç tedavinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, akupunktur, masaj, nöral terapi gibi alternatif tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Sırt Ağrısı İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?
Sırt ağrısı için ilk olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bu bölümde sırt ağrısına neden olan sebepler araştırdıktan ve belirlendikten sonra doktorunuz sırt ağrısının altında yatan sebebe göre sizi başka bölümlere veya doktorlara yönlendirebilir.
Koru Hastanesi ekibi olarak yazımızda sırt ağrısı nedir, nedenleri nelerdir ve sürekli sırt ağrısı neden olur, sırt ağrısına ne iyi gelir sorularının yanı sıra sırt ağrısına iyi gelen egzersizler, tedavi yöntemleri ve hangi bölüme / doktora gidilmesi gerektiği konuları hakkında da bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Sırt ağrısı ile ilgili daha fazla bilgi almak ya da randevu alarak konusunda uzman doktorlarımıza muayene olabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.