Estetik dolgu, yaşlanma, sigara kullanma, güneş ve yer çekimine bağlı olarak, cilt üstünde zaman içinde kollajen miktarının azalmasında ve kırışıklıkların önlenmesinde önemlidir. Bu sürece müdahale edilmediği zamanlarda yüz bölgesinde ki yağ miktarı hem azalmakta hem de yağların yeri değişip yüzde sarkmalar oluşmaya başlamaktadır. Oluşan sarkmalar ve çukurlar estetik dolgu ile düzeltilmektedir.
Estetik dolguyu basite indirirsek eğer; hacmin yetersiz olduğu bölgeye yapılan takviye işlemine denilir. Fakat bu yalnızca basite indirgenen hali olmaktadır. Estetik dolgusu yapılan alanda ki etkisi, tercih edilen dolgu cinsi, yapısı ve tabii ki kalitesi oranında değişmektedir.
Yüz dolgu estetiği; kırışıklık giderici yüzün üst bölgesinde yaptığı gençleştirici etkisinin, yüz altı bölgesinin alternatifidir denilebilir. Kırışıklık giderme ile ortadan kaldırılamayan, pasif kırışıklık halleri yüz dolgusu sayesinde kombine edildiklerinde, %100 oranında düzelme sağlamaktadır.
Son yıllarda oldukça trend ve oldukça başarılı sonuçlar alınan bir işlem olmasına karşın, dolgu konusuyla resmen ilgisi olmayan hekimlerin ve hekim harici pek çok kişinin konuya müdahil olması yüzünden halkımızda oldukça ön yargı oluşturan bir işlem haline gelmiştir.
Estetik Dolgunun Kalıcılık Süresi Nedir?
Ayrıntılı bilgi vermeden evvel dolgunun kalıcılığı hakkında sizle bilgi vermek gerekir. Dolgunun yapıldığı bölgeye enjekte edilmesini takiben cildin altında bulunan yapıyla bütünleşir ve bazı kimyasal tepkimeler başlar. Bu durum yapılan dolgu işleminin metabolize edilme fazıdır ve dolgu yapıldığında bu faz başlamaktadır. Dolgu kalitesi ve yapısı gereği Dokuz ay ile Üç yıl arasında değişmektedir.
Kimyasal işlem sürecini etkileyen diğer bir süreçse mekanik olandır. Başka bir deyişle yapılan dolgu bölgesinin hareketli olup olmamasıyla ilgilidir. Mesela; dudak dolgusuyla nazolabial bölge ya da alın bölgesine yapılmakta olan dolguların aynı süre içinde erimelerini beklemek doğru olmaz. Dudak bölgesi hareketli olduğundan, diğer alanlara nazaran dolgunun erime zamanı daha kısadır.
Dolgularda ki erime süresini etkileyen bir başka faktör ise, kişinin yaşam tarzı olmaktadır. Sigara kullanmak, fazla alkol tüketmek, uyku düzeni bozuk olan kişilerde dolgu verimi haliyle azalmaktadır. Kaliteli bir dolgu kullanıldığındaysa, en rahat koşullarda kalıcılık zamanı Dokuz/On sekiz ay olur ve bu zaman kişilere göre değişmektedir.
Estetik Dolgu Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Estetik dolgu yaptırırken öncelikle dikkate alınması gereken, temiz bir ortamın olup olmaması ve uygulamayı yapanın plastik cerrah ya da dermatolog olup olmamasıyla ilgilidir. Uygulamanın yetkisi olan uzmanlar dışında yapılması halinde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılması kuvvetle muhtemeldir.
Estetik dolgu yaptırılırken dikkate alınması gereken bir diğer husus; Dolgu Enjektörünün paketinden ilk defa çıkarılıp çıkarılması durumudur! Kaliteli dolgu, pahalıdır ve bu yüzden 1 ml olan enjektörün yarısını birine, diğer yarısını bir başkasına harcamak isteyenler olabilmektedir. Bunun nedeni maliyeti azaltmak ve dolayısıyla hakkından daha az masrafla uygulama yapmaktır. Enjektörün yeni olmasından sonra eğer dolgudan artan olduysa, mutlaka o dolgu için barkod numarasını istenmelidir ya da kalan miktar talep edilmelidir. Doğru olan, hastaların gözleri önünde dolgu malzemesi açılmalı ve kalan miktar varsa On beş-Yirmi gün içinde touch-up denilen rötuş prosedüründe kullanılmak üzere hastalara teslim edilmelidir.
Bu niçin önemli? Şayet dolgunun kalan bölümü bir başkası için kullanılırsa, enjektör ucu değiştirilse dahi yeni hastanın mikrop kapması ve enfekte olması ihtimali kuvvetlidir. Bu durum hastaların sağlığını riske eden bir uygulama olmaktadır.
Hangi Bölgelere Dolgu Uygulaması Yapılabilir? Miktarı Nasıl Hesaplanır?
Dolgu, hacim olarak yetersiz görülen her alana (gövde, yüz, bacaklar, vs.) yapılabilmektedir. En sık tercih edilen uygulamalar dudaklar ve hüzün çizgisi (nazolabial oluklar ile marıonette çizgisi) olsa bile, hacim verme işlemleri her alana dikkatlice uygulanabilmektedir.
Dikkate alınması gereken şey hastaların istekleridir. Hastaların isteklerine göre kullanılacak olan miktar ayarlanır. Örnek verilecek olursa, dudak dolgusunda uygulanmakta olan miktar tüm hastalarda aynı olmaz. Bazılarının dudak hacimleri yeterliyken, kontur alanı belirgin olmaz ve kontur belirginleştirmede kullanılmakta olan dolgu oranıyla hacim vermede gerekli olan miktar aynı olmaz. Bazı hastalar için bir ml dolgu ile istenilen sonucu almaları içim yeterliyken, bazı hastalara iki ml ve daha fazla gerekebilmektedir. Bu kararı en iyi doktorlar ve kişiler birlikte verebilirler.
Dudak Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?
Yaşlanmaya bağlı olarak dudak kısmı dermis tabakasında incelmeler, hacim kayıpları ve dudak konturunda düzlük oluşur. Dudak dolgu işlemi yapabilmek için sorumlu uygulayıcının bu değişiklikleri dikkate alması gerekmektedir.
Dudak dolgu işlemi yaparken hastanın isteği öncelikle ele alınmalıdır. Hasta aynaya baktığı zaman nasıl bir dudak yapısı onu mutlu etmektedir, öncelikli olarak bu karar verilmelidir. Hasta kararın ardından, şayet istenilen şey anatomik ve tıbbi olarak uygunsa gerekli oran hesaplanır ve dudak dolgu işlemine geçilir.
Dudak dolgu işlemi yapılırken uyuşturucu krem ya da iğneyle lokal anestezi uygulanabilmektedir. Dudak dolgu işlemi ağrılı değildir, uyuşturmayla beraber yaklaşık olarak otuz-kırk Dk. sürmekte olan bir uygulama.
Dudak dolgu işlemi yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
- Dudak dolgusunun ardından dudakların yüzün yapısıyla uyumlu genişlik ve hacme sahip olması gerekmektedir.
- Alt dudağın ve de üst dudağın orantısı uygun olmalıdır,
- En mühimi doğal görünmeli ve dudak aşırı fazla yukarı doğru kaldırmamalıdır. Fakat hastaların bazıları böyle olmasını özellikle isteyebiliyorlar. Böyle bir durumda dudak yukarı kaldırılabilir.
- Dudak dolgu işlemi sonrasında dudağın konturu belirgin olmalıdır ki, ruj sürüldüğü zaman dudaklar çok daha parlak ve de dolgun görünsünler.
Dudak Dolgu İşleminde İyileşme Süreci
Dudak dolgu işlemi yaparken hastalarla interaktif olarak işlem yapılmalıdır. Her aşamada hastaların fikri alınmalı ve oluşan değişimin görülmesinde yardımcı olunmalıdır.
Dudak dolgusunun ardından dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
- İşlemin ardından iki-üç gün süreyle ödem olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ılık kompresin yapılması uygun olabilir.
- İşlemin ardından uygulama bölgesinde antibiyotikli krem kullanarak masaj yapılması yararlı olur.
- Hastalara genelde İşlem sonrası fazla sıcak, aşırı soğuk gıda ve içeceklerden kaçınmalarını ve sigara içiyorlarsa şayet nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatmak gerek.
- Dudak dolgu işlemi yapılmasının ardından hastaların hepsinde ödem oluşacak diye bir kural olmaz. Fakat ödemin oluşması da işlemin ters gittiğinin önemli bir göstergesi sayılmaz. Mühim olan böylesi bir durumda nelerin yapılması gerektiğinin bilinmesidir.
- Dudak dolgu işleminin ardından ödem oluştuğunda, bunla ilgili bilgileri doktorlar hastalara anlatırlar.
- Dudak dolgusunun ardımdan ilk otuz gün içerisinde dolguların tutunma fazlarında dudak hattında ele gelen topaklanmalar oluşması olasıdır. Bu gibi bir durumda o alana çok nazik bir masaj yapılması suretiyle topaklanmalar dağıtabilir.
Dudak Dolgusunda Kalıcılık Süresi Ne Kadardır?
Dudak dolgu işleminin kalıcılık süresi kişilere göre değişmekle birlikte dokuz-on iki aydır. Fakat bu demek değildir ki dokuzuncu aya dek erimez; dolgu işlemi sonrası dudak bölgesi hareketli bir alan olması nedeniyle hızla metabolize olmaya başlar ve erime müddeti dokuz ayı bulmaktadır. Başka bir ifadeyle dördüncü aydaki dudak hacmiyle sekizinci aydaki dudak hacmi arasında muhakkak fark olur. Bu gerçek her ne kadar moralleri bozsa bile pek çok uygulayıcının bunu hastalara anlatmadığı fark edilmektedir. Neyse ki dudak dolgu işlemi ve diğer alanlara yapılmakta olan dolgular tamamıyla kaybolmazlar ve % onluk bölümü kalır. Her tekrarlamada artık bu etki birikip hasta dudaklarının hiçbir zaman en eski görüntüsüne dönmemesine neden olur. Dudak dolgu işleminde kalıcılık müddeti dolguda ki kaliteyle de yakından ilgili iken ayrıca ortalama dudak dolgu işlemi kalıcılık süresi sekiz-dokuz ayı buluyor.
Burun Dolgu İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Burun dolgu işlemi, burun çevresinde fazla deformasyonu bulunmayan ve ameliyattan korkan hastalar için uygun olmaktadır. Burun dolgu işlemi klinik ortamda yapılmaktadır ve uyuşturucu kremler ile uyuşma sağlanmasının ardından burun dolgu işlemi on Dk. da tamamlanmaktadır.
Burun dolgu operasyonu ile burun boyu büyümez tersine şekilsel bozuklukların düzeltilmeye çalışılması bakımından, burun daha düz ve daha az belirgindir. Burun dolgu işlemiyle burnun ucu da kaldırılır fakat ameliyatla kaldırıldığı kadar bir kalkma söz konusu olmaz.
Burun Dolgu İşlemi Ne Kadar Süre Kalıcıdır?
Burun dolgusu kalıcılığı kemik üstünde on sekiz-yirmi dört ay, burun dolgusu burun uç kısmında ki kalıcılığıysa yaklaşık altı-on aydır. Burun dolgu işleminin fiyatları için muayene olunması gerekir.
Nazolabial Bölgesi Dolgusu Nasıl Yapılmaktadır (Hüzün Çizgisi)?
Nazolabial bölge denen kısım yanakla üst dudağın burun kısmını ayırmakta olan yaşlanmaya bağlı olarak ve kilo alıp verdikçe derinliği artmakta olan yüzde ki yaşlılık belirtisi olan bölgedir. Nazolabial alan dolgu işlemi yüz gençleştirme adımlarından biri olup, uzman ellerde yapılırsa çok iyi sonuçlar elde edilebilen bir alandır.
Nazolabial bölge dolgusu işlemlerinde (hüzün çizgisi) pek çok yöntem bulunur. Örneğin, çift kat dolgu yöntemi sık kullanılmaktadır. Bu yöntemle yanak bölgesi daha çok gerilip ve göreceli biçimde toparlanması sağlanır. Hüzün çizgilerinin tamamıyla silinmesi dolgu işlemlerinde kesin olarak amaç olamaz ve kati olarak doğal bir uygulama olması mümkün değildir. Nazolabial kısımda ki geçişi yumuşatma ve mevcut derinlik ölçüsünü azaltmak ana hedef sayılır. Bu konuda hastaların ve doktorun aralarında konuşup mutabakat sağlamaları gerekir. Şayet hasta yanlış bilgilendirip gereksiz beklenti içine sokulursa, hasta da hekim de mutsuz olurlar.
Nazolabial bölgenin derinlik durumuna göre kullanılmakta olan dolgu ölçüsü değişir ve ortalama orta yaş grubunda orta derinlikte ki bir nazolabial alanın düzeltilmesinde iki ml genelde yeterli olur.
Nazolabial bölge dolgusu işleminin yöntemi, dudak dolgusu işleminden tamamıyla farklı olup, bu alanda deneyimli ve uzman kişilerden yardım alınması gerekir. İstenilen netice için uygulayıcı; gereken kadar kaliteli dolgu işlemi yapmalı ve hastaya yanlış bilgi verilmemelidir.
Nazolabial kısım dolgu işlemi kalıcılık zamanı şayet kaliteli ve yeterli bir dolguysa dudak dolgusuna nazaran daha uzun olur ve ortalama olarak on iki-on sekiz ay kadar kalıcılığı bulunur. Ve dudak dolgusu işleminde olduğu gibi dolgunun tamamı erimez. Belli oranda kalır ve tekrar eden uygulamalarda tedaviyi tamamlayıcı özelliğe sahip olur.
Elmacık Kemiğinin Belirginleştirmesi İçin ve Gözyaşı Oluğuna Dolgu İşlemi Yapılır Mı?
Elmacık kemiğinde, yanak çevresi ve gözyaşı oluğunda kolaylıkla dolgu yapılabilmektedir. Elmacık kemiğinin belirginleşmesi için yapılmakta olan dolguda gaye, aynı anda yüz bölgesi üstünde asıcı etki sağlayıp, o bölgede ki gerginliği arttırmaya yöneliktir. Dolgu işleminin kalıcılık müddeti nazolabial bölge ile neredeyse aynı olup, yirmi dört ay kadar kalıcılığı bulunan hastalar da vardır. Fakat genellikle on iki-on sekiz ay olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Elmacık kemiğinin belirginleştirmesi uygulaması dolguyla yapılabildiği gibi, kalıcı protezlerle de yapılabilmektedir. Elmacık kemiğinin dolgusu diğer bölgelerde kullanılmakta olan dolgulara nazaran çok daha yoğundur ve daha kalıcıdır.
Gözyaşı oluğu doldurulurken çok dikkatli olmak lazımdır; şayet tecrübesiz ve bu konuyla ilgili yetkisi olmayan kişilerin işlem yapması halinde, gözyaşı oluklarında yaklaşık olarak dokuz ay kalan, sağ ve solda iki tane kitleyle baş başa kalınabilir. Bunun nedeni; dolgu işleminin doğru yere verilmemiş olmasıdır ve bu karşılaşılmak istenmeyen bir durumdur.
Jaw line Dolgu işlemi Nasıl Yapılır?
Jaw line dolgu işlemi esasen çene hattını daha keskinleştirmek için yapılmaktadır. Jaw line dolgu işlemi klinik ortamda uyuşturucu kremle uyuşturulup ardından yaklaşık olarak on dk. sürer. Jaw line dolgu işlemi için gereken oran kişiye değişiyor olup ortalama bir-üç ml arasında dolgu kullanılıp yapılıyor.
Jaw line dolgu işleminin kalıcılık süresi kişiye göre değişir ancak yaklaşık on iki-yirmi dört ay gibi değişen sürelerde kalıcılığa sahiptir. Jaw line dolgu işlemi çene köşelerine yapılmaktadır ancak çene kemiği kadar sert duramaz yani dokunulduğunda yumuşaklık hissedilir. Fakat dışarıdan belli olan bir hadise değil. Jaw line dolgu işlemi fiyatları için muayene olunması lazımdır.
Çene Dolgusu Nasıl Yapılmaktadır?
Jaw line dolgu işlemi İle farkları vardır.
Çene dolgusu işlemi ile jaw line dolgu işlemi aynı şey değil. Çene dolgusu işlemi çene ucunun belirginleştirmesi ve geride kalan çenenin daha önde gösterilmesi için uygulanmaktadır. Jaw line dolgu işlemiyse çene köşelerinden başlayıp çene hattının ortaya çıkarılması için kullanılmaktadır. Çene dolgusu işlemi ve jaw line dolgu işlemleri aynı anda yapılabilmektedir. Çene dolgu işlemi, şayet çene çok gerideyse ve bir-iki ml den daha çok kullanılması lazım gelen bir durum oluşturursa çene protezi yapılmasında yarar vardır.
Çene dolgusunda ki kalıcılık ortalama olarak on sekiz-yirmi dört aydır. Çene dolgusu işlemi klinik şartlarda uyuşturucu krem uygulaması sonrası yapılır ve çene dolgu işlemi yaklaşık olarak 10 Dk. sürer.