Fibroblast Nedir?
Fibroblast, bağ dokusunun temel hücresi olarak bilinen onarıcı ve yenileyici bir hücre türüdür. Fibroblastlar, birçok bağ dokusu türünün üretiminden sorumlu olan kollajen, elastin gibi proteinlerin üretiminden sorumludur. Yaşlanmanın ve çevresel etkenlerin doğal sonucu olarak fibroblastlar da zaman içerisinde elastin ve kolajen üretme kabiliyetlerini kaybederler. Çevresel faktörlerin etkisiyle fibroblastlar zamanla bozulur ve sayıları azalır; cilt esneklik özelliğini kaybeder. Esnekliğini kaybeden ciltte kırışıklıklar oluşarak, çökme ve sarkma gibi deformasyonlar meydana gelir. Otolog broblast nakli ile yaşlanmanın ve çevresel etkenlerin meydana getirdiği bu deformasyonların önüne geçmek mümkündür.
Fibroblast Kullanım Alanları Nelerdir?
Fibroblastlar, estetik amaçlı olarak;
Dudak üst çizgilerinin tedavisinde,
Ciltte çukurluklarda,
Kırışıklı tedavisinde,
Cilt çatlaklarında (strech mark),
Kaza ya da doğum sonrası meydana gelen doku kayıplarında,
Kronik ülserlere bağlı olarak kapanmayan yaralarda,
Sivilce ve suçiçeği izleri gibi pek çok alanda kullanılan bir yöntemidir.
Fibroblast Nasıl Üretilir?
Hastadan yaklaşık 3 mm çapında bir doku örneği, lokal anestezi yapılarak punch biyopsi ile alınır. Bu doku, kulak arkası olabileceği gibi, kol içi, kasık bölgesi gibi güneş görmeyen ve estetiği bozmayan bir bölgeden de alınabilir. Punch biyopsi işlemi hastanın canını acıtan bir yöntem değildir. Alınan biyopsi örneği Stembio Laboratuvarları tarafından temin edilen kit içerisine konularak, soğuk zincir ile en fazla 24 saat içerisinde laboratuvara gönderilir. Uluslararası standartlarda (cGMP koşullarında) çalışan ve Sağlık Bakanlığı tarafından üretim izni verilmiş olan Stembio laboratuvarlarında önce biyopsi materyalinden broblast hücreler ayrıştırılır ve aseptik koşullarda çoğaltılması veya üretilmesi aşamasına geçilir. Ortalama 4-6 hafta üretim sürecinin sonunda detaylı kalite kontrol testlerinden sonra hazırlanan ve enjekte edilebilir hale getirilen son ürün, hastaya nakledilmek üzere steril flakonlar içerisinde sunulmaktadır.
Fibroblast Nasıl Uygulanır?
Enjeksiyonlar en küçük 26G enjektör ile mezoterapi yöntemiyle uygulanır. Göz ve dudak çevresi, alın, çene, eller, dekolte bölgeleri kulanım alanlarıdır. Hekim tercihine göre 2-6 haftalık aralıklar ile 3 dozluk kürler halinde uygulanır. Her uygulamada ortalama 30 milyon fibroblast hücresi kullanılır. Fibroblast hücreler dondurularak, istenildiğinde 2. ve 3. doz olarak kullanılmak üzere TÜBİTAK Martek’te yer alan Stembio Kordon Kanı, Hücre ve Doku Merkezi’nde uygun koşullarda bankalanmaktadır.
Fibroblast Bankacılığı Nedir?
Stembio laboratuvarlarında üretilen broblastlar sonraki seanslarda kullanılmak üzere dondurularak -196°C’de buhar fazındaki azot tanklarında saklanabilmektedir.
Ürün istenildiğinde, aynı gün içinde uygun yöntemlerle çözülerek, hastaya uygulamaya hazır koşullarda uygulama yapılacak merkeze transferi gerçekleştirilmektedir.