Agorafobi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Agorafobi, dışarıda veya halka açık yerlerde bulunma korkusu ile karakterize bir anksiyete bozukluğudur. Buna neyin sebep olduğu ve nasıl tedavi edileceği hakkında daha fazla bilgi edinin!
Agorafobi, insanları dışarı çıkmaktan veya başkalarının yanında olmaktan korkmasına neden olan bir durumdur. Genellikle birisi, ani bir yoğun korku veya rahatsızlık hissi olan panik atak geçirdiğinde başlar.
Agorafobiye Ne Sebep Olur?
Agorafobi panik atakla başlayabilir. Panik atak, uyarı vermeden gelen kısa bir yoğun korku veya rahatsızlık dönemidir. Agorafobiden muzdarip insanlar genellikle panik atak olmadan önce endişeli hissederler. Ayrıca biri meydana geldikten sonra gergin veya endişeli hissedebilirler.
Agorafobi Belirtileri
Agorafobiniz olabileceğini düşünüyorsanız, hemen doktorunuzla konuşun. Belirtileriniz hakkında sorular soracak ve tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır. Daha fazla değerlendirme için bir psikiyatriste veya psikoloğa sevk edilebilirsiniz.
Agorafobinin Göstergeleri Nelerdir?
Agorafobisi olan kişiler, kaçmanın mümkün olmadığı durumlara maruz kaldıklarında genellikle endişeli hissederler. Paniğe kapılıp kontrolü kaybedeceklerine inandıkları için bu durumlardan kaçınabilirler. Bu, semptomları daha da kötüleştiren kaçınma davranışına yol açar.
Agorafobi Tedavi Seçenekleri
Agorafobisi olan kişiler için çeşitli tedaviler mevcuttur. Bunlara ilaçlar, psikoterapi ve diğer davranışsal terapiler dahildir. İlaçlar tek başına veya diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir. Psikoterapi, korkularınızı anlamanıza ve bunların üstesinden gelmek için stratejiler geliştirmenize yardımcı olan bir terapistle konuşmayı içerir. Davranışçı terapi, korkularınızla yüzleşmeyi öğretmek için maruz bırakma tekniklerini kullanır.
Agorafobiden muzdarip insanlar için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Bilişsel davranışçı terapi (CBT), agorafobi için en etkili tedavilerden biridir. BDT, hastalara korkularına katkıda bulunan olumsuz düşünce ve inançları tanımlamayı ve bunlara karşı koymayı öğretir. Ayrıca BDT, stresli durumlarla başa çıkmalarına yardımcı olacak yeni düşünme ve davranış biçimleri geliştirmelerine yardımcı olur.