Akciğerlerde bronşiol olarak isimlendirilen küçük hava kesecikleri bulunmaktadır. Bu küçük hava keseciklerinde enfeksiyon oluşumuna bronşit denilmektedir. Bronşit görülme sıklığı kişinin yaşına ve mevsimsel şartlara bağlı olarak değişebilmektedir. Özellikle akut bronşite kış mevsiminde ve ilkbaharın başlangıcında sık rastlanılmaktadır. Bir virüsten kaynaklı olabilmektedir. Akut olması kısa süreli bir rahatsızlık olabileceğini göstermektedir.
Bronşit, çocuklarda da görülebilen bir hastalıktır. Çocuklarda bronşit belirtileri daha sert bir şekilde gözlemlenebilmektedir. Bronşit, akut bronşit ve kronik bronşit olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Çocuklarda daha çok akut bronşit görülmektedir. Akut bronşitin tedavi edilmediği durumlarda kronik bronşite dönüştüğü bilinmektedir. Çocuklarda görülmesi yaşa göre bir farklılık göstermemektedir. Her yaştaki çocukta bronşite rastlanılabilir. Balgamlı öksürük, ateş ve nefes darlığı çocuklarda bronşit belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalığın ilerlememesi adına mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir. Tedavisi zor olan bir rahatsızlık değildir.
Tedavide semptomlar azaltılmaya çalışılmaktadır. İki veya üç hafta içerisinde tamamen iyileşme sağlanmaktadır. İlaç tedavisinin yanında beslenme, düzenli bir yaşam şekli ile bağışıklık güçlendirilmesi de önemli olmaktadır.
Bronşit Nedir?
Akciğerlerde bronş tüpleri vardır ve iç kısmının hassas bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Bronş tüpleri patojenlerle savaşmak adına mukoza üretmektedir. Bronşitlerde meydana gelen bir enfeksiyon nedeniyle mukoza üretimi artmaktadır. Mukoza üretimindeki artış ile beraber nefes yollarında bir tıkanma meydana gelmektedir.
Bronşit bir enfeksiyondur. Sinüzit, grip, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklara neden olan virüs, bronşiollarda enfeksiyona neden olmaktadır. Akut bronşit ve kronik bronşit olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Çocuklarda bronşit yetişkinlerde görülen bronşitten farklı değildir. Akut ya da kronik bronşit oluşumu görülebilmektedir. Akut bronşit belirtileri kişide hızlı bir şekilde başlamaktadır. Belirtilerin seyri ciddi bir şekilde görülebilmektedir fakat uzun sürememektedir. Akut bronşit birkaç hafta varlığını devam ettirmektedir. Kronik bronşit, çocuklarda sık görülmez. Kronik bronşit hafif görülebilmekle birlikte kişide ağır da seyredebilmektedir. Kronik bronşite neden olan en önemli etkenin sigara olduğu bilinmektedir. Akut bronşit gibi kısa sürede olup bitmemektedir. Kronik bronşit aydan aya ya da yıldan yıla kişide tekrar nüksetmektedir. Akut bronşit genellikle soğuk hava algınlığı ve akciğer enfeksiyonları sonrası ortaya çıkmaktadır. Kronik bronşit, akut bronşite göre oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Kronik bronşitte belli aralıklarla kişinin bronşlarında bir enfeksiyon oluşumu görülmektedir ve en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Çocuklarda bronşit genellikle akut bronşit olarak karşımıza çıkmaktadır. Birkaç hafta sürmekle birlikte daha sonra tamamen bir iyileşme sağlanmaktadır.
Çocuklarda Bronşit Belirtileri ve Tanı Yöntemleri
Çocuklarda görülen bronşitin belirgin belirtileri vardır. Balgamlı öksürük ve burun akıntısı en yaygın görülen belirtilerdir. Aynı zamanda hafif baş ağrısı, hafif ateş, boğaz ağrısı, titreme, göğüste hafif sıkışma, göğüste hafif ağrı, yorgunluk hissi, vücutta ağrılar, hırıltılı nefes alımı, kusma ve nefes almada güçlük bronşit belirtileri olarak görülmektedir. Çocuklarda görülen bronşit, akut bronşit olarak oraya çıkmaktadır. Bunun nedeni akut bronşite yol açan viral hastalıkların olmasıdır. Bu viral hastalıkların boğmaca, grip, tifo ve kızamık olduğu bilinmektedir. Ayrıca akut bronşit tedavi bittikten sonra da çocuklarda öksürük belirtisinin bir süre daha devam ettiği görülmektedir. Belirtiler görüldüğünde tedavi ihmal edilmemeli ve mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Akut bronşit çocuklarda ihmal edildiğinde ve tedavisi aksatıldığında kronik bronşite dönüşmektedir. Çocuklarda bronşit belirtileri görüldükten sonra hekime başvurulmalıdır. Akut bronşit olarak görülen bronşit kısa süreli bir tedavi ile tamamen iyileştirilmektedir. Kronik bronşite dönüştüğünde ise iltihap akciğerlerde belli aralıklarla tekrarlamaktadır.
Bronşit Tedavisi
Hekime gidildiğinde şikayetler dinlenildikten sonra önce bir muayene yapılmaktadır. En belirgin belirti öksürüktür ve öksürük başka rahatsızlıklardan dolayı da olabileceğinden dolayı bazı tetkikler istenilmektedir. Kan tetkikleri, kandaki enfeksiyon durumunun ölçülmesi için istenebilmektedir. Balgam testi ile balgamdaki bakteriyel ve diğer durumların tespiti için gerekli olmaktadır. Spirometre ile bronşiyal tüplerde herhangi bir daralma olup olmadığı ve solunan havanın miktarı ölçülmeye çalışılmaktadır. Akciğer röntgeni de istenebilmektedir ve akciğer röntgeni ile hava yollarının gözlemi yapılmaktadır. Kandaki oksijen ve karbondioksit miktarı, bronşit tanısı için önemli bir göstergedir. Kandaki oksijen ve karbondioksit miktarının ölçümü için Arteriyel kan gazı tetkikine başvurulmaktadır. Bilgisayarlı tomografi taraması da hava yollarının incelenebilmesi için istenebilmektedir. Çocuklarda bronşit belirtileri görüldüğünde aksatılmadan hekime başvurulması önemlidir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Bronşit belirtileri bazen çocukta şiddetli bir şekilde seyretmemektedir. Evde tuzlu su gargarası, sağlıklı beslenme, ortamın havalandırılması, bol sıvı tüketimi ve dinlenme yöntemleri ile bronşit rahatsızlığının geçtiği görülebilmektedir. Buna karşılık çocukta balgamlı öksürük iki haftadan uzun bir süredir devam ediyorsa ve hastalığın şiddeti azalmıyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Bazı durumlarda ateş düşmez ve günden güne bir artış gösterebilir. Göğüste kalıcı bir hırıltı, balgamda kan, iştah kaybı ve sorunlu solunum görüldüğünde mutlaka doktora gidilmelidir. Zerdeçal, bal, sarımsak, zencefil ve tuzlu su gargarası, bronşite iyi geldiği bilinmektedir fakat her zaman doğal yöntemler kullanılarak hastalığın seyri azalmamaktadır. Balgamlı öksürüğün iki haftadan uzun bir süre devam etmesi normal karşılanmamaktadır ve mutlaka doktora gidilmelidir.
Bronşit Tedavisi Nasıl Olmaktadır?
Bronşit, tedavi edilmesi ve ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Bronşit tedavisi çocuğun genel durumuna göre değişim gösterebilmektedir. Çocuğun yaşı, genel sağlık durumu ve bronşit belirtilerine göre bir tedavi izlenilmektedir. Bronşit oluşumuna neden olan bir virüs odluğu için antibiyotik kullanımına başvurulmamaktadır. Tedavi ortaya çıkan semptomların hafifletilmesine yönelik olmaktadır. İlaçlardan önce bol dinlenme ve bol sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik bir beslenme programı ve yaşam şekli benimsenmelidir. Çocuk dört yaşından büyük ise öksürük için ilaç kullanımına başvurulmaktadır. Ateş ve ağrı belirtileri için asetaminofen ve ibuprofen tedavisi uygulanmaktadır. Çocuklarda bronşit belirtileri arasında nefes almada güçlük olmasından ötürü tedavi amaçlı çocuğun bulunduğu odada buharlı nemlendirici bulundurulmaktadır. Öksürük tedavisi için kullanılan ilaçlar genellikle dört yaş altı için önerilmemektedir. Akut bronşit ise tedavi sonrası iki ve üç hafta içerisinde tamamen iyileşme sağlanmaktadır. Bakteriyel bir neden ile enfeksiyon oluşmuşsa antibiyotik kullanımına başvurulabilmektedir.
Bronşit tedavisinde asıl odaklanılan hedef, hava yollarının genişletilmesi ve oksijenlenmenin olabildiğince artırılmasıdır. Akut bronşit sonrası astım riski ile karşılaşılabilmektedir. Bundan dolayı Tedavi sonrası da çocuğun genel durumu takip edilmelidir. Tedavi sonrası da evde sigara kullanımı azaltılmalı ve mümkünse çocuğun bulunduğu ortamda sigara içilmemelidir. Çocuk pasif içici durumunda ise bronşit riski ile karşı karşıya olmaktadır. Sigara, bronşit oluşumuna sebebiyet vermektedir. Çocuğun bulunduğu odada buhar makinesi kullanımı da faydalı olmaktadır. Buhar makinesi, çocuğun sağlıklı ve rahat bir şekilde nefes almasını sağlamaktadır. Sıvı alımı oldukça önemlidir. Bronşitten dolayı solunum yollarında balgam birikimi olmaktadır. Bu balgam birikimi bol sıvı tüketimi aracılığıyla doğal olarak atılabilmektedir. Çocuklarda bronşit sık görülebilmektedir fakat tedavisi aksatılmadığı zaman kolaylıkla atlatılabilmektedir. Beslenmenin önemi her hastalıkta olduğu gibi bronşit tedavisinde de önemlidir. Çocukların yaşı fark etmeksizin bronşit rahatsızlığı ile karşılaşılmaktadır. Aylık bebeklerde de görülebilmektedir ve bundan dolayı tedavide bazı ilaçların kullanımına başvurulmamaktadır. Bu durumda bebek bol sıvı ile desteklenmelidir. Bebeğin bulunduğu odanın sürekli olarak havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Bebeği terletecek giysiler giyindirilmemeli ve terlediği durumlarda üstü hemen değiştirilmelidir. Yaş almış çocukların tedavisinde uygulandığı gibi buharlı makineler kullanılabilmektedir. Ayrıca aylık bebeklerde de balgam oluşumu görülmektedir ve tedavide balgam söktürücü ilaçlar kullanılmaktadır.
Çocuklarda Bronşit İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Viral hastalıklardan sonra, virüs ya da bakteriyel sebepli akciğerlerde oluşan bronşit, çocuklarda sık görülebilmektedir. Tedavi edilerek birkaç hafta içerisinde iyileşme sağlanabilmektedir fakat bazı durumlarda kronik bronşite ve zatürreye dönüşümü olabilmektedir. Çocuklarda bronşit oluşumunun engellenmesi mümkündür. Öncelikle sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı ve kaliteli bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Çocuk dengeli bir beslenme programına ve düzenli bir uykuya sahip olduğunda bağışıklık sistemi güçlü olacaktır. Aksi bir durumda bağışıklık sistemi zayıftır ve bu birçok hastalığa açık halde olması demektir. Çocuğun kişisel hijyeni oldukça önemlidir. Bronşit virüs ve bakteriyel sebepli olabileceğinden dolayı hijyene önem verilmelidir. El yıkama alışkanlığının benimsetilmesi gerekmektedir. Çocuğun temiz bir atmosfer içinde olması da önemlidir. Özellikle evde sigara kullanımı varsa bu durum bronşite davetiye çıkarmaktır. Çocuğun duman ve tozdan arındırılmış bir ortamda bulunması bronşit riskini azaltacaktır. Evin tozlu olması enfeksiyon oluşumuna neden olabilmektedir. Ev hijyenine ve kişisel hijyene önem verilmesi gerekmektedir. Bazı gıda maddelerinin bronşiyal öksürüğü tetiklediği bilinmektedir. Beslenme bu açıdan da önemli olmaktadır.