Doğayi Koru Hayati Güzelleştir, Büyüyen iklim değişikliği tehdidi, sistemik yetersizlik ve küresel sağlık eşitsizlikleri bağlamında, amacımızı ve taahhütlerimizi yerine getirmenin her zamankinden daha önemli olduğunun farkındayız. Sağlıkta limiti olmayan bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz.
Vizyonumuz & Misyonumuz
Sağlıkta güvenilir, kaliteli ve şeffaf hizmet anlayışı ile in sanların tercih ettikleri ilk adres, sağlık çalışanlarının kariyer hedeflerinin merkezinde referans gösterilen bir kurum olmak.
Akademik ve etik anlayışı ile, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden, hasta ve hasta yakını memnuniyeti odaklı, çalışanlarının haklarına saygılı, insan hayatını her şeyden fazla önemseyerek hayatı güzelleştirmeyi hedefleyen, tıbbın tüm alanlarındaki değişimleri takip ederek bu değişime ayak uyduran, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalar ile büyümeyi hedefleyen sağlık kuruluşu olmak.
Değerlerimiz
Personelimizin görevlerinde yetenekli ve hastalara karşı sorumlu olmalarını sağlamaya odaklanıyoruz.
İş ortaklarımızla birlikte, ortak başarı için verimliliği artırmanın çeşitli yönlerini geliştirmeye çalışıyoruz.
Hastaların ilk tercih ettiği hastane olabilmek için güvenilir sağlık hizmetleri sunmaya kendimizi adıyor, sürekli gelişmeye çalışıyoruz.
Yönetim Yaklaşımı
Koru Sağlık ve Turizm Grubu, raporlama döneminde doğal kaynakları daha sürdürülebilir kullanmak ve iklimin korunmasına olumlu katkı sağlamak amacıyla faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Çevre koruma sistemlerimiz, çevresel performansımızı sürekli iyileştirmek için üretim yöneticilerimiz, gıda bölümümüz, sağlık çalışanlarımız ve sürdürülebilirlik komitesinde yer alan herkesin iş birliğiyle çalışmaktadır.
Kullandığımız ürünlerin yaşam döngüsü boyunca çevre üzerindeki etkilerini de dikkate alıyoruz. Yapılandırılmış, tekrarlanan iç denetimler ve saha analizleri, enerji verimliliğimizi istikrarlı bir şekilde artırmamıza yardımcı oluyor. ISO 50001'e uygun enerji yönetim sistemlerinin tanıtımını kademeli olarak genişletmeyi planlıyoruz. Birçok lokasyonumuzda çevre dostu üretim, lojistik ve yönetim binaları inşa ediyor ve bakımını yapıyoruz. Binalarımızda modern bina teknolojisini kullanmayı ve işyerlerini aydınlatmak için doğal gün ışığından yararlanmak gibi enerji verimliliği önlemleri uygulamayı hedefliyoruz. Kendimize sonu olmayan bir hedef belirledik; gelecekte de tesislerimizde iklim dostu olmayı sürdürecek yatırımlar yapmaya devam etmek istiyoruz.
Bir sağlık grubu olarak, enerji ihtiyacımız sürekli ve yüksek seviyededir; bu nedenle kaynak tasarrufu sağlayan bir enerji yönetimi programını erkenden oluşturmamız büyük önem taşıyor. Hem enerjimizin kaynağını hem de onu tüketme verimliliğimizi sürekli olarak analiz ediyoruz. Artan hasta ve çalışan sayısına rağmen, daha verimli kullanım sayesinde enerji ihtiyacımızın azaldığını gözlemleyebiliyoruz.
