Çarpık Ayak (Pes Ekenovarus) Nedir?
Ortopedi ve Travmatoloji

Çarpık Ayak (Pes Ekenovarus) Nedir?

    Çarpık Ayak (Pes Ekenovarus) Nedir?

    Pes ekino varus veya çarpık ayak, bir veya daha fazla parmağın içe dönük olduğu, ayağın doğuştan gelen bir deformitesidir.

    Çarpık ayak, hamilelik sırasında alt bacaktaki kemiklerin anormal gelişiminden kaynaklanır. Durum genellikle doğumda ortaya çıkar ve düzeltilmesi için ameliyat gerektirir.

    Durum doğumda ortaya çıkabilir veya daha sonra yaşamda gelişebilir.

    Çarpık ayak, yeni doğan bebekler arasında yaygın bir sorundur. Aslında, doğan her 200 çocuktan 1'inde bir çeşit çarpık ayak vardır. Tedavi edilmezse, durum ağrı ve rahatsızlığa ve ayrıca yürüme zorluğuna neden olabilir.

    Durum her iki ayağı da eşit olarak veya sadece birini etkileyebilir.

    Çarpık ayak, vakaların yaklaşık %50'sinde her iki ayağı da eşit olarak etkiler. Ancak vakaların diğer yarısında sadece bir ayak etkilenir. Bu, çocuğun büyüme sırasında ayağını desteklemeye yardımcı olması için ortotik bir cihazla ayakkabı giymesi gerekeceği anlamına gelir.

     

    Çarpık Ayak Tanı Yöntemleri

    Annenin karnındaki duruş bozukluğu nedeni ile ortaya çıktığı meydana geldiği düşünülen bu rahatsızlık, ilerleyen tıp teknolojisi ve detaylı ultrason ile gebeliğin 16. haftasında belirlenebilmektedir. Kimi hallerde bebeğin duruş pozisyonu nedeniyle fark edilmese de doğumun ardından kolaylıkla tanı koyulabilmektedir.

    Bebeğin doğumunun ardından gerçekleştirilen kontrollerde ayaklarda içe dönüklük olarak eğrilikler görülebilmektedir. Yapılacak muayenede:

    Ayak kirişinin yüksek

    Başparmağın içe dönük

    Topuğun içe dönük

    Ayak bileğinin aşağı bakması gibi bulgulara göre teşhis koyulmaktadır.

     

    Çarpık Ayak Tedavi Yöntemleri

    Çarpık ayak tedavisinde ayakları esnetilerek, kasığa doğru uzayan bir alçı işlemi yapılır. Yaklaşık bir hafta kadar kalan alçı sayesinde bebeğin ayaklarında görülür bir düzelme meydana gelir. Ardından ayaklar daha da esnetilerek ikinci alçılama işlemi yapılır. Düzelmeye bağlı olarak bu işlem 1 ay boyunda her hafta tekrarlanır.

    Öte yandan topuk kemiği yerinde değil veya ayaklar rahat esnetilemiyorsa aşil tendonun uzatılması amacıyla cerrahi işlem gerçekleştirilir. Bu işlemin de ardından yine alçılama işlemine gidilir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.10.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.10.2022 tarihinde onaylandı.