Sağlık sektörü, insan sağlığına direkt etki eden bir alan olduğu için sürdürülebilirlik penceresinden başka sektörlere yapılan bazı yakın incelemelerden muaf tutulabilir. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki sağlık sektörü, dünyanın tüm sera gazı üretiminin %5’i gibi çok büyük bir kısmından sorumludur. Hatta daha da ileri gidersek dünyayı kirleten 5. büyük kaynaktır.
Sağlık sektörünün çevresel etkileri genellikle sera gazlarının yayılımı şeklindedir. Bu da 3 kategoriye ayrılır:
1- Sağlık kuruluşunun direkt kontrolü altındaki filo araçlarından yayılan gazlar
2- Sağlık kuruluşu tarafından faturası ödenen ve çalışan sistemlerden yayılan gazlar (sıtma, havalandırma gibi)
3- İndirekt Emisyonlar (elektrik)
Hastanede veya hastalara kullanılacak ilaçların, tıbbi cihazların, hastane gereçlerinin veya gıdaların üretimi, nakli veya yok edilmesi gibi konulardan kaynaklanan yayılımlardır.
Yaşam süresi uzadıkça, hastalıklar arttıkça, hastanelerin yükü de artmaktadır. Hastane başvurularının sayısı ve hastanede kalış süreleri de uzamaktadır. Artan talep yanında bir de etkisiz hastane hizmetleri varsa ve bunun sonucu olarak aynı sebepten hastane başvurularının ve kalışlarının süresi uzuyorsa hastanelere ve dolayısı ile dünyamıza ek yük binmektedir. Yani 2050 yılında sağlık sektörünün dünyayı kirletme oranının artacağı ve sıralamasının üst basamaklara tırmanacağı aşikârdır. Sağlık sektörünün içinde ameliyathanelere ayrıca bir parantez açmak gerekir. Çünkü ameliyathaneler sektör içinde daha gizli, daha korunaklı ve önemine binaen harcamaların “kısılmadığı” alanlardır. Hastanelerin 24 saat aynı performansla açık kalan tek alanıdır.
Ameliyathaneler, sağlık sektörünün olumsuz çevresel etkileri açısından "sıfır" noktasıdır. Orantılı olarak küçük boyutlarına rağmen, günün büyük bölümünde havalandırma, aydınlatma ve elektronik ekipman talepleri nedeniyle, metrekare başına diğer tüm hastane departmanlarına göre %6 daha fazla enerji kullanırlar. Bir hastanenin toplam atıklarının %30’dan fazlasını ve düzenlemeye tabi tıbbi atıklarının %67'sini üretirler.
Ameliyathanedeki anestezi gazları hastanenin sera gazı üretim yüküne katkıda bulunur. Ayrıca, ameliyathane sterilite kuralları gereği yüksek oranda tek kullanımlık malzeme de atılmaktadır. Ameliyathanelerin bir yandan insan sağlığına hizmet ederken, yüksek enerji ve kaynak tüketimi ve atıklar nedeniyle dünyaya, toplum ve insan sağlığına indirekt zarar vermesi de kaotik bir durum oluşturmaktadır. Ameliyathanelerden vazgeçemeyeceğimize göre yol açtığı sera gazlarının, atıkların ve enerji tüketiminin zararlı etkilerinin ortaya konup çözüm yollarının sürdürülebilirlik prensiplerine uyarlanması en doğru yol olacaktır.
Ameliyathaneleri yeşillendirme girişimlerinin bazı temel amaçları vardır. Bunlar; enerji ve kaynak tasarrufu, sera gazı emisyonlarının azaltılması, atık üretimi ve geri dönüşüm konularında kayda değer iyileştirmeler yapılmasıdır. Böylece de maliyetlerde belirgin düşüşler elde edilebilir.
Tabi ki tüm bu çabalar personelin, doktorların, tedarikçilerin ve hatta hastaneyi yapan mimarlık-mühendislik firmalarının ve hastaneye başvuran hasta ve yakınlarının eğitimi ile bütünleştirilmeden gerçekleştirilemez. Ayrıca, ameliyathaneyle bağlantılı çalışan sağlık sistemindeki tedarikçilerin seçimi ve eğitimini de kapsamalıdır. Daha da önemli olan bu girişimlerin özellikle yeni yapılacak hastane binalarına örnek teşkil etmesi ve iç düzenlemelerden ziyade yeni kurumların ameliyathanelerinin direkt olarak bu prensiplerle yapılması ve aktif çalışma hayatına geçmesidir. Tüm bunlar ışığında Koru, süreçlerini doğrudan takip edebileceği bir sisteme bağlantılı şekilde geliştirdiği bu projeyi tüm bünyesine yaymak ve kullanımını gerçekleştirmek için sabırsızlanmaktadır.
Yeşil Ameliyathanelerimizin Temel Özellikleri ve Uygulamaları
Aydınlatma
Elektrik tüketimini azaltmak için LED veya diğer enerji tasarruflu aydınlatma sistemlerinin
kullanılması.
HVAC Sistemleri: Daha az enerji kullanan ve hem hastalar hem de personel için en uygun koşulları koruyan gelişmiş ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin uygulanması.
Ekipman: Enerji tasarruflu, daha az güç tüketen cerrahi ekipman ve makinelerin
seçilmesi.
Geri Dönüşüm ve Yeniden Kullanım
Plastik, metal ve kağıt gibi malzemeler için sağlam geri dönüşüm programlarının oluşturulması. Güvenli ve mümkün olduğu durumlarda belirli tek kullanımlık tıbbi cihazların yeniden işlenmesi, anestezi gazlarının azaltılması.
Atık Ayrıştırma
Geri dönüştürülebilir ve tehlikesiz atıkların gereksiz yere yakılmamasını sağlamak için tıbbi atıkların uygun şekilde ayrıştırılması.
Kompostlama: Mümkün olduğunda organic atıkların kompostlanması
Verimli Armatürler
Su kullanımını azaltmak için düşük akışlı musluklar ve diğer su tasarrufu sağlayan cihazların kurulması.
Sterilizasyon Uygulamaları
Su tasarrufu sağlayan sterilizasyon teknolojilerinin kullanılması.
Çevre Dostu Ürünler
Sürdürülebilir veya biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden yapılmış cerrahi alet ve malzemelerin kullanılması.
Azaltılmış Ambalaj
Atıkları azaltmak için minimum ve geri dönüştürülebilir ambalajlı ürünler tedarik etmek.
Yeşil Yapı Malzemeleri
Ameliyathanenin inşaatı ve bakımına sürdürülebilir malzemelerin dahil edilmesi.
Yeşil Temizlik
Ameliyathanenin sanitasyonu için toksik olmayan, çevre dostu temizlik maddelerinin kullanılması.
Uygun İmha
Çevresel kirlenmeyi önlemek için tehlikeli kimyasalların ve ilaçların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesinin sağlanması.