Koru Sağlık ve Turizm Grubu, sağlıklı bir çevre ile sağlıklı insanlar arasındaki ilişkinin güçlü olduğunun bilincindedir. İklim değişikliği; temiz hava, içme suyu, gıda ve barınma gibi sağlığın sosyal ve çevresel belirleyicilerini doğrudan etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, 2030 ile 2050 yılları arasında iklim değişikliğinin yetersiz beslenme, sıtma, ishal ve sıcaklık stresi nedeniyle yılda tahmini 250.000 ek ölüme neden olması bekleniyor. Koru olarak, iklim değişikliğinin bu olumsuz sonuçlarını azaltmayı hedefliyoruz.
Enerji ve Emisyon Yönetimi
Gezegenimiz için büyük bir zorluk, dünya atmosferinin insan yapımı sera gazları, özellikle de karbondioksit (CO2) ile sürekli zenginleşmesi
sonucu ortaya çıkan iklim değişikliğidir. Bu nedenle, iklimin korunması ve enerjinin ekonomik kullanımı, kurumsal ve sürdürülebilirlik stratejilerimizde sıkı bir şekilde yer alan çağımızın en önemli görevlerinden ikisidir.
Odak noktamız, hem hastalarımız hem de kendimiz için CO2 emisyonlarını azaltmaktır. 2022 itibarıyla, Kapsam 1 ve Kapsam 2’ye dair CO2 emisyonlarımızı hesaplamaya başladık. Hedefimiz, sürekli olarak CO2 nötr olacak şekilde kendimizi geliştirmektir. Enerji tasarrufu önlemleri üzerinde çalışmaya ve mevcut teknolojilerimizi yenilemeye devam edeceğiz.
Koru, 2022 yılında Sera Gazı Protokolü'ne (GHG Protokolü) uygun olarak operasyonel süreçlerden kaynaklanan karbon ayak izini ilk kez Kapsam 1 ve Kapsam 2 üzerinden hesapladı.
Ne Yapmak İstiyoruz?
Koru, yerel piyasalardaki kimliğini geliştirdiği stratejiler ve yenilikçi hamlelerle güçlendirmeye devam ediyor. Sürdürülebilir bir systemin inşasına katkıda bulunarak hem kendi politikalarını hem de yerel politikaları güçlendirmeyi hedefliyor. Koru, iş stratejisini ve kurumsal sürdürülebilirlik hedeflerini birleştirerek sağlıkta AR-GE, inovasyon ve teknoloji çalışmalarının da dahil olduğu gelişim ve dönüşüm sürecine odaklanıyor. Bu çerçevede kendini geliştirmeye devam edeceğini taahhüt ediyor.
Koru, temel stratejisi ile yurt içi piyasalarının sunduğu iş fırsatlarını risk analizine duyarlı ve dayanıklı bir yaklaşımla ele alıyor. Sektörel sorumluluklarının farkında olarak, sürdürülebilir şehirlerin, toplumların ve yaşam alanlarının oluşturulması için canlı, doğa ve topluma dokunan yatırımlarla sürdürülebilir iş modellerini, yerli ve yabancı tedarikçileri, müşterileri ve diğer tüm iş ortaklarını da dahil ederek geliştirecektir.
Koru'da sürdürülebilirlik alanında yetkili mercii Koru Yönetim Kurulu'dur. Yönetim Kurulu’nda yer alan Sürdürülebilirlik Komite Başkanı, strateji ve hedef setlerinin oluşturulmasına dair konuları tartışmaya sunar. Yürütme Kurulu’na stratejinin uygulanmasına dair planlar devredilir. Sürdürülebilirlik, Yürütme Kurulu ve komitenin onayı ile tüm departmanlara ulaşır ve alınacak aksiyonların ilgili departmanlara dağıtımı sağlanır.
Sürdürülebilirlik Komitesi, grup içerisinde yürütülen sürdürülebilirlik çalışmalarının çevresel, sosyal ve yönetişim kanallarında, tüm
departmanların katılımıyla geniş kapsamlı bir şekilde ele alınabilmesi için gerekli açıklamaları yapar. Sürdürülebilirlik Komitesi,
Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Yürütme Kurulu tarafından belirlenen grup stratejisinin, grup genelinde hayata geçirilmesi aşamasında
bağlayıcı bir görev üstlenir. Stratejimiz doğrultusunda oluşturulan sürdürülebilirlik hedeflerimiz, Yönetim Kurulu ve Yürütme Kurulu
üyeleri tarafından onaylandıktan sonra grup organizasyonu çerçevesinde yayılım gösterir ve performans sisteminin bir parçası
haline gelir.
Koru'ya ait sürdürülebilirlik stratejisinin geliştirilmesi, sürdürülebilirlik yol haritasının oluşturulması ve hedeflerin belirlenmesinde yol gösterici olması adına, iç ve dış paydaşlarımızı kapsayan bir önceliklendirme analizi metodu kullanılmıştır.
Analiz kapsamında dikkate alınan diğer başlıklar şunlardır:
Koru’nun sürdürülebilirlik stratejisi ve yol haritası
Sürdürülebilirlik çerçevelerinin (GRI Standartları, CDP, SASB,
UNSDG, UNGC) incelenmesi
Sektörel açıklamalar, benzer raporlar ve uluslararası standartlar
Bu başlıklar göz önüne alınarak oluşturulan öncelikli konular listesi, Koru üst yönetimi ile paylaşıldı ve konular derecelendirildi. Çalışma sonucunda 19 konu belirlendi. Hastane içinde ve dışında yer alan tüm paydaşların katılımı düşünülerek, önceliklendirme eğerlendirmesi çerçevesindeki konular ankete dönüştürülerek paydaşlara (ortaklar, yatırımcılar, hastalar, tedarikçiler, çalışanlar, kamu kuruluşları, STK’lar, vb.) iletildi ve Koru tarafından belirlenen öncelikli konulara ait önem seviyesine göre 1’den 3’e kadar puanlamaları istendi.
Paydaşlardan oluşan 300+ kişilik bir örneklem grubu ile paylaşılarak tamamlandı. Geri dönüş aldığımız gruplar; üst yönetimimiz, çalışanlarımız, ortaklar ve yatırımcılarımız, hastalarımız, yerel halk toplulukları ve kamuoyu, gıda ve ürün tedarikçilerimiz, bağlı
olduğumuz belediyeler, iş birliği içinde olduğumuz kamu kurumları, ortak çalışma yürüttüğümüz akademik kuruluşlar, STK’lar ve sektörel kuruluşlar, medya, organize sanayi bölgeleri ve çevrede bulunan komşu tesisler şeklinde belirlendi. Paydaşların, çevre, sosyal, ekonomik ve yönetişim ile ilgili her bir konuda Koru'nun etkisini nasıl algıladıkları analiz edildi. Üst yönetimin değerlendirmesi aşamasında, tüm paydaşlardan gelen cevaplar konsolide edilerek bir önceliklendirme matrisi oluşturuldu. Öncelikli konulara göre raporda kullanılan standartlar belirlendi ve analiz sonuçları raporun tamamında yer aldı.
Koru’nun önceliklendirme matrisi sonucunda belirlenen önemli konuların içselleştirilmesi ve bu konuların Koru içinde özümsenip
yaygınlaştırılması amacıyla, bu konular hakkındaki değerlendirmeleri takip edecek alt çalışma grupları oluşturuldu. Bu gruplar, hali hazırda sürdürülebilirlik komitesi için seçilen departmanlar ve ekiplerden seçildi. Seçilen gruplar, geri dönüş
aldığımız önemli konuların öncelik sırasına göre ayrıştırıldı. Paydaşlarımızın geri dönüşleri ve Koru'nun kendi stratejisi sonucunda
belirlenen öncelikli konulara paralel şekilde, çalışma konularımızı, gelecek hedeflerimizi ve Koru'nun bir sonraki periyotta kendi gelişimi için değinmesi gereken sektör temaları değerlendirilmiş ve tespit edilmiştir.