Obezite Cerrahisi ve Ameliyat Çeşitleri
Genel Cerrahi

Obezite Cerrahisi ve Ameliyat Çeşitleri

    Obezite Cerrahisi

    Bir kişi aşırı kilolu olmasa bile, yağlı karaciğer, diyabet ve yüksek tansiyon ile karakterize metabolik sendromdan muzdarip olabilir. "Obezite cerrahi" terimi, "obezite cerrahisi"nden türetilmiştir. Bu cerrahi metabolik cerrahi terimi için ilham kaynağı olmuştur.

    Obezite cerrahide özel bir işlem veya ameliyat yapılmaz. Kilo kaybı metabolik cerrahinin ek bir faydası olsa da, prosedürün birincil amacı değildir. Ek olarak, bu etkiler, toplam vücut kütlesinde fark edilebilir bir artıştan çok önce fark edilir hale gelir.

    Bu ameliyatlar sonucunda vücut çeşitli hormonal geçişler yaşar. Gastrik bypass ve tüp mide ameliyatı gibi cerrahi prosedürler Obezite cerrahinin çoğunu oluşturur. Bir hasta için en iyi tedavi yöntemini belirlerken, bireyin biyokimyasal parametrelerini ve tıbbi geçmişini dikkate almak esastır.

    Obezite Cerrahisi Nedir?

    Genellikle kilo verme cerrahisi olarak bilinen bu cerrahi, klinik olarak obez olan ve kilo artışı nedeniyle sağlık sorunları geliştirme riski taşıyan kişiler için faydalı olabilir. Diyet ve aktivite düzeyindeki değişikliklerle kilo vermeye çalışan ancak başarılı olamayan hastalar sıklıkla bu cerrahlardan yardım isterler.

    Obezite için bazı tedaviler hastanın yemek yeme yeteneğini azaltırken diğerleri vücudun yedikleri gıdalardan besinleri emme kapasitesini bozar. Her iki prosedür de belirli bariatrik cerrahi türlerinde aynı anda gerçekleştirilebilir.

    Bu cerrahi, aşırı kilolu kişilerin kilo vermesi için çok etkili bir yöntemdir, ancak bununla ilişkili tehlikeler de yoktur. Çoğu cerrah, daha invaziv ameliyatlara başvurmadan önce, hastalara diyetlerini değiştirmek ve daha fazla egzersiz yapmak gibi daha az invaziv tedavileri denemelerini tavsiye eder.

    Bu programı takip etmesine rağmen sağlıklı kilo vermeyi başaramayanlar için cerrahi obezite tedavisi bir seçenek olabilir. Bu cerrahi işlemini geçiren hastalar, sağlıklı beslenmeye devam etmeleri ve düzenli fiziksel egzersiz yapmaları halinde hayatlarının geri kalanında kilolarını sağlıklı tutma şansları daha yüksektir.

    Obezite Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

    Obezite olarak bilinen karmaşık tıbbi problem, aşırı miktarda vücut yağının birikmesine kadar uzanabilir. Obezite, kimileri için tek sorun estetik gibi görünse de çeşitli rahatsızlıkların önünü açabilen tehlikeli bir tıbbi durumdur. Bu nedenle bu tedavi gereklidir.

    Aşırı kilolu veya obez olan hastalar, bariatrik cerrahinin hasta popülasyonunun büyük bir kısmını oluşturur. Obezitenin cerrahi tedavisi, kilolarını ve bununla ilişkili sağlık sorunlarını (diyabet, kalp hastalığı, uyku apnesi) yönetmek için yardıma ihtiyaç duyan hastalar için bir seçenektir.

    Obezite Tedavisi İçin Ameliyat Çeşitleri

    Bu cerrahide hastanın cinsiyeti, kilosu, tıbbi durumu, yaşı, yakın ya da uzak bir gelecekte hamile kalmak isteyip istemediği gibi faktörlere bağlı olarak farklı prosedürler kullanılmaktadır. Tüm bariatrik prosedürler, hastaların kilo vermelerine ve bu kaybı sürdürmelerine, hastanın yaşam kalitesini iyileştirmelerine ve obezite ile bağlantılı sağlık sorunlarını azaltmalarına yardımcı olmak için gerçekleştirilir. Farklı bariatrik cerrahi tedavileri, farklı cerrahi yaklaşımları içerir ve uzun vadede değişen derecelerde etkinliğe sahiptir.

    1. Tüp Mide Ameliyatı

    Cerrahın hastanın midesinin çoğunu (%80) çıkardığı cerrahi bir ameliyattır. Bu tedavi aynı zamanda sleeve gastrektomi olarak da bilinir. Midenin geri kalan kısmı, form olarak bir tüpe benzer. Bu, midenin daralmasına neden olur ve bu da yiyecek depolamak için sahip olduğu alan miktarını azaltır.

    Açlık hormonu olarak da bilinen ghrelin, mideden daha az miktarda salgılanır. Cerrahi müdahaleyi takiben, hastaların iştah azalması yaşaması yaygındır. Mide kılıfı oluşturmak için ameliyat olan hastalar, prosedürün kilo verme çabalarında oldukça yardımcı olduğunu bildirmektedir. Bu operasyonun, hastanede iyileşmek için harcanan daha kısa bir süre gerektirmesi nedeniyle diğerlerine göre avantajı vardır.

    1. Gastrik Bypass

    Gastrik bypass, bariatrik cerrahi alanında en sık yapılan işlemlerden biridir. En temel biçiminde, bu süreç sadece iki adıma bölünebilir. Midenin üst bölgesinin küçük bir kısmı işlemin başlangıç aşaması olarak kalan kısımdan ayrılır.

    Bundan sonra, ince bağırsağın mideye bağlanan ilk kısmı ve ince bağırsağın geri kalanı bölünmüştür. İnce bağırsağın merkezde yer alan segmente bağlı olan kısmı mideden çıkan kısımdır. Bağırsakların bir kısmı ve midenin başlangıcı, sindirim sisteminin ortasındaki bir noktada bağırsağın mevcut yapısına bağlanır.

    Gastrik bypass ameliyatından sonra mide kapasitesi azaldığından, hastanın kendini tam hissetmesi için çok daha az tüketmesi gerekir. Besinlerin sindirim sisteminin ilk kısmından geçmemesi sonucunda vücut tüketilen besinlerdeki besin maddelerini daha az emecektir.

    1. Robotik Cerrahi 

    Robotlar, gastrik bypass prosedürleri de dahil olmak üzere obeziteyi tedavi etmek için birçok ameliyatta kullanılmaktadır. Bir hasta robotik cerrahi geçirdiğinde, cerrah işlem sırasında mevcut değildir ve bunun yerine robotu kontrol eder.

    Bunun yerine hasta, birkaç görevi yerine getirebilen dev bir robotun altına yerleştirilir. Cerrah, bu aparat üzerindeki birkaç düğmeye basarak hastayı ameliyat etmek için kullandığı kolları kontrol edebilir. Laparoskopi ve açık cerrahi gibi geleneksel cerrahi prosedürlerin yerini almıştır. Yine de bu cerrahi, daha olağanüstü bir incelik ve hassasiyetle gezinme yeteneği başta olmak üzere birçok önemli avantaj sunar.

    1. Mide Balonu

    Hasta, mide balonu prosedürünün bir parçası olarak mideye balon şeklinde bir cihazın yerleştirildiği bir ameliyat geçirir. Hastalar tükettikleri besin miktarını kısıtlayan bu mide tabanlı cihaz ile daha hızlı doygunluğa ulaşabilirler. Bununla birlikte, obez olan kişiler için bu tedavi cerrahi seçenekler arayan çoğu insan için bu prosedürü ilk akla gelen yöntem değildir.

     

     

    Obezite Cerrahisi Tehlikeli Midir?

    Türkiye’de insanlar, kilo verme ameliyatları konusunda hatalı algılara sahip olma eğilimindedir. Zayıf etkinliklerinin bir sonucu olarak, daha önce bariatrik cerrahide oldukça yaygın olan klemp prosedürleri, yerini çoğunlukla sleeve ve diğer gastrik bypass türleri almıştır.

    Güvenilirlikleri ile bilinen tesislerde uygulandığında bu tedavilerle bağlantılı tehlikeler oldukça düşüktür. Size bir fikir vermek gerekirse, kalp baypas ameliyatından sonraki en riskli zaman işlemden sonraki ilk haftadır, ancak mide baypasından ölme riski 1000'de birdir.

    Obez hastalarda, genellikle uzun süreli diz protezi ameliyatı gereklidir ve bu prosedürle ilişkili risk seviyesi, kilo verme ameliyatı ile karşılaştırılabilir. Ameliyatı yapan cerrahın sahip olduğu yeterlilik miktarı, bir ameliyatın başarılı olup olmadığını belirleyen en kritik faktörlerden biridir.

    Deneyimli bir cerrahın elinde, bu ameliyatlarla ilişkili komplikasyon riskleri, safra kesesi ameliyatı ile ilişkili risklere eşdeğerdir. Bununla birlikte, medyada yeterli deneyime sahip olmayan cerrahlar tarafından hastalar ameliyat edildiğinde korkunç sonuçlar görülmüştür.

    Hastaların hiçbirinde ölüm veya majör komplikasyonlar nedeniyle uzun süreli hasar görülmese de bu ameliyatın birkaç temel aletle herkes tarafından yapılabilmesi, hasta sayısında dramatik bir artışa neden oldu.

    Bu sorunun bir sonucu olarak, bariatrik cerrahiden fayda sağlayacak kişiler artık tedaviyi yaptırmaktan vazgeçiyorlar. Bu cerrahi, kişinin yaşam süresine ortalama on yıl ekleyen ve birçok ek sağlık sorununu azaltan veya ortadan kaldıran bir ameliyattır.

    Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme

    Obezite cerrahisinin başarısı için yeni bir yaşam tarzı benimsemek, metabolizma ve endokrinoloji uzmanlarıyla birlikte geliştirilen beslenme planına bağlı kalmak ve gerekirse günlük beslenme, vitamin ve mineral takviyeleri kullanmak çok önemlidir.

    Ameliyat sonrası beslenmede aşağıdaki kavramlar önemlidir, ancak her hasta için özel bir rejim geliştirilir:

    • Şu andan itibaren, öncelikle yeterli protein almaya odaklanmalısınız. Günde yaklaşık 60 gram protein gereklidir.
    • Öğün atlayarak yeme alışkanlıklarınızı kaybetmediğinizden emin olun. Günde üç kare öğün minimum ihtiyaçtır. Ayrıca, iki atıştırmalık iyidir. Bu sayede şişkinlik hissinden kurtulabilir ve metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
    • Ameliyattan sonra yemek için her zaman bir masaya oturmanız yardımcı olacaktır. Önemli öğünlerinize en az yarım saat ayırmayı planlayın. Televizyon izlerken, bilgisayarda veya mutfak tezgahında çalışırken asla yemek yemeyin.
    • Yemeklerinizi makul miktarlarda yediğinizden emin olun. Daha küçük tabaklardan ve daha kısa mutfak eşyalarıyla yiyin. Yavaşlayın ve yemeğinizi iyice çiğneyin. Tencere ve tavaları dışarıda bırakmayın.
    • Kafeinsiz, kalorisiz ve gazsız içecekler günlük sıvı alımınızın en az yarısını oluşturmalıdır. Yemekten 30 dakika önce herhangi bir sıvı tüketmeyin. Bu şekilde hasta hissetmenin önüne geçebilirsiniz.
    • Bu ameliyattan sonra doktorunuzun önerdiği vitamin ve mineral takviyelerini sürekli olarak almanız önemlidir. Önce doktorunuza danışmadan herhangi bir ek ilaç veya takviye kullanmaktan kaçının.
    • Bariatrik cerrahinin bir tedavi ya da diyet olmadığını unutmayın. Bu sağlıklı beslenme uygulamalarını kalıcı yaşam biçiminiz olarak benimseyeceksiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 17.09.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 17.09.2022 tarihinde onaylandı.