Çocuklarda Tortikollis (Eğri Boyun) Nedir?
Çocuklarda eğri boyun (Tortikollis) doğumsal veya kazanılmış nedenlere bağlı olarak bebeğin boyunuda eğrilik olması durumudur. Aileler bebeğin hep aynı tarafa dönerek yattığını veya kafasın hep bir tarafa doğru eğik tuttuğunu farkederek hastaneye başvururlar. Nadiren de boynunun tek tarafında şişlik görerek başvururlar. Genellikle doğumdan sonraki ilk iki ay içinde belirti verir.
Tortikollisin Nedeni Nedir?
Çocuklarda eğri boyun (Tortikollis) nedeni tam olarak bilinmemekle beraber boyunumuzun her iki tarafında yer alan sternokleidomastoid (SCM) kası adı verilen kasın bir nedenle kısalmasına bağlı gelişir. Kasın boyundaki bu kısalma başın bozukluk olan tarafa eğilmesine ve yüzün karşı tarafa doğru çevrilmesine sebep olur. Doğum sırasında travmaya maruz kalmak, anne karnında yerleşim bozukluğu gibi nedenler kas içi kanamaya ve fibrozise neden olarak kasın boyunda kısalmaya sebep olur. Çocuklarda boyun eğriliği ( Tortikollis ) ile karışan ancak kas kısalığına bağlı olmayan sebeplere bağlı da boyun eğriliği gelişebilir. Bunlar kısaca, nörolojik hastalıklar, göz ile ilgili bozukluklar (şaşılık,nistegmus), boyun bölgesindeki kemiklerde deformiteler ve kafa içi kitleler şeklinde özetlenebilir.
Tortikolliste Tanı Nasıl Konur?
Bu durum çoğunlukla doğumdan sonraki ilk 8 hafta içinde ailele tarafından farkedilir. Tanısını koymak için ise çocuk cerrahisi tarafından iyi bir fizik muayene yapılması genellikle yeterli olur ancak tanıyı kesinleştirmek için ultrasonografiden yardım alınabilir.
Tortikollisin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda eğri boyun ( Tortikollis ) tanısı kesinleşir kesinleşmez kısa olan sternokleidomastoid (SCM) kasının boyunun uzatılması amacıyla fizik tedaviye başlanmalıdır. Hastalar ortalama 2 aylık aralıklarla takip edilmelidirler. Çok ciddi düzeyde olmayanların yaklaşık %90-%95i fizik tedaviden fayda görürler. Fizik tedaviden fayda görmeyen hastalar ise kalıcı yüz asimetrisi gelişmemesi açısından cerrahi yöntemle tedavi edilmelidir.
Çocuklarda Eğri Boyun Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkar?
Çocuklarda boyun eğrilği ( Tortikollis )zamanında tedavi edilmezse yüzün bir tarafında kalıcı küçlmeye neden olur. Özellikle 1 yaşına kadar herhangi bir tedavi almayan ve ilk kez hastaneye başvuran hastalar cerrahi yöntem ile tedavi edilmelidir.