3D Meme Tomosentez
Meme Sağlığı

3D Meme Tomosentez

    3D Meme Tomosentez

    Kadınlarda, meme sağlığı oldukça önemlidir. Geçmişten günümüze birçok meme hastalığı kadınların sağlık durumunu etkilemektedir. Dünyada her yıl neredeyse iki milyon kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır ve çoğu zaman geç tanı dolayısıyla tedavi yapılamadan hastalık yayılmaktadır. Meme sağlığı özellikle 35-40 yaş ve üzeri kadınlarda sürekli kontrol edilerek takip edilmelidir. Meme dışında görülen görüntü bozukluğu, acı hissi ya da elle hissedilen ve içerden oluşan bir şişlik veya beze meme hastalıklarının tanısı için nedenler arasındadır. Meme hastalıklarının tanısı ya da tedavi süreci içerisinde ise meme tomosentez kullanılmaktadır. 

    Meme tomosentezi, kısaca 3D görüntüleme sağlayan mamografi meme görüntülenmesi anlamına gelmektedir. Meme yapısı içerisinde oluşan değişim ve sorunlar 3D yani üç boyutlu bir biçimde görüntülenmektedir. Tomosentez sayesinde hastalık kolay bulunabilir ve erken tedavi edilebilir. Meme dokusunun sıkılığı nedeniyle görüntülenemeyen sorunlar meme tomosentezi sayesinde 20 yaş ve üstü her kanında görüntülenebilir. Meme sağlığının bozulmasına izin vermeden sürekli kontrol ve muayene ile kadın sağlığı korunabilir. Hastalıkların birçok nedeni olabilir bu yüzden kişinin bilinçli olması önemlidir. Kadın sağlığı hakkında bilinçlendirme yapmak için dünya üzerinde çok fazla vakıf, dernek gibi kuruluşlar bulunur. Yıllar içerisinde kadınlar bilinçlenmiş ve meme sağlığına daha çok önem vermeye başlamışlardır.

    Meme Sağlığı

    Meme sağlığının korunması her yaşta çok önemlidir, kadınlar devamlı olarak elle kontroller ile meme biçimini ve içerde oluşabilecek bezeleri koltuk altından meme altına kadar takip etmelidir. Elle muayeneyi bilinçli yapmak çok önemlidir, yanlış muayene hastalığın fark edilmesini zorlaştırmaktadır. Meme sağlığı için düzenli doktor kontrolleri ve günlük yaşama dikkat edilmeli ayrıca genetik faktörlerin de gelişimi izlenmelidir. Aile içerisinde özellikle annede bir veya birden fazla meme hastalığı hikâyesi görülmüş ise takipler ve kontroller daha sık olmalıdır. Meme sağlığı için yapılması gereken bazı önemli noktalar;

    • Meme yapısını elle düzenli olarak kontrol etmek.
    • Sağlıklı beslenmek ve spor yapmak.
    • Fazla stres ve sıkıntıdan kaçınmak.
    • Ağır işlerden uzak durmak,
    • Sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak.
    • Aile hastalıklarını bilmek ve belirtileri takip etmek.
    • Çok sıkı veya fazla destekli ya da naylon yapılı sütyen kullanımından kaçınmak.
    • Dar kıyafetler giymemeye dikkat etmek.
    • Fazla cilt bakımı ürünü kullanmamak ve cilde uyumlu olmayan cilt bakım ürünlerini kullanmamak.
    • Düzenli doktor kontrolü ve meme tomosentez yaptırmak.
    • Özellikle çok doğum yapmış, emzirmiş ve 40 yaş üstü kadınlar için yaşa uyumlu ve sağlık yapısına göre düzenli kontroller olarak sıralanabilir.

    Meme sağlığının korunmaması sonucunda dünyada her sekiz kadında bir ortaya çıkan meme kanseri hastalığı riski çok yüksektir. Meme kanseri erken tanı ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi için en önemli olan lenf ve kana kanserin çok fazla karışmamasıdır, tedavi sürecinde lenf ve kana karışan kanser temizlenmeye çalışılmaktadır. Kanser hastalığının belirli evreleri vardır ve bu evreler hastalığın tedavi sürecini belirlemektedir. Hastalığın evresine göre memenin yerinden alınması bile söz konusu olabilir. Günümüz de ilerleyen tıp teknolojisi ile alınan memenin yerine estetik ile yeni meme yapılabilmektedir. 

    Meme Kanseri Nedenleri ve Belirtileri

    Meme kanseri hastalığına neden olan bazı durumlar vardır. Bu durumlar özellikle hastalığın erken teşhisinde göz önüne alınır ve tedavi için çok önemlidir. Hastalığa neden olan durumları yapmamak da hastalık riskini bir o kadar azaltmaktadır. Meme kanseri tedavisinde meme tomosentez ile görüntü alınırken doktorlar hastalığa neden olan durumları da araştırmaktadır. Meme kanseri hastalığına neden olabilecek ya da olan durumlar sizler için hazırlanmış ve aşağıda sunulmuştur;

    • Aşırı kilo ve obezite hastalığı.

    • Erken yaşta ya da çok geç yaşta regl olmak veya menopoza girmek.
    • Uzun süreli östrojen tedavisi görmüş olmak.
    • Hareketsiz yaşam, spor yapmamak.
    • Çok fazla radyasyona maruz kalmak.
    • 30 Yaşından sonra doğum yapmak.
    • Doğumdan sonra ilk 6 ay bebeği emzirmekten kaçınmak. Bu durum süt bezlerinin tıkanmasına ve dolu kalmasına neden olarak tehlikeli kistlere yol açabilir.
    • Çok fazla doğum yapmak ve çok fazla çocuk emzirmek.
    • Sağlıksız kıyafetler giymek.
    • Sağlıksız ve kirli alanlarda yaşamak.
    • Çok fazla stres, üzüntü ve baskı yaşamak.
    • Ailede meme kanseri ya da meme hastalıkları görülmesi.
    • Çok fazla alkol ve sigara tüketimi hastalığı tetikler ve hastalığa neden olur.
    • Her şeyin başı olarak ise kadın olmak bu hastalığın nedenidir.

    Dünya üzerinde bu durumlar veya benzer durumlar ile kadınlar meme hastalıkları yaşamaktadır. Meme sağlığının bozulması tüm vücudu etkilemekte ve hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Meme tomesentez gibi 3D görüntüleme sistemleri sayesinde gelişen tıp teknolojisi hastalıklarda tedavi yöntemlerini çoğaltmış ve büyük oranda kolaylaştırmıştır. Tüm hastalıkların başında stres ve gen yapısı bulunmaktadır. İnsan vücudu hassas bir yapıya sahip olmakla birlikte düzenli ve sağlıklı bakılmadığında birçok sorun çıkarabilen bir sistem bütünüdür. Hastalık her ne durumda ortaya çıkarsa çıksın tedavisi çok önemlidir bunun yanında hastalık ortaya çıkmadan ya da çıkınca vücuda çok iyi bakmak, psikolojiyi sağlam tutmak ve stresten uzak durmak gerekmektedir. Meme kanserinin belirtileri genel olarak aynıdır, yapılan araştırmalar ve görülen hastalıklar sonucu belirtiler aşağıdaki gibi sıralanmıştır;

    • Meme içerisinde ve çevresinde hissedilen şiddetli ağrı.
    • Acı veren ya da acı hissettirmeyen oluşan şişlikler(bezeler).
    • Meme başının çekilmesi ve şeklinin bozulması.
    • Meme ucundan gelen garip akıntı ya da kanama.
    • Meme başı ve çevresinde oluşan yaralar veya lekeler.
    • Vücudun çeşitli yerlerde özellikle meme de renk değişimi ve kızarıklık.
    • Vücutta halsizlik, baş dönmesi, bayılma sürekli istifra gibi sorunlar.

    Meme kanserinde ya da meme hastalıklarında görülen belirtiler genel olarak yukarıda belirtilmiştir. Bu belirtilerden bir veya birkaçı görüldüğünde kişi hemen uzman bir hekime başvurmalıdır. Doktor kontrolü ve doğru tedavi her hastalık için çok önemlidir. Özellikle meme tomosentez gibi görüntüleme sistemleri ile hastalık tespiti ve hastalık süreci takibi çok önemlidir. 20 yaş üstü her kadın haftalık ya da aylık olarak kendini muayene etmelidir. Elle yapılan muayeneler hastalığın erken tanısı için çok önemlidir. Erken tanı sayesinde tedavi hızla gerçekleşir ve hastalık kolay yenilir. Elle muayenede ele gelen şişlik ya da bir noktada hissedilen acı varsa ihmal edilmeden doktora başvurulmalıdır. Bunun yanında dışardan görülebilen bir şekil bozukluğu ya da yukarıda belirtilen renk bozuklukları, akıntı, kanama gibi durumlar varsa kesinlikle doktora gidilmeli tedavi süreci başlatılmalıdır. 

    Tedavi ve Meme Tomosentezi

    Kadınlarda 40 yaşa kadar meme dokusunda bozukluk veya içeride oluşan bir hasar oldukça zor tespit edilmektedir. Meme tomosentez zor görülebilecek sorunları görüntüleyerek ortaya çıkarabilir. Genç yaştaki kadınların kitle görünümleri 3D görüntüleme sistemi ile daha kolay yapılabilmektedir. Meme içerisinde gizlenmiş olan tüm tümörler bulunabilmektedir. Eski tıp teknolojilerinde yanılma payı oldukça yüksektir. Meme yapısı estetik ve incedir oldukça da karışıktır bu nedenle meme tomosentezi daha detaylı görünüm ile sorunu en derinde olsa bile görüntüleyebilmektedir. Bu uygulama sayesinde hastaya çok fazla ultrason çekilmez ve gereksiz radyasyona maruz kalmadan sorun bulunur. Meme tomosentez sayesinde doku örtülmesi seviyesi aza indirgenir ve tümör görünümü netleşir. Tıp gelişimi günden güne devam etmekte ve hastalıkların tedavisi hızlanmaktadır özellikle meme kanseri gibi önemli hastalıkların erken tanısı ile iyileşme süreci hızlanmıştır. Meme tomosentez öncesinde hastaların bilmesi gereken noktalar vardır. Görünümü kolaylaştırmak ve tanının kolay konmasını sağlamak ve cihaz sağlığı için hastalardan istenilen şeyler aşağıda verilmiştir;

    • Doktor önerimi ve isteği ile meme tomosentez görünümü yapılmaktadır.
    • Hastalar inceleme öncesinde koltuk altı bölgesinden meme bölgesine kadar herhangi bir krem, pudra, deodorant, parfüm ya da rollon kullanmadan diğer bir deyişle sürmeden gelmelidir.
    • Tomosentez öncesinde hasta sakin ve bilinçli olmalıdır.

    Meme tomosentez öncesinde kadınlar sakin olmalı ve hastalık hakkında bilgili olmalıdır. Erken tanı erken tedaviyi de beraberinde getirmektedir, bunun yanı sıra hastalığın tedavisi ve tıp alanı günden güne ilerlemektedir. Hatalığın önüne geçmek için kadınlar kendileri düzenli kontroller yapmalı ya da belirli aralıklar ile doktor muayenesi yaptırmalıdır. Kontroller esnasında bulunan her kist yapısı kötü huylu olmayabilir. Meme yapısında iyi huylu kistlerde bulunabilmektedir. Kistin iyi huylu olup olmadığı biyopsi yöntemiyle belirlenebilir. Hastalık tanısı uzman doktorlar tarafından konulmalı kulaktan dolma bilgilerle ile hastalık kanısına varılmamalıdır. 

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 26.01.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu