Cushing Sendromu Nedir?
Cushing hastalığı, vücutta yüksek kortizol seviyelerine neden olan nadir bir durumdur. Adrenal tümör veya hipofiz adenomundan kaynaklanabilir.
Cushing sendromu, kanda dolaşan çok fazla kortizol olduğunda ortaya çıkar. Aşırı kortizol vücudun birçok bölümünü etkileyerek kilo alımı, yorgunluk ve kas güçsüzlüğü gibi semptomlara neden olur.
Cushing sendromu, kortizol üretiminin artmasıyla sonuçlanan nadir bir endokrin bozukluktur. Bu hormon adrenal bezler tarafından üretilir ve metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olur. Bazı durumlarda, bozukluğun nedeni, adrenokortikal karsinom (ACC) adı verilen bir adrenal bez tümörüdür. Diğer zamanlarda, neden hipofiz adenomu adı verilen iyi huylu bir büyümedir.
Cushing Hastalığı Nedir?
Cushing hastalığı, vücutta çok fazla kortizol olduğunda ortaya çıkan nadir bir endokrin hastalığıdır. Kortizol, adrenal bezler tarafından üretilen bir steroid hormondur. Kan şekerini ve diğer fonksiyonları düzenler.
Cushing Hastalığının Belirtileri
Cushing hastalığı kilo alımı, yorgunluk, kas güçsüzlüğü ve düşük enerji gibi semptomlarla karakterizedir. Diğer belirti ve semptomlar sivilce, saç dökülmesi, iştah artışı ve ruh halindeki değişiklikleri içerir.
Cushing Hastalığının Nedenleri
Cushing hastalığı, vücutta çok fazla kortizol olduğunda ortaya çıkan, nadir görülen bir endokrin bozukluktur. Bu aşırı kortizol ya bir adrenal bez tümöründen ya da bir hipofiz adenomundan gelir.
Cushing Hastalığı Teşhisi
Cushing sendromunuz olabileceğini düşünüyorsanız, hemen doktorunuzla konuşun. Gerçekten durumunuza sahip olup olmadığınızı belirlemek için testler yapacaktır. Bu testler arasında kan testleri, idrar testleri ve CT taramaları ve MRI taramaları gibi görüntüleme çalışmaları yer alır.