Beden Dismorfik Bozukluğu (BDB) Nedir?
Klinik Psikolog Meryem KARAKAYA “Beden Dismorfik Bozukluğu” hakkında bilgilendiriyor.
Beden Dismorfik Bozukluk (BDB), kişinin kusurlu veya çirkin olduğuna inandığı hayali bir fiziksel kusur veya kusurlarla aşırı meşgul olduğu bir zihinsel sağlık durumudur. Bu durum, gerçekten var olmasa bile kişinin kendini sürekli olarak çirkin, kusurlu veya deforme hissetmesine neden olur.
BDB, genellikle kişinin yüz, cilt, saç, burun, gözler, vücut şekli veya diğer belirli bir vücut bölgesiyle ilgili takıntılı düşüncelerle karakterizedir. Kişi, bu hayali kusurların diğer insanlar tarafından fark edildiğine ve onları sürekli olarak eleştirdiğine inanır. Bu düşünceler ve takıntılar, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir ve sosyal, mesleki ve kişisel ilişkilerini zorlaştırabilir.
BDB’nin tedavisi, genellikle psikoterapi ve ilaç tedavisi kombinasyonunu içerir. Bilişsel davranışçı terapi (BDT), kişinin yanlış inançlarını ve takıntılarını ele almak, düşünce kalıplarını değiştirmek ve davranışlarıyla ilgili sağlıklı stratejiler geliştirmek için etkili bir yaklaşımdır. Antidepresan ilaçlar, obsesif-kompulsif semptomları ve eşlik eden depresyon veya anksiyete bozukluklarını yönetmede yardımcı olabilir.
👇Bilgi ve Randevu
☎️ 0 312 911 77 77