Varis çok karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Varis genelde uylukların iç kısımlarında ve baldırlarda sıklıkla görülmektedir. Kalbe kan taşıma görevi bulunan toplardamarın kıvrılması, genişlemesi ve uzaması sebepleri yüzünden ciltte kırmızı ya da mor damar görüntüleri oluşmaktadır. Ve bu görüntüler varis olarak tanımlanmaktadır. Varisler tek çeşit değildir. Birkaç tane varis çeşidi görülebilmektedir. Daha çok yaşlı kişilerde bu problem ile karşılaşılmaktadır. Varisin oluşmasını artıran bazı faktörler bulunmaktadır. Aynı zamanda birkaç tane varis tedavisi için kullanılan yöntemler vardır. Fakat varis hastalığı için erken teşhis önemli rol oynamaktadır. Çünkü teşhisin geç kalınması ve varisin ilerlemesi ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır.
Varis Çeşitleri Nelerdir?
Varisin oluşması bazı faktörlere bağlı olaraktan bacak ve kollarda olan toplardamarlar, derin, yüzeysel, bağlantı kurucu ve delici olmak üzere 4 tane farklı anatomik özellikleriyle birbirinden ayrılmaktadır. Toplardamarlarda bulunan kapakçıklar kanın geriye gitmesini engellemektedir. Varislerin oluşum nedeni ise genellikle kanı kalbe götüren derin damarlarda bulunan kapakçıkların yetmezliği sonucunda olmaktadır.
Varis Oluşumuna Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Varis oluşumuna sebebiyet veren birçok faktör bulunmaktadır. Toplardamarlarda olan tansiyon yüksekliği ve kapakçık yetmezliği problemleri varis oluşumuna sebep olan ana faktörlerdendir. Toplardamarlarda fazla sayıda kapakçıklar bulunmaktadır. Ve kapakçıklarda bazı durumlarda kan geriye gider ve oluşan hasarlar kapakçıkların işlevlerini bozar. Ve bu kapakçıklardaki fonksiyon bozukluğu varise neden olur. Aynı zamanda uzun süreler boyunca ayakta kalma durumlarında toplardamarlarda tansiyon yüksekliği problemi çıkar. Damardaki tansiyon yükselmesi ayakların şişmesine, yanmasına ve ağrımasına neden olur. Böylece yine bu sebepten ötürü varis oluşur.
Kadınlarda Varis Hastalığı
Kadınlarda varis hastalığının oluşması erkeklere oranla 4 kat daha fazla olmaktadır. Kadınlarda sık görülmesinin nedenlerinden biri hamilelik sürecidir. Bunun yanında işe giden annelerinde uzun süre masada oturma ya da ayakta kalma durumlarından dolayı toplardamarlar güçsüzleşir ve varis oluşur. Çünkü varisler %90 oranı ile genetik yatkınlıktan oluşmaktadır. Ailede önceden varis hastalığı olan kişilerin kendisinde de varis görülme olasılığı yüksektir.
Varisler durgunluk ve yerçekimi hastalığı olarak geçmektedirler. Yer çekiminden dolayı kan ayaklarda duraksayarak damarları genişletir ve varise neden olur. Yer çekimi kaçınılmaz bir olgu olduğu için gerekli şartlar gerçekleştiğinde varisin olması kaçınılmazdır. Fakat hayat tarzı olarak hareketli bir yaşam benimsendiğinde varisin oluşması geciktirilebilir. Özellikle sıcak iklime sahip bölgeler, hareketsiz hayat tarzı, ayakta durmak gereken meslekler, fazla kilo alma ve sigara varis oluşumun neden olan faktörlerdir. Sadece ayakta duran kişilerin değil aynı zamanda masa başı iş yapanlarda risk altındadır. Sandalyede oturuş şeklinden dolayı kan akışı olması gerektiğinden farklı olur ve bu da %75 oranında varisin oluşmasına neden olur. Özetle varise yol açan faktörler bu şekildedir;
- Genetik kalıtım varisin oluşmasında %90'lık bir oranda büyük rol oynamaktadır.
- Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir.
- Sürekli topuklu ayakkabı giyen kadınlarda bacak adalesi zayıfladığı için varis oluşmaktadır.
- Hamilelik sürecinde kadınlar hareketsiz kaldıkları ve fazla kilo aldıkları için varis olmaktadır.
- Sigara, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri varise sebep olmaktadır.
- Dar çorap ve pantolon giymekte varisin oluşmasında rol oynamaktadır.
- Sıcak iklimine sahip bölgelerde sıcak havadan dolayı varise neden olmaktadır.
Varis Belirtileri
Varis belirtileri diğer hastalıklılarla büyük benzerlik göstermektedir. Bu yüzden en ufak herhangi bir belirti gösterildiğinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Varisin belirtileri şu şekildedir;
- Bacakta şişlik oluşması
- Ağrı
- Kaşıntı
- Bacaktaki damarlarda belirginleşme (Mavi damarların yüzeyden görülebilmesi)
- Sık sık olan kas krampları
- Ciltte görülen değişiklikler
- Yaraların oluşması
- Bacaklarda uyuşukluk ve ağırlık hissi
- Yüzeysel tromboflebitler
- Huzursuz bacak
- Genişleyen venlerde pıhtının ve iltihabın oluşması
Varis hastalığını düşündürtebilecek belirtilerdir. Fakat varis belirtileri başka hastalıklarla da benzerlik göstermektedir. Varisin belirtilerine benzerlik gösteren hastalıklarda şunlardır;
Böbrek ve kalp yetmezliği: Bu hastalıklarda uzun süreli yolculuklarda ve ayakta kalma durumlarında ayaklar şişer ve ödem toplar. Ayakların şişmesinden dolayı varisle karıştırılmaktadır.
Nörolojik bozukluklar: Nörolojik bozukluklara sahip olan hastaların ayaklarında huzursuzluk ve yanma hissi oluşabilmektedir. Huzursuz ayak ve yanma hissinden dolayı nörolojik bozukluklar da varis ile çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Şeker hastalığı: Şeker hastalığı olan kişilerin bacaklarında uyuşukluk ve ağırlık hissi vardır. Buna ek olarak zaman zaman kas krampları da yaşamaktadırlar. Bu belirtilerden dolayı varis ile karıştırılması çok yaşanmaktadır.
Varis Tanısı Nasıl Koyulur ?
Varis tanısı fiziksel bir muayene ile konulabilmektedir. Çünkü varis olan hastalarda en belirgin belirti bacaklardaki damarların çıplak gözle görülebilmesidir. Varisin belirtileri başka hastalıklar ile karıştırıldığından doğru teşhis çok önemlidir. Teşhis konulduktan sonra varis tedavilerine başlanmaktadır.
Varis Tedavi Yöntemleri nelerdir?
Varisler toplardamarların balonlaşması yüzünden olmaktadır. Bu balonlaşmaya da tansiyon yüksekliği sebebiyet vermektedir. Bunun için öncelikle yapılması gereken tansiyonu düşürmek olmaktadır. Toplardamardaki tansiyonun düşürülmesi ile belirtiler ve şikâyetler azalmaktadır. Varislerin tedavisi 3 ana yöntem ile olmaktadır. Bunlar cerrahi, ilaç ve koruyucu tedavilerdir.
Variste Koruyucu Tedavi: Koruyucu tedavi varisin çok ilerlemediği hastalarda yapılmaktadır. Öncelik olarak yaşam şeklinin değiştirilmesi hedeflenir. Bu yaşam şekli değişikliği topuklu ayakkabı ve dar kıyafetlerin giyilmesinden kaçınılarak ilk etapta değişebilir. Masa başına çalışan kişilerinde ara ara yürüyüşler yapması koruyucu tedavi için yeterli olmaktadır.
Variste Tıbbi Tedavi: Elevasyon yani ayakları yukarıya kaldırmak varis için uygulanan tıbbi bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem toplardamardaki tansiyonu düşürmektedir. Ayakları kaldırmak için bir yastık ya da yorgandan yararlanılabilir. Ayaklarda yanma ve şişme hissinin geçirilmesi için dizlerin kalp seviyesinde ve ayaklarında dizlerden daha yüksek bir noktada durması gerekmektedir.
Varis Çorabı: Varis çorabı tedavinin en önemli aşamalarından biridir. Tedavi için mutlaka yapılması gerekmektedir. Günlük kullanım ile kişilerin varis şikâyetlerinde azaltma yapar ve rahatlatır. Bu çorabın amacı var olan varislerin genişlemesini önlemektir. Damarlardaki genişlemeyi engellediği için ayaklarda şişme ve yanma olmaz. Varis çorapları varislerin oldukları yerlere göre 2 çeşitte olmaktadır. Varisler kasık bölgelerinde de yer alıyorsa bunun için külotlu varis çorabı önerilir. Varisler sadece bacaklarda var ise diz altı varis çorabı yeterli olmaktadır.
Variste İlaç tedavisi: İlaç tedavilerinde öncelikli amaç hastaların şikâyetlerini azaltmak olmaktadır. İlaçlar hastaların rahatlamasını ve damar kaslarını güçlendirmesini sağlamaktadır. Hastaların rahatlatılması sağlandıktan sonra ki amaç bacaklarda olan reflüyü azaltmaktır. İlaçların düzenli kullanımı ile birlikte ağrıların ve şişliklerin azalması %90 oranında görülebilmektedir.
Variste Cerrahi Tedavi: Cerrahi tedaviler de ameliyatlar ile damarlar bacaklardan tamamen çıkarılmaktadır ve geriye sadece kanamalar kalmaktadır. Ameliyatlar dışında da yapılan yöntemler varis tedavisinde fayda sağlamaktadır.
Variste İğne Tedavisi (skloterapi): Bacaklardaki görünen kılıcal damarların tedavisi için bu yöntem yani skleroterapi kullanılmaktadır. İğne ile damarın içine ilaç verilmektedir. Bu ilaçla birlikte hasta olan toplardamarlar kapanır ve varisler kısa bir süre sonra bacaklarda görülmez. Bu tedavi ciltte herhangi bir iz ya da yara bırakmadığı için estetik görüntüyü bozmamaktadır. Bu tedavi sonrası hasta aynı gün içinde evine gidebilmektedir.
Variste Köpük Tedavisi: İğne tedavisi yani skleroterapi damarın içine ilaç verilerek yapılabildiği gibi ilacın hava ile temas etmesi ile köpük oluşturarak köpüğün damarlara uygulanması şeklinde de yapılabilmektedir. Köpük tedavisinin kullanımı genelde daha geniş damarlarda olmaktadır. Varis tedavisinde ameliyatsız yöntemler içinde sıklıkla kullanılan bu yöntem ile varisli damarlar tamamen kapanmaktadır. Varislerin içine verilen kimyasal köpükler damarların iç yüzlerinde yanıklar yapar ve bu yanıklar sayesinde varisli damarlar tamamen kapanır.
Variste Radyo Rrekans Tedavisi: Ameliyat olmadan radyofrekans ile ince varisli damarların tedavisi yapılabilmektedir. Tedavi sırasında damarların içine bir ısı enerjisi verilir ve varisli bölgeler bu ısı ile kapanır.
Variste Lazer Tedavisi: Lazer tedavileri de varisli bölgeler için herhangi bir kesik ya da cerrahi işlem gerçekleştirilmediği için varis tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Lazer tedavisi sonrasında hasta günlük hayatına devam edebilmektedir.
Varis Tedavisinde ayrıntılı bilgi için lütfen 0312 911 77 77 numaralı çağrı merkezimizi arayınız.