Ankilozan Spondilit (Kamburluk)
Ortopedi ve Travmatoloji

Ankilozan Spondilit (Kamburluk)

    Ankilozan Spondilit (Kamburluk)

    Ankilozan Spondilit (kamburluk), omurgada ağrı ve sertliğe neden olan inflamatuar bir hastalıktır. Omurlar arasındaki eklemleri etkiler.

     

    Ankilozan Spondilit (Kamburluk) Nedeni

    Ankilozan Spondilit (kamburluk), vücudun bağışıklık sistemi kendi dokularına saldırdığında ortaya çıkan bir artrit türüdür. Bu durumun nedeni bilinmemektedir. Durum ayrıca kalçalar, dizler, omuzlar, dirsekler, bilekler, ayak bilekleri, ayak parmakları veya parmaklar dahil olmak üzere vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. Ankilozan Spondilit genellikle alt sırtı pelvise bağlayan sakroiliak eklemin iltihaplanmasıyla başlar. Bu kalça bölgesinde şişlik ve sertliğe yol açar. Diğer semptomlar yorgunluk, düşük enerji seviyeleri ve kötü uyku kalitesini içerir.

     

    Ankilozan Spondilit (Kamburluk) Yan Etkileri

    Bazı durumlarda, Ankilozan Spondilit'li kişilerde kızarıklık, pullanma ve kalınlaşmış cilt ile karakterize bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı gelişecektir. Ankilozan Spondilit 'li kişilerde ayrıca kemikleri zayıflatan ve kırılma olasılığını artıran bir kemik hastalığı olan osteoporoz gelişme riski daha yüksek olabilir.

     

    Ankilozan Spondilit (Kamburluk) Nasıl Başlar?

    Ankilozan Spondilit genellikle alt sırtı pelvise bağlayan sakroiliak eklemin iltihaplanmasıyla başlar. Durum ayrıca kalçalar, dizler, ayak bilekleri, omuzlar, dirsekler, bilekler, eller, ayaklar veya ayak parmakları dahil olmak üzere vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir.

    Ankilozan Spondilit genellikle kromozom 6'da bulunan bir gen olan HLA B27 ile ilişkilidir. Bu gen, bağışıklık sisteminin yabancı maddeleri "kendi" olarak tanımlamasına ve onlara saldırmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, gen mevcut olduğunda, bağışıklık sistemi bunun yerine vücudun kendi dokularına saldırır.

    Ankilozan Spondilit, erkek ve 40 yaşından büyük kişilerde daha yaygındır. AS'li insanlar, özellikle sabahları sert eklemlere sahip olma eğilimindedir. Ayrıca ağrı nedeniyle geceleri uyumakta zorluk çekebilirler.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 01.10.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 01.10.2022 tarihinde onaylandı.