ASD (Atrial Septal Defekt) Nedir?
Kalp ve Damar Cerrahisi

ASD (Atrial Septal Defekt) Nedir?

    ASD (Atrial Septal Defekt) Nedir?

    ASD (Atrial Septal Defekt), atıal septal defekt olarak da bilinir ve kalbin ön bölümünde (atrium) doğuştan gelen bir boşluk anlamına gelir. Bu boşluk, kalbin iki bölümü arasındaki septum adı verilen bölgede bulunur ve kalbin normal işleyişini etkileyebilir. ASD genellikle doğuştan gelen bir durumdur ve tedavi edilebilir. Eğer ASD'niz varsa, doktorunuz size en uygun tedavi seçeneğini önerecektir.

     

    ASD (Atrial Septal Defekt) Nedenleri Nelerdir?

    ASD genellikle doğuştan gelen bir durumdur ve nedenleri tam olarak anlaşılamamaktadır. Ancak, bazı durumlarda bu boşluğun oluşmasına neden olabilecek faktörler şunlar olabilir:

    Kalp gelişiminde meydana gelen bir hata

    Annenin hamileliği sırasında alınan bazı ilaçlar veya radyasyon

    Bazı kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişen bir ASD

    Eğer ASD'niz varsa, doktorunuz size oluşum sebebini daha iyi açıklayabilir.

     

    ASD (Atrial Septal Defekt) Tanısı Nasıldır?

    ASD tanısı genellikle fizik muayene, elektrokardiyografi (EKG), ekokardiyografi (ekokardiyografi) ve radyolojik incelemeler gibi testlerle konur. Fizik muayenede doktor sizi dinleyerek, kalbinizin ritmini ve seslerini dinleyerek ve vücudunuzu kontrol ederek ASD'nin varlığını belirleyebilir. EKG ise kalbinizin elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılan bir testtir. Ekokardiyografi ise kalbinizi ultrasonik dalga kullanarak görüntülemeyi sağlar ve ASD'nin varlığını belirleyebilir. Radyolojik incelemeler ise kalbinizin yapısını ve işleyişini daha iyi anlamak için kullanılır. Eğer ASD'niz varsa, doktorunuz size hangi testleri yaptıracağını söyleyecektir.

     

    ASD (Atrial Septal Defekt) Tedavisi Nasıldır?

    ASD tedavisi genellikle cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi, ASD'nin olduğu bölgeyi tamir ederek kalbinizin normal işleyişini sağlar. Bu amaçla, cerrah kalbinizin arkasına bir kapak yerleştirir veya ASD'nin olduğu bölgeyi düzleştirir. Bu işlem genellikle birkaç saat sürer ve genellikle açık cerrahi olarak yapılır. Eğer ASD'niz varsa, doktorunuz size en uygun tedavi seçeneğini önerecektir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 15.12.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    BirolYAMAK
    Kalp ve Damar Cerrahisi

    Prof. Dr.

    Birol YAMAK

    Koru Ankara Hastanesi