Raşitizm Nedir?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Raşitizm Nedir?

    Raşitizm Nedir?

    Raşitizm, kemiklerin anormal derecede ince ve zayıf olmasına neden olan bir hastalıktır. Raşitizm, beslenmede yetersiz kalsiyum alımından kaynaklanır. En sık beş yaşın altındaki çocuklarda görülür, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkar.

    Raşitizm, çocuklar arasında sık görülen bir sorundur çünkü genellikle yeterince süt ürünü yemezler. Kalsiyum güçlü kemikler ve dişler oluşturmaya yardımcı olur. Bir çocuk yeterli miktarda kalsiyum tüketmezse, vücudu yeni kemik büyümesine yer açmak için mevcut kemik dokusunu parçalamaya başlar. Sonuç olarak, çocuğun kemikleri incelir ve zayıflar.

    Raşitizme Ne Sebep Olur?

    Raşitizm, beslenmede yetersiz kalsiyum alımı olduğunda ortaya çıkar. Bu kalsiyum eksikliği, düşük süt ve diğer süt ürünleri tüketiminin yanı sıra güneş ışığına yetersiz maruz kalma nedeniyle oluşabilir. Raşitizm erkekleri kızlardan daha fazla etkiler.

    Raşitizm Semptomları

    Raşitizm, eğri bacaklar ve eğri omurga gibi kemik deformiteleri ile karakterizedir. Şiddetli vakalarda raşitizm kırıklara ve ölüme neden olabilir. Raşitizmli çocukların ciltlerinde, bir zamanlar kemiklerinin birleştiği yerde genellikle yumuşak noktalar bulunur. Bu bölgeler zamanla iyileşir ancak iz bırakabilirler.

    Raşitizm Tedavi Seçenekleri

    Raşitizm için tedaviler semptomları azaltmaya ve yaşam kalitesini iyileştirmeye odaklanır.

    Raşitizm Önleme İpuçları

    Raşitizm D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. D vitamini, vücudun sağlıklı kemik büyümesi için gerekli iki mineral olan kalsiyum ve fosforu emmesine yardımcı olur. Raşitizmli çocuklar, dışarıda olduğundan daha fazla içeride vakit geçirdikleri için genellikle güneş ışığına maruz kalmazlar. Ayrıca daha az süt ürünleri ve kalsiyum içeriği yüksek diğer yiyecekleri yeme eğilimindedirler.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 05.12.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu