Çocuklarda Beta Enfeksiyonu, solunum yoluyla yayılır ve hızlı bulaşmaktadır. Çocukların okul öncesi dönemlerden ergenliğe kadar olan dönemlerde görülebilen, bakteri kaynaklı olan bir enfeksiyondur, boğaz ağrısına sebep olur. Çocuklar üzerinde çok ciddi şekilde etkileri olabileceği için erken teşhis ve tedavi önemlidir. Tedavi edilmediğinde beta bakterisi kalp romatizması, nefrit ve artrit gibi ciddi hastalıkların oluşmasına sebep olabilir. Beta enfeksiyonu olan çocuk genelde burun deliklerinin ön kısmında yer alır ve baba, anne, kardeş ve okuldaki arkadaşları gibi yakın temas halinde olan kişilere kolayca bulaşmaktadır.
Beta Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Genellikle çocuklarda oluşan beta enfeksiyonunun belirtileri şöyledir;
- Yüksek ateş
- Kulak ağrısı
- Halsizlik
- Boğazda şişme ve ağrı
- Ağız kokusu
- Kusma
- Boğaz ağrısı
- Mide bulantısı
- Dilde oluşan beyaz lekeler
- Ciltte oluşan kızarıklık ve döküntü
- Eklem ağrısı.
Çocukları Beta Enfeksiyonundan Koruma Yolları
- Kreş, okul gibi insanların toplu olarak yaşadığı yerlerde, dönem dönem boğaz kültürü alınması gerekir.
- Çocuklarda enfeksiyon saptandığı takdirde okula gönderilmemesi gerekir.
- Genel hijyenle ilgili kurallara dikkat edilmelidir ve sık sık ellerin yıkanması gerekir.
- C Vitamini tüketmelidir.
Çocuklarda Beta Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konur?
Çocuklarda Beta enfeksiyonu, çocuklarda en fazla görülen enfeksiyondur. Beta enfeksiyonu, genellikle 3 ile 5 yaş aralığında olan çocuklarda görülür. Kreşe giden çocuklarda bu oran daha hızlı ilerlemektedir. Kış ve bahar aylarından itibaren beta enfeksiyonunun en yüksek seviyeye ulaştığının da bilinmesi gerekir. Çocuklarda bilhassa boğazda oluşan ağrı, karında başlayan ağrı, yüksek ateş ve huzursuzluklar görülmeye başlamaktadır. Tanının doğru konulabilmesi açısından mutlak suret ile boğaz kültürüne ve hızlı teste yapılması gerekmektedir. Bunun sebebi ise, boğazda oluşan her ağrı beta enfeksiyonu değildir. Eğer hızlı testte ve boğaz kültüründe beta enfeksiyonu riski varsa mutlaka uygun dozlarda ve uygun sürelerde antibiyotiklerin kullanılması gerekir. Eğer beta enfeksiyonu, doğru şekilde, uygun dozlarla tedavi edilmediği zaman, çocuklarda kalp romatizmasına ya da eklem romatizmasına neden olabilir.
Damlacık yoluyla yani solunumla bulaşmaktadır. Okul, ev, alışveriş merkezi, yatakhane gibi kalabalık yerlerde bulaşma riski daha yüksektir. Mikrop vücuda girdikten sonra 2 ile 4 gün içinde hastalık oluşur. Halsizlik, yüksek ateş, yutma zorluğu, genel kırgınlık, vücut ağrıları meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra bademcikler büyür, kızarır ve üzerinde kirli beyaz sarı renkte noktalar oluşur. Şiddetli olan çocuklarda bademciğin tüm yüzeyini kaplayan bir tabaka oluşur. Boyuna, çene altına, lenf bezlerine dokunulduğunda ağrılı olanda şişlik ve büyümeler olabilmektedir. Bu mikrobun, bademciklere yerleşip daha kalıcı hale geldiğini gösterir. Kronik olarak oluşan iltihaplanmalarda, kişinin kendisi o an da rahatsızlık hissetmese de mikrobu etrafındakilere ve başka kişilere bulaştırabilir. Bu mikrop, diğer mikroplardan ayıran en önemli fark, organlarda ve bazı dokularda ciddi doku kaybı ve hastalıklara yol açabilmektedir. Kalp ve kalp kapağı hastalıkları, böbrek yetmezliği gibi çok ciddi hastalıkların oluşmasına yol açabilmektedir. Kalpte ve böbrekte kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir.
Beta Mikrobunda Ateş Ne Kadar Sürer?
A grubu olarak adlandırılan Beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarında bulaşma süresi, yaklaşık olarak 7 ile 10 gün içerisindedir. Genelde boğaz enfeksiyonlarında ateş 5 gün içinde düşmektedir. Bunun devamında zamanlarda ise boğaz ağrısı şikayetlerinde azalma görülür. Genelde antibiyotik tedavileri de 10 gün içinde tamamlanmaktadır.
Beta Taşıyıcılığı Nedir ve Ne Gibi Tedavi Yolları Vardır?
Çocuklarda Beta enfeksiyonu, bazı çocukların boğazında hiçbir belirti görülmemektedir. Bu durumda ise kişiler beta taşıyıcılığı yapmaktadırlar. Taşıyıcı olan hastalar, beta enfeksiyonunun hiçbir belirtisi görülmemektedir. Boğaz ağrısı, halsizlik, ateş gibi şikayetler olmadan da boğaz kültürü yardımıyla beta mikrobu buluna bilinmektedir. Taşıyıcı nitelikteki çocukların tanısı genellikle beta şikayetleri belirtileri olmadan yapılan kültür testleri ile tanı konulan bilinmektedir. Çocukluk yaşlarında, taşıyıcılık oranı yaklaşık olarak %15 ile %20 arasında bir oranda görülmekte ve hastalığı bulaştırırlar. Beta enfeksiyonu erken ve geç dönemlerdeki komplikasyonları da bir hayli düşüktür. Bu bakımdan taşıyıcı olanların tedavi edilmelerine de gerek yoktur. Yalnızca yüksek risk grubunda olanların tedavileri uygulanmalıdır. Hastada ve ailesinde herhangi bir şekilde kalp romatizma öyküleri var ise bu taşıyıcıların hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde nefrit hastalığı bakımından toplumda salgın riski bulunuyorsa bu taşıyıcıların da tedavi edilmesi gerekir. Bu sebeple beta enfeksiyonu tanısına ve tedavisine önem verilmesi gerekmektedir.
Beta Enfeksiyonunun Kuluçka Süreleri ve İyileşme Süreçleri
Beta enfeksiyonlarında kuluçka süreleri, genellikle 2 ile 4 gün arasında değişebilmektedir. Bulaşıcılığın, destek tedavilerinden sonra ve antibiyotik kullanımı sonrasında 24 saat içerisinde belirtiler ortadan kalkmaktadır. Enfeksiyonun iyileşme süresi minimum 7 gündür. Ama çok ciddi komplikasyonların önlenmesi açısından vakaların 4 ile 6 hafta aralığında izlenmesi gerekir.
Beta Enfeksiyonu Bulaşıcı Mıdır?
Beta enfeksiyonu, bulaşıcı bir hastalıktır. Genelde grup A Beta Hemolitik Streptokok insandan insana tükürük yoluyla, temas yoluyla ve burun salgıları ile aktarılır. Salgınlar, genellikle kalabalık ortamlarda ve aile içerisinde hızla yayılabilir. Bazı kirlenmiş yiyeceklerde bu enfeksiyona yol açabileceği unutulmaması gerekir.
Çocuklarda Beta Enfeksiyonunun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda Beta Enfeksiyonu, virüsler veya bakteriler de boğaz enfeksiyonuna sebep olduğu zaman kesin tanı için boğaz sürüntüsüyle Strep Testi veya boğaz kültürü alınması gerekir. Tedavinin ilk aşamasında penisilin uygulanır. Penisilin 10 gün boyunca iğne şeklinde ya da ağız yoluyla tedavi yapılır. Beta enfeksiyonunun tedavisi mümkün ve son derece kolaydır. Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi, mineral ve vitamin yönünden zengin bir şekilde beslenmesi gerekir. B6, A, E, C vitamini ve çinko, selenyum mineralleri bakımından zengin olan kış sebzelerinden lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, havuç, kırmızı lahana, marul, yeşil biber, sarımsak, roka, soğan ve meyvelerden ise mandalina, kivi, portakal, greyfurt, elmadan bir ya da birkaçı günlük beslenmede yer alması gerekir.
Çocuklarda Beta Enfeksiyonu Tedavi Edilmediği Zaman Neler Olur?
Çocuklarda Beta enfeksiyonu için yapılan tedavilerin ve verilen ilaçların dozunun yanlış olması, hastalığı ilk defa geçirilmesinden sonra kalp, böbrek ve eklemlerde çeşitli hastalıklarla ortaya çıkar. Çocuklarda tedavisi yapılmayan beta bakterisi kalp romatizması, nefrit ve artrit, böbrek iltihabına, zatürreye, sinüzite, deri iltihaplarına, orta kulak iltihabı gibi ciddi hastalıklara sebep olabilir. Genellikle en fazla ortaya çıkan kalp romatizması, eklem romatizması ve nefrit atrit hastalığı gibi hastalıklar meydana gelmektedir. Tedavi edilemeyen beta enfeksiyonu, kalp romatizması hastalığının doğmasına neden olur.
Kalp romatizması: Hastaların sinir sistemi ve kalbinde kalıcı hasar oluşmasına sebep olur, insanlar arasında kalp romatizması olarak bilinen Akut Romatizmal Ateş hastalığının ortaya çıkmasına sebep olur. Böyle durumlarda hastalarda genelde yorgunluk, nefes darlığı, ateş, merdiven çıkarken zorlanma ve nefes nefese kalma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu durum ilerleyen zamanlarda kalp yetersizliğine sebep olur.
Artrit: Beta mikrobunun eklemler üzerinde tutulması anlamına gelen artrite de sebep olabilir.
Nefrit: Hastalarda el, yüz, ayak ve gözde şişmelere sebep olur. Çocuktaki kreatin ve üre yükselir, böbrek fonksiyonlarında bozulma meydana gelir. Çocuğun idrar rengi kıpkırmızı olur; bunun sebebi ise idrara kan karışmış olmasıdır. Beta enfeksiyonunun nedenlerinden olan ve böbreğin üzerinde tutulmasının sonucunda oluşan nefrit hastalığı, çocuklarda öldürücü sonuçlar doğurabilir. Hastanın mutlaka hastaneye yatırılması gerekir.
Çocukların Beta Enfeksiyonu Olmaması İçin Neler Yapılması Gerekir?
Çocuklarda Beta enfeksiyonu tedavisinde antibiyotikli tedavilerinin yanında, diğer yöntemlerin uygulanması da gerekir. Diğer yöntemler ise şunlardır;
- Çocukların yeterli miktarda sıvı alması gerekir. Bunun haricinde yoğurt ve makarna gibi yiyeceklerin tercih edilmelidir.
- Parasetamol ve İbuprofen boğaz ağrılarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. İlacı doğru dozlarda kullanılması çocuğun kilosuna bağlıdır ve ilaç alımı konusunda doktora danışılması gerekir.
- 4 ve 5 yaş aralığında olan çocuklar, boğaz spreyleri ve pastillerle düzenli olarak kullanılmalıdır. 6 ve 8 yaş aralığında olan çocuklarda ise tuzlu su ve gargara yapmaları durumunda belirtilerin azalmasına yardımcı olacaktır.
- 18 yaş altı çocuklara aspirin verilmemelidir. Eğer aspirin içerikli ilaçlar verilirse, çocuklarda Reye belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.
- Çocuklarda oluşan belirtiler düzelmemesi durumunda veya üç gün uygulanan antibiyotik tedavisine rağmen durumu kötüleşirse, doktora tekrar danışılmalıdır.
- Çocukların ellerini sık sık su ve sabunla yıkanması, enfeksiyonun yayılmasını önlenmesinin en iyi yollarından biridir. Bunun ile birlikte alkollü antiseptik jelleri de tercih edilmesi gerekir. Özellikle çocukların hasta bir kişiyle karşılaştıktan sonra el ve yüz hijyenine nasıl dikkat edeceği anlatılmalı ve uygulamalı olarak gösterilmelidir.
- Öncelikle olarak çocuğun bulunduğu çevrede ya da ailesinde beta enfeksiyonu olan kişi var ise bulaşma riskini daha aza düşürmek için yakın mesafede olmaması gerekir. Bunun dışında kapalı alanlar ve ortak kullanım alanlarında yer aldıktan sonra çocukların mutlaka elleri yıkanmalıdır. Çocuklara böyle zamanlarda çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içecekler verilmemelidir.