Pamukçuk Nedir?
Pamukçuk (Oral kandidiyaz), maya veya mantarın neden olduğu bir enfeksiyondur. Ağız ve boğazı etkiler. Pamukçuğa (oral kandidiyaza) genellikle Candida albicans adı verilen bir mantar enfeksiyonu neden olur. Durum, vücutta mayanın büyümesine izin veren çok fazla şeker olduğunda ortaya çıkar.
Pamukçuk ağız ve boğazda sık görülen bir mantar enfeksiyonudur. Buna diyabet, HIV/AIDS, kanser, organ nakli ve diğer tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde çok sayıda üreyen Candida albicans mayası neden olur.
Pamukçuk, ağızda, dilde, diş etlerinde ve boğazda beyaz lekeler ile karakterizedir. Bu alanlar kızarır, şişer ve ağrılı hale gelir. Bazı durumlarda, pamukçuk ağızda ve boğazda ülserlere neden olabilir. Zayıflamış bir bağışıklık sistemi olduğunda bu durumun ortaya çıkması daha olasıdır.
Pamukçu, genellikle ağzı ve boğazı etkiler, ancak vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. Pamukçuk, zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler arasında en yaygın olanıdır.
Pamukçuk genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen başka bir mantar enfeksiyonu olan pamukçuk ile karıştırılır. Pamukçuk bulaşıcı değildir; ancak pamukçuk, enfekte tükürük veya mukoza zarlarıyla temas yoluyla yayılır.
Semptomlar dilde, yanakların içinde, diş etlerinde, ağzın çatısında ve dudaklarda beyaz lekeleri içerir.
Pamukçuk genellikle nistatin, flukonazol, klotrimazol, mikonazol, ekonazol, ketokonazol ve amfoterisin B gibi mantar önleyici ilaçlarla tedavi edilir.
Pamukçuk Nedenleri
Pamukçuk, Candida albicans mayasından kaynaklanır. Bu tür maya normalde sindirim sisteminde zararsız bir şekilde yaşar. Ancak vücutta çok fazla şeker olduğunda maya hızla çoğalabilir ve enfeksiyonlara neden olabilir